-->

O "Δαίδαλος" φέρνει βροχές και κρύο

 https://freshsnews.blogspot.com/2017/10/23-o-dedalos-ktipai-tin-elada.html
Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα και από την καλοκαιρία θα περάσουμε σε βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας σχεδόν σε όλη τη χώρα,σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων, οι οποίες μπορεί να μεταβληθούν. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, εδώ και αρκετές ημέρες βιώναμε μια ασυνήθιστη, για την περιοχή μας αλλά και για την Ευρώπη, ξηρασία. Αιτία για όλο αυτό ήταν ένας αντικυκλώνας που κάλυπτε τα 2/3 της ευρωπαϊκής ηπείρου, με αποτέλεσμα η Ατλαντική ροή χαμηλών βαρομετρικών να μην καταφέρνει να εισέλθει στην Ευρώπη.



Ωστόσο, ο αντικυκλώνας αυτός κατέρρευσε πριν από λίγες μέρες πάνω από τη χώρα μας, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος για τα χαμηλά εξ Ατλαντικού βαρομετρικά να εισβάλουν στην Ευρώπη. Ένα λοιπόν ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, ο «Δαίδαλος», όπως το ονομάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την αλλαγή του καιρού και στη χώρα μας. Η ονομασία του βαρομετρικού δίνεται από τον δρ Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, επιστημονικό υπεύθυνο του Έργου TALOS, και τη δρ Βασιλική Κοτρώνη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.



Ο «Δαίδαλος», σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις, φαίνεται πως θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι  την ΤετάρτηΠρόκειται για μια άρτια οργανωμένη διαταραχή με πολλαπλά μέτωπα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει το σύνολο της κεντροανατολικής Ευρώπης.Το δευτερεύον αυτό βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει υποτροπή του καιρού στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα προσκείμενα τμήματα του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης, με βροχές παροδικού χαρακτήρα αλλά και σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο «Δαίδαλος», σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις, φαίνεται πως θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι και την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα έχει μετακινηθεί προς τα νότια και έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη. Από το σύστημα αυτό θα επηρεαστεί και η Αττική, κυρίως την Τετάρτη προς Πέμπτη.

Καιρικές συνθήκες Αττικής σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις
Καιρικές συνθήκες Αττικής σύμφωνα με τις έως τώρα προγνώσεις



Από τον «Δαίδαλο» θα επηρεαστεί και η Θεσσαλονίκη





Οι χάρτες που ακολουθούν δίνουν τη θέση του χαμηλού και τις βροχές τις πρωινές και νυχτερινές ώρες της Τρίτης 






Η πρόγνωση του καιρού αναλυτικά, ανά ημέρα και ανά γεωγραφικό διαμέρισμα
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου:

Θράκη: Η μέρα θα ξεκινήσει με αραιές νεφώσεις με τη γνωστή γαλακτώδη όψη. Η κατάσταση αυτή θα παραμείνει μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες, οπότε και θα αρχίσουν τα νέφη να πυκνώνουν προοδευτικά από τα δυτικά. Έτσι τις απογευματινές ώρες και πρώτα από τα δυτικά τμήματα μπόρες και καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους με γρήγορη επέκταση προς τα ανατολικά τις βραδινές ώρες. Μόνο ο βόρειος Έβρος θα έχει τα λιγότερα φαινόμενα μέχρι και τα μεσάνυχτα, αλλά και εκεί μετά τα μεσάνυχτα οι καταιγίδες θα ενταθούν. Ίσως τα φαινόμενα στον Νομό Ροδόπης και στην περιοχή της Κομοτηνής να είναι πρόσκαιρα έντονα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς το πρωί έως 23 αργά το μεσημέρι. 
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοι στα 3-4 μποφόρ και τοπικά στα παράλια έως 5 μποφόρ. 

