Βάσεις 2017: Οι καθοριστικοί παράγοντες

 https://freshsnews.blogspot.com/2017/07/9-vaseis-2017-oi-kathoristikoi-paragontes.htmlΆνοδο ή πτώση των βάσεων 2017 θα έχουμε φέτος; ρωτούν όλοι… κάθε χρόνο. Η απάντηση  είναι σίγουρη: και άνοδο και πτώση. Παρά την αντίληψη που κυριαρχεί, η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χρόνο οι βάσεις σε κάποιες σχολές ανεβαίνουν και σε κάποιες κατεβαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι οι βάσεις κάθε χρονιάς διαμορφώνονται από τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονιάς και δεν έχουν καμία σχέση με τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς.
Οι περισσότεροι, όμως, υποψήφιοι και οι γονείς τους πιστεύουν ότι η βάση ενός τμήματος μπορεί να μεταβληθεί γύρω στα 300 μόρια, σα να συνδέονται οι βάσεις μιας χρονιάς με τις προηγούμενης. Εκπλήσσονται όταν βλέπουν μεγάλες αυξομειώσεις και το θεωρούν έκπληξη.
Στον πίνακα βλέπουμε τι συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2016 είχαμε νέο σύστημα εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές. Τα εξεταζόμενα μαθήματα έγιναν 4 ή 5 από 6 ή 7 και ο βαθμός του σχολείου σταμάτησε να μετράει στην εισαγωγή. Σε περίπου όσα τμήματα ανέβηκε η βάση σε άλλα τόσα η βάση μειώθηκε. Και αν πιστεύετε ότι αυτό συνέβη γιατί ήταν νέο το εξεταστικό σύστημα, δείτε τι συνέβη το 2015 σε σχέση με το 2014.

Η βάση αυξήθηκε σε 213 τμήματα και μειώθηκε σε 264 τμήματα, παρόλο που το σύστημα εισαγωγής παρέμεινε ίδιο. Αν προσέξουμε και τις αυξομειώσεις θα εκπλαγούμε με το μέγεθός τους. Από +5933 μόρια μέχρι -5740 μόρια το 2016 σε σχέση με το 2015 και από +8044 μέχρι -6596 μόρια το 2015 σε σχέση με το 2014.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πόσο λάθος είναι η λογική ότι αν ανέβουν π.χ. 2000 μόρια οι βάσεις θα περάσω στην τάδε σχολή, ενώ αν πέσουν π.χ. 1000 μόρια οι βάσεις θα περάσω στην δείνα σχολή.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί οι βάσεις λειτουργούν με τη λογική του… χρηματιστηρίου. Αν αυξηθεί η ζήτηση για ένα τμήμα θα ανέβει η βάση του σε σχέση με τα άλλα τμήματα που έχουν παρόμοια βάση την προηγούμενη χρονιά, αν μειωθεί η ζήτηση για ένα τμήμα θα πέσει η βάση του σε σχέση με τα παρόμοιας βάσης την προηγούμενη χρονιά τμήματα.

Ακριβώς όπως και στο χρηματιστήριο, η αύξηση της ζήτησης φέρνει άνοδο της τιμής και η μείωσης της ζήτησης οδηγεί σε πτώση της τιμής. Αν παρακολουθήσετε το γενικό δείκτη όταν αυτός ανεβαίνει υπάρχουν μετοχές που ανεβαίνει η τιμή τους και μετοχές που μειώνεται η τιμή τους έτσι γίνεται και με τις βάσεις. Σε χρονιές αυξητικής τάσης των βάσεων υπάρχουν σχολές των οποίων η βάση πέφτει και το αντίστροφο: σε χρονιές πτώσης των βάσεων υπάρχουν σχολές με αύξηση της βάσης τους.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις είναι τρεις: οι προσφερόμενες θέσεις στις Ανώτατες Σχολές, ο αριθμός των υποψηφίων δηλαδή, οι επιδόσεις των υποψηφίων, που καθορίζονται από τη δυσκολία των θεμάτων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων που δημιουργούν τις εκπλήξεις κάθε χρόνο.

Ο τρίτος παράγοντας οι προτιμήσεις των υποψηφίων, δηλαδή, που καθορίζει τη ζήτηση, δημιουργεί τις μεγάλες αυξομειώσεις και φέρνει τις μεγάλες ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων. Αυτός ο παράγοντας είναι αυτό που ορίζουμε ως ζήτηση. Η ζήτηση αλλάζει ανάλογα με τις μόδες που επικρατούν κάθε εποχή. Οι μόδες, συνήθως, καθορίζονται από τις ελπίδες επαγγελματικών προοπτικών για τον πτυχιούχο αυτή τη στιγμή και που πολλοί πιστεύουν ότι θα έχει τις ίδιες προοπτικές και στο μέλλον. Το ότι το μέλλον μας εκπλήσσει συνεχώς όταν γίνεται παρόν δε φαίνεται να το συνειδητοποιούν.

Έτσι η διάψευση έρχεται σύντομα και ο κόσμος στρέφεται σε άλλες σπουδές που πάλι κάποιοι πιστεύουν ότι θα έχουν μέλλον, μέχρι να διαψευστεί και αυτή η ελπίδα και πάει λέγοντας. Τα κριτήρια επιλογής σπουδών δεν πρέπει να στηρίζονται στην πιθανή ζήτηση ενός πτυχίου στο μέλλον. Πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι η υψηλή βάση σημαίνει ότι το τμήμα είναι καλό, συνεπώς πρέπει να το προτιμήσουν. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι η ζήτηση δεν έχει καμία σχέση με την αξία των σπουδών.

Πρόκειται για τελείως διαφορετικές έννοιες. Και επειδή οι βάσεις εκφράζουν μόνο τη ζήτηση δεν πρέπει να αποτελούν λόγο επιλογής σπουδών.

iPaideia.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files