-->

Κρήτη: Συναγερμός στους επιστήμονες - Πιάστηκε φουρόγατος στον Ομαλό; (pic)

 https://freshsnews.blogspot.com/2017/10/18-kriti-synagermos-stoys-epistimones-piastike-foyrogatos-ston-omalo.html

Το άγριο ζώο πιάστηκε σε παγίδα βοσκού – Στον Ομαλό ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η Διεύθυνση Δασών Χανίων
Ένα άγριο ζώο της Κρήτης που έχει γίνει θρύλος είναι ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος, ο οποίος θεωρείτο για πολλά χρόνια που είχε εξαφανιστεί.
Έτσι το άγριο ζώο που πιάστηκε σε παγίδα βοσκού στον Ομαλό στα Χανιά, σήμανε συναγερμό στους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ένας κτηνοτρόφος στον Ομαλό, εύρισκε νεκρά πολλά νεογέννητα προβατάκια. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια παγίδα για να πιάσει την… ζουρίδα ή κάποιο ανάλογο ζώο.
Όμως έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια….τεράστια γάτα η οποία μάλιστα είναι τόσο άγρια που είναι αδύνατον να πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.
Μόλις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, με την σειρά τους ενημέρωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης (18/10) να μεταβούν όλοι στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να ναρκωθεί προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς και να διαπιστωθεί με βεβαιότητα για το αν πρόκειται για τον θρυλικό Φουρόγατο των βουνών της Κρήτης!
Μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία με το ζώο που πιάστηκε στην παγίδα του βοσκού στην gallery του άρθρου.

Όπως γράφει η Βικιπαίδεια «Ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας που ζεί στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.
Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4 ως 7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζεί στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ζουν αρκετοί στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ, όπου προκαλούν προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα».


 http://www.newsbomb.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3