Μακεδονία: Η Δευτέρα στη Μακεδονία θα ξεκινήσει με αυξημένες νεφώσεις παντού και ιδιαίτερα στη δυτική Μακεδονία, όπου ήδη από τα ξημερώματα οι ασθενείς βροχές και οι τοπικές μπόρες θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σχετικά γρήγορα προς τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν στη δυτική Μακεδονία και θα επεκταθούν και στην κεντρική. Έτσι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα έχουμε τον κύριο όγκο των φαινομένων στην κεντρική Μακεδονία με τη μορφή καταιγίδων, τοπικά αρκετά ισχυρών, ενώ και η ανατολική Μακεδονία θα επηρεαστεί από καταιγίδες κυρίως προς το απόγευμα. Τελειώνοντας η μέρα, το βράδυ, οι καταιγίδες θα επιμείνουν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (δείξτε προσοχή κυρίως στους Νομούς Πέλλας και Κιλκίς, όπου εδώ τα φαινόμενα ίσως έχουν και ένταση και διάρκεια), ενώ η δυτική Μακεδονία ήδη από τις απογευματινές ώρες θα έχει ανοίγματα στον καιρό και λίγες τοπικές μπόρες με τάση περαιτέρω εξασθένησης προς το βράδυ. Η θερμοκρασία το πρωί στους 7 βαθμούς στα ορεινότερα κυρίως, ενώ το μεσημέρι θα φτάσει τους 22-23 βαθμούς σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και τους 20-21 στα υπόλοιπα τμήματα. Οι άνεμοι ασθενείς και μεταβλητοί στα 2-3 μποφόρ και μόνο στα πόδια της Χαλκιδικής θα πνέει ένα ανατολικό-νοτιοανατολικό ρεύμα έως 4 μποφόρ.

Δευτέρα μεσημέρι - Forecastweather
Δευτέρα μεσημέρι - Forecastweather


Θεσσαλία: Προβλέπεται συννεφιά που θα αυξηθεί και έτσι το μεσημέρι και το απόγευμα θα σημειωθούν μπόρες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα, ενώ στη Μαγνησία και στις Σποράδες ο καιρός θα είναι καλύτερος. Βελτίωση προβλέπεται προς το βράδυ. Αναμένονται 2-8 χιλιοστά υετού κατά μέσο όρο στα πεδινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο εσωτερικό μεταβλητοί ασθενείς και αργότερα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 μποφόρ και στα παράλια και στις Σποράδες νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε Λάρισα 12-24, Τρίκαλα 11-22, Καρδίτσα 10-23, Βόλος 10-25, Καλαμπάκα 11-19, Ελασσόνα 10-18, Φάρσαλα 11-23, Αγιά 12-24, Αγχίαλος 14-25, Σποράδες 16-24. 

Ήπειρος: Από τις πρωινές ώρες αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ιόνια νησιά: Σταδιακά από τα μεσάνυχτα ο καιρός θα συννεφιάσει στο Ιόνιο πέλαγος και από τα ξημερώματα αναμένεται να ξεκινήσει η κακοκαιρία, αρχικά από την Κέρκυρα (με οργανωμένες καταιγίδες) και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα νησιά. Τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο. Προς το απόγευμα θα υπάρξει μία πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων (περάσματα βροχοπτώσεων ασθενούς έως μέτριας έντασης κατά τόπους), ωστόσο από το βράδυ αναμένεται νέα υποτροπή του καιρού και πάλι κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, με βροχές κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι αρχικά νότιοι-νοτιοδυτικοί, από το μεσημέρι δυτικοί ασθενείς και σταδιακά από το απόγευμα βορειοδυτικοί στα 2-4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς (χαμηλότερες θερμοκρασίες το βράδυ απ' ό,τι το πρωί).

Δυτική Στερεά: Σταδιακά από τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά με μπόρες και καταιγίδες, οι οποίες πολύ τοπικά και κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα ενδέχεται να είναι ισχυρές. Από το απόγευμα και ύστερα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων, τα οποία όμως θα συνεχιστούν με μέτρια ένταση κατά τόπους μέχρι αργά το βράδυ. Άνεμοι: αρχικά νοτιοδυτικοί ασθενείς και από το απόγευμα δυτικοί-βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 9 έως 20 βαθμούς. 

