Αποκολλήθηκε το τεράστιο παγόβουνο στην Ανταρκτική (pics & vid)

Ένα τεράστιο παγόβουνο που έχει μέγεθος σχεδόν όσο η Κύπρος αποκολλήθηκε, ωστόσο οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και λένε πως: «Είναι σαν να βάζεις παγάκι στο ποτό σου».
 https://freshsnews.blogspot.com/2017/07/13-apokollithike-terastio-pagovoyno-stin-antarktiki-pics-vid.html
Τον περασμένο μήνα οι επιστήμονες είχαν δηλώσει πως πλέον «κρέμεται από μια κλωστή» και περίμεναν ανά πάσα στιγμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία είχε κριθεί μη αναστρέψιμη. Κι όντως, έτσι συνέβη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τεράστιο τμήμα πάγου μόλις αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen στην Ανταρκτική. Ο λόγος για την παγοκρηπίδα Larsen C που «γέννησε» ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία. Μετά την κατάρρευση της παγοκρηπίδας Larsen Α το 1995 και Larsen Β το 2002, όλα τα βλέμματα έχουν τώρα στραφεί στην Larsen C. 
Η αποκόλληση εντοπίστηκε σήμερα, Τετάρτη,πρωί από τις εικόνες που έστειλαν οι δορυφόροι. Οπως ήταν φυσικό, σήμανε συναγερμός. To γιγανταίο παγόβουνο που πλέει στη θάλασσα Weddell. είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Λουξεμβούργου.
 Το παγόβουνο υπολογίζεται πως είναι 5.000 - 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση. Χρησιμοποιώντας ένα υψομετρητή ραντάρ πάνω στο δορυφόρο Cryosat, οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος της επιφάνειας πάγου, στοιχείο που χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το πάχος και τον όγκο του, αλλά πριν την αποκόλλησή του.
 Ακόμη δεν είναι γνωστό αν μετά την αποκόλλησή έχει μείνει ακέραιο ή αν διασπάστηκε κάποιο τμήμα του.   Περισσότερα στοιχεία αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες καθώς συλλέγονται περαιτέρω πληροφορίες. 
 Ο Noel Gourmelen από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είχε κάνει κάποιες μετρήσεις  ότι το παγόβουνο είναι