-->

Δραματική η κατάσταση στη Ζάκυνθο: Μάχη όλη τη νύχτα με τη φωτιά

 https://freshsnews.blogspot.com/2017/08/28-dramatiki-i-katastasi-sti-zakuntho-mahi-oli-ti-nuhta-me-ti-fotia.html

Δόθηκε εντολή εκκένωσης στις Μαριές - Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες - Τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο από το ξημέρωμα προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο - Ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής επί τόπου
Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να κατακαίει την Ζάκυνθο η νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι και έκτοκτε έχει απειλήσει χωριά και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στο χωριό Μαριές, για το οποίο το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά. Νωρίτερα εξάλλου οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα σπίτια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα επιχειρούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

Στην περιοχή επιχειρούν τρία καναντέρ και ένα ελικόπτερο, αλλά και 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο. Το πρωί της Δευτέρας φτάνουν στο νησί για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής 15 ακόμα οχήματα και 60 πυροσβέστες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μέσα στη νύχτα αρνήθηκαν ωστόσο να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, επιλέγοντας να μείνουν εκεί και μαζί με τους πυροσβέστες να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες για να τα σώσουν.

Η βόρεια πλευρά της Ζακύνθου έχει παραδοθεί στις φλόγες, που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσος και ελαιώνες, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε αποθήκες και άλλα οικήματα. Εν τούτοις, δεν έχουν καταγραφεί προς το παρόν καταστροφές σε σπίτια, σύμφωνα με τις αρχές.





Αναζητούν τους εμπρηστές που εντόπισε το ελικόπτερο

Στις 22:45 τη νύχτα της Κυριακής, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου! Και αυτό, την ώρα που οι εμπρηστές που εντόπισε ελικόπτερο κοντά στις Μαριές, κατάφεραν, καθώς φαίνεται, να ξεφύγουν!
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, έχει προσαχθεί ένας ύποπτος, ο οποίος ανακρίνεται στο στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ο νεαρός, ενώ βρισκόταν με την μοτοσικλέτα του κοντά στο σημείο όπου μπήκαν οι φωτιές, σε σήμα της αστυνομίας να σταματήσει, αρνήθηκε, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν. Ακόμη δύο άτομα που βρίσκονταν μαζί του κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τα χωράφια και αναζητούνται.

Οι αξιωματικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν αν το συγκεκριμένο άτομο σχετίζεται με τις πυρκαγιές και γιατί προσπάθησε να διαφύγει.


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε χθες στη Ζάκυνθο στην περιοχή της Αναφωνήτριας, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές, κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του τις απογευματινές ώρες σήμερα, τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση».

»Με τα νέα αυτά δεδομένα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται επιπλέον με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος θα επιχειρήσει ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη πυρκαγιά. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες από ελικόπτερο που επιχειρούσε κατάσβεση εθεάθησαν δυτικά του οικισμού των Μαριών δύο άτομα τα οποία επιχείρησαν να προκαλέσουν νέες εστίες πυρκαγιάς. Στο νησί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών».

»Επιπλέον στο νησί έχει μεταβεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο».

Συνολικά, την Κυριακή στη Ζάκυνθο ξέσπασαν άλλες έξι πυρκαγιές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 82, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου!














protothema

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3