Κεντρική Στερεά: Αρχικά νεφώσεις θα παρελαύνουν, με αρκετά χαμηλές βάσεις, που σταδιακά, βαδίζοντας προς τις προμεσημβρινές ώρες, θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση και ταχέως θα δώσουν βροχοπτώσεις στους Νομούς Φωκίδας και Ευρυτανίας. Στα δυτικότερα τμήματα μάλιστα των προαναφερθέντων νομών θα σημειωθούν και κατά τόπους καταιγίδες, μέτριας έντασης και ασθενούς ηλεκτρισμού. Η Φθιώτιδα θα επηρεαστεί σε πολύ μικρότερο βαθμό, κατά βάση με κάποιες τοπικές και σποραδικές μπόρες. Ο καιρός κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών γρήγορα θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν σημαντικά ανοίγματα. Παρ' όλ' αυτά, το δυτικό ρεύμα που θα πνέει στα χαμηλά στρώματα της τροπόσφαιρας θα προκαλεί τον σχηματισμό «επίμονων» χαμηλών ορογραφικών νεφώσεων και ως εκ τούτου κάποιες ψεκάδες κατά περιόδους θα συνεχίσουν να σημειώνονται στα δυτικότερα τμήματα των Νομών Φωκίδας και Ευρυτανίας πλησίον των ορεινών όγκων. Oι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα νότια παραθαλάσσια τμήματα θα φθάσει τους 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα όμως ηπειρωτικά τμήματα δεν θα ξεπεράσει τους 17, ενώ στα ημιορεινά τμήματα τους 14-15 βαθμούς.

Ανατολική Στερεά-Εύβοια: Νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες μικρής διάρκειας και έκτασης. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί σταδιακά στρεφόμενοι σε δυτικούς με παρόμοια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Δυτική Πελοπόννησος: Αρχικά αίθριος, ωστόσο από τις πρωινές ώρες θα συννεφιάσει και το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί από τα βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα, υπάρχει πιθανότητα οι βροχές να είναι τοπικά έντονες κυρίως στον Νομό Αχαΐας. Σταδιακά και προς το βράδυ, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση, αλλά θα εξακολουθούν να σημειώνονται, έστω και σε μέτρια ένταση κατά τόπους.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί στα 3-5 μποφόρ και από το βράδυ σταδιακά βορειοδυτικοί με παρόμοιες εντάσεις. Θερμοκρασία: από 8 έως 22 βαθμούς. 

Δευτέρα βράδυ - Forecastweather
Δευτέρα βράδυ - Forecastweather



Ανατολική Πελοπόννησος: Αρχικά διάσπαρτες νεφώσεις που ολοένα και θα αυξάνονται. Τις μεσημβρινές ώρες θα προκληθούν ψεκάδες ή ασθενείς μπόρες. Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση στον Νομό Αρκαδίας, όπου και θα επιμείνουν κατά τόπους έως τις βραδινές ώρες, υπό τη μορφή ασθενών βροχοπτώσεων, χειμερινής υφής. Κύμα όμβρων θα περάσει και από τον Νομό Κορινθίας, αν και κατά βάση θα είναι ασθενές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί στα 5 και κατά τόπους 6 μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 25-26 βαθμούς στον Νομό Αργολίδας, ενώ θα είναι κατά 2-4 βαθμούς χαμηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: Η μέρα θα αρχίσει με λίγες αραιές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια σε όλα τα νησιά. Ωστόσο, από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν περισσότερο, χωρίς όμως να καταφέρουν να δώσουν κάποιο φαινόμενο. Τα φαινόμενα με τη μορφή όμβρων και καταιγίδων στο ανατολικό Αιγαίο θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία τις βραδινές ώρες και θα ενταθούν σημαντικά προς τα μεσάνυχτα, όπου και δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 25 βαθμούς. Οι άνεμοι νότιοι στα 6 και κατά διαστήματα έως 7 μποφόρ.

Κυκλάδες: Αρχικά διάσπαρτες νεφώσεις με σημαντικά ανοίγματα. Σταδιακώς, στο πέρας της ημέρας νεφώσεις θα επαυξάνονται προερχόμενες από τα δυτικά τμήματα της χώρας και το βράδυ θα δώσουν μπόρες μέτριας έντασης αλλά τοπικής μορφής. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν για κάποιες ώρες, αλλά οι εντάσεις γενικά θα είναι ασθενείς.Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 22-23 βαθμούς.

Κρήτη: Η μέρα θα ξεκινήσει με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις. Ωστόσο, από το μεσημέρι και από τα δυτικά τμήματα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν αρκετά σηματοδοτώντας την αλλαγή του καιρού και στο νησί της Κρήτης. Έτσι από τις πρώτες απογευματινές ώρες μπόρες και καταιγίδες θα εμφανιστούν πρώτα στα δυτικά και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Μέχρι και τα μεσάνυχτα, λοιπόν, όλο το νησί της Κρήτης θα δέχεται φαινόμενα με τη μορφή μπόρας και καταιγίδας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοι στα 4-5 και στα δυτικότερα τμήματα έως 6 μποφόρ.

Δωδεκάνησα: Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα σε όλα τα νησιά του νομού. Από το μεσημέρι θα πυκνώνουν και θα αρχίσουν να δίνουν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα βροχές μέτριας έντασης στα βορειότερα (Αστυπάλαια - Πάτμος - Λέρος), που σύντομα θα ενταθούν και θα μετατρέπονται σε καταιγίδες. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα αρχίσουν να επηρεάζονται τα κεντρικά και νοτιότερα νησιά του νομού (Κάλυμνος - Κως - Νίσυρος - Τήλος - Χάλη - Σύμη και Ρόδος), με βροχή μέτριας έντασης αρχικά, όμως γρήγορα θα μετατρέπονται και εκεί σε καταιγίδες και κυρίως όσο βαδίζουμε προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από πλούσιες ηλεκτρικές εκκενώσεις, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα και για χαλαζοπτώσεις. Πολύ λίγα πράγματα σε Κάσο, Κάρπαθο και Καστελόριζο, όπου θα δέχονται μόνο ψιχαλίσματα ανά διαστήματα από τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες κατευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ. Λίγο πριν από το μεσημέρι θα στρέφονται σε δυτικούς και αργότερα νοτιοδυτικούς, ενώ θα ενταθούν μέχρι τα μεσάνυχτα στα 5-6 μποφόρ στο Καρπάθιο και στη θάλασσα Ρόδου.

Τρίτη 24 Οκτωβρίου:

Θράκη:Η Τρίτη θα είναι μια μέρα κακοκαιρίας για τη Θράκη. Μπόρες και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα επηρεάζουν την περιοχή ήδη από τα μεσάνυχτα, ενώ τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπιστούν το ξημέρωμα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Αν και τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μια μικρή εξασθένηση προς το μεσημέρι, δεν αποκλείεται τοπικά να γίνουν εκ νέου έντονα. Μέχρι και την αλλαγή της μέρας οι καταιγίδες θα επιμείνουν στο σύνολο της Θράκης, γι' αυτό δείξτε προσοχή στο οδικό δίκτυο αλλά και σε χειμάρρους που ενδέχεται έπειτα από τόση ξηρασία να γεμίσουν απότομα νερό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μέχρι και νωρίς το μεσημέρι νοτιοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ για να στραφούν σε βορειοανατολικούς και να εξασθενίσουν στα 2-3 μποφόρ από το απόγευμα και μετά.

Το σύστημα το πρωί της Τρίτης - Forecastweather
Το σύστημα το πρωί της Τρίτης - Forecastweather


Μακεδονία: Ήδη από τα ξημερώματα τα όποια φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία και στα περισσότερα τμήματα της κεντρικής θα έχουν σταματήσει, αν και θα επιμείνουν κάποιες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Ωστόσο, από το ύψος της Χαλκιδικής-Σερρών και στην ανατολική Μακεδονία οι μπόρες και οι καταιγίδες θα επιμείνουν μέχρι και τις πρωινές-προμεσημβρινές ώρες, όπου δεν αποκλείεται τοπικά τα φαινόμενα να έχουν και λίγο πιο έντονο χαρακτήρα. Τελικά, προς τις βραδινές ώρες οι μπόρες και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα παράκτια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας (κόλπος Στρυμωνικού-Θάσος) αλλά και στη νότια Χαλκιδική. Τα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας θα έχουν μέσα στην ημέρα αυξημένες νεφώσεις αλλά και πρόσκαιρα ανοίγματα στον καιρό. Ο γενικός «κανόνας» όμως για την Τρίτη είναι ότι όσο πιο ανατολικά βρίσκεστε, τόσο περισσότερα φαινόμενα θα έχετε. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 20 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί στα 3-4 μποφόρ και μόνο στην κοιλάδα του Αξιού πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θεσσαλία: Προβλέπεται συννεφιά κατά περιόδους αυξημένη με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 2-3 μποφόρ στο εσωτερικό και 5-6 μποφόρ στα παράλια και τις Σποράδες με εξασθένηση.Η θερμοκρασία σε φθινοπωρινά επίπεδα θα κυμανθεί σε Λάρισα 9-19, Τρίκαλα 8-19, Καρδίτσα 8-19, Βόλος 12-19, Καλαμπάκα 8-18, Ελασσόνα 8-17, Φάρσαλα 8-18, Αγιά 9-18, Αγχίαλος 11-19, Σποράδες 14-18.

Ήπειρος: Πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση του καιρού από τις μεσημβρινές ώρες.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ιόνια νησιά: Μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί θα εκδηλώνονται βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης στα νησιά, ωστόσο σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί από το βόρειο Ιόνιο, ενώ θα διατηρηθεί άστατος στα κεντρικά και νότια τμήματα με βροχές και πιθανές σποραδικές καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ανοίγματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι πλέον ιδιαίτερα τοπικά. Άνεμοι: Βόρειοι-Βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ το πρωί, με σταδιακή εξασθένηση στην συνέχεια.Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς(στα ορεινά χαμηλότερη κατά 2-3 βαθμούς). 

Δυτική Στερεά: Παροδικές νεφώσεις αναμένονται το πρώτο μισό της ημέρας, ενώ από το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Στερεάς, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για εκδήλωση καταιγίδων. Μέχρι το βράδυ ο καιρός θα έχει βελτιωθεί(η συννεφιά θα επιμείνει κατά τόπους, αλλά τα φαινόμενα θα σταματήσουν).Οι άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κεντρική Στερεά: Λόγω της στροβιλιζόμενης ύφεσης που δείχνουν τα στοιχεία να «εγκαθίσταται» στα κεντρικά Επτάνησα, θα σημειωθούν αρκετά σημαντικές συγκλίσεις στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, κάτι που θα μεταφραστεί σε ένα αρκετά άστατο καιρικό σκηνικό. Όμβροι θα εναλλάσσονται με ασθενείς βροχοπτώσεις και μικρά ανοίγματα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, το πρώτο μισό της ημέρας αναμένουμε και τοπικά ηλεκτρισμό που θα συνοδεύει τα όποια φαινόμενα.Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, στα 3 μποφόρ.Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς στα παραθαλάσσια τμήματα. Στα ημιορεινά τμήματα θα είναι σημαντικά χαμηλότερη, με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνάνε τους 12 βαθμούς!

Ανατολική Στερεά-Εύβοια: Τα ξημερώματα νεφώσεις με παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Νότια και ανατολική Εύβοια.Στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα σε όλες τις περιοχές, οι Άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε βορειοδυτικους και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Από το απόγευμα βράδυ αναμένεται υποτροπή του καιρού με βροχές αρχικά στη βόρεια Στερεά και βόρεια Εύβοια, φαινόμενα τα οποία σταδιακά θα επεκταθούν νοτιότερα.

Δυτική Πελοπόννησος: Ιδιαίτερα άστατος ο καιρός και στην Δυτική Πελοπόννησο, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μέσα στην νύχτα και το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείονται ανοίγματα στον καιρό το πρωί. Προς βελτίωση ο καιρός το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί με ασθενή ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Πελοπόννησος: Κι εδώ ο καιρός θα είναι σε σημαντικό βαθμό άστατος. Αρκετά κλειστό το σκηνικό του καιρού, κυρίως το δεύτερο μισό της ημέρας, οπότε και αναμένουμε διαδοχικά κύματα ασθενών βροχοπτώσεων. Όμβροι θα σημειωθούν σε πιο εσωτερικά ηπειρωτικά τμήματα, κυρίως της Κορινθίας και της Αρκαδίας με ασθενή ηλεκτρισμό. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί στα 4 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένιση από τις νυχτερινές ώρες.Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 βαθμούς στους Νομούς Αργολίδας και Λακωνίας. Στα ημιορεινά τμήματα, κυρίως της Αρκαδίας, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15-16 βαθμούς.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου: Και στο ανατολικό Αιγαίο η Τρίτη θα είναι μια ημέρα έντονης κακοκαιρίας καθώς από τα ξημερώματα όλα τα νησιά θα δέχονται μπόρες και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και η πιθανότητα να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις είναι αυξημένη.Ωστόσο προς το μεσημέρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα γίνουν λίγο ηπιότερα χωρίς να σταματήσουν όμως. 
Εκ νέου ενίσχυση των καταιγίδων από τις βραδυνές ώρες σε όλα τα τμήματα με τον κίνδυνο χαλαζοπτώσεων να ξανά επιστρέφει.Δείξτε προσοχή στο οδικό δίκτυο γιατί τα φαινόμενα τοπικά θα είναι αρκετά ισχυρά και ικανά να προκαλέσουν μικροπροβλήματα. Η θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς. 
Οι άνεμοι Νότιοι-Νοτιοανατολικοι στα 6-7 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι, για να πέσει η έντασή τους στα 3-4 μποφόρ από το απόγευμα και έπειτα.

Κυκλάδες: Άστατος καιρός. Αρχικά νεφώσεις θα παρελαύνουν στον ουράνιο θόλο με κάποια ανοίγματα, κυρίως στις νοτιότερες Κυκλάδες. Σταδιακά, στο πέρας της ημέρας οι νεφώσεις θα τείνουν να αυξάνονται και ψεκάδες θα σημειώνονται από χαμηλές νεφώσεις. Μπόρες θα σημειωθούν στις βόρειες Κυκλάδες, τοπικές και διάσπαρτες. Από το βράδυ η διαταραχή από τα νοτιοδυτικά θα στείλει βροχοφόρα νέφη που θα τείνουν να γενικεύσουν τα φαινόμενα, αν και η έντασή τους θα είναι ασθενής.Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ.Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 20-21 βαθμούς.

Το σύστημα το βράδυ της Τρίτης - Forecastweather
Το σύστημα το βράδυ της Τρίτης - Forecastweather


Κρήτη: Η Τρίτη αρχικά θα ξεκινήσει το ξημέρωμα με λίγες μπόρες και καταιγίδες στα ανατολικά τμήματα του νησιού που γρήγορα θα απομακρυνθούν μέχρι το πρωί. Οι πρωινές ώρες λοιπόν θα βρουν το νησί με αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα όμως οι νεφώσεις τοπικά θα πυκνώσουν οπότε και αναμένονται πολύ τοπικά φαινόμενα με την μορφή καταιγίδων κυρίως στα κεντρικά τμήματα της Κρήτης. Εκ νέου βελτίωση (πρόσκαιρη όμως) προς τις βραδυνές ώρες με τα φαινόμενα να σταματούν παντού και την ξαστεριά να κυριαρχεί.Η θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.Οι άνεμοι δυτικοί στα 4-5 μποφόρ και τοπικά οι ριπές έως 6 μποφόρ.

Δωδεκάνησα: ΠΡΟΣΟΧΗ το ξημέρωμα στα νησιά που συνορεύουν με τα Μικρασιάτικα Παράλια !
Ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από δεκάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις και υπάρχει μικρή πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου από της 06:00 το πρωί στα νησιά : Ρόδος , Σύμη , Τήλος , Νίσυρος , Κως , Κάλυμνος , Λέρος. 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ το μεσημέρι στα προαναφερθέντα νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Πάτμου !
Ισχυρότατες καταιγίδες θα συνεχίζουν με ιδιαίτερη δυναμική συνοδευόμενες από πλούσια ηλεκτρική δραστηριότητα και σίγουρα από χαλαζοπτώσεις ! Ορατός ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα προσπαθείστε να αποφεύγετε δρόμους και κυρίως τους επαρχιακούς!Δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα τα νησιά : Κάσος , Κάρπαθος και Αστυπάλαια οποί δεν θα πρέπει να περιμένουν κάτι περισσότερο από ένα δυναμικό μεν άλλα σύντομο πέρασμα τις πρωινές ώρες. Στην συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάζει μικρά ανοίγματα χωρίς να αποκλείονται τοπικοί όμβροι να δίνουν σύντομες μπόρες.Το Καστελόριζο θα επηρεαστεί μετά τις απογευματινές ώρες από ισχυρότατες καταιγίδες.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου: 

Την Τετάρτη, η βορειοανατολική Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με αρκετές βροχές στη Θράκη, την Χαλκιδική και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ στην συνέχεια θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο(Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Ανατολική Στερεά, Κυκλάδες, Ανατολική Πελοπόννησος, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Σποράδες). Η ένταση των φαινομένων για την Τετάρτη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη και έτσι θα υπάρξει νέα ενημέρωση.


Σε συνεργασία με το Forecastweather
Με πηγές από : Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Σύστημα Ποσειδών 

Σ.Σ.:Οι προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων είναι πιθανό να αλλάξουν


zougla

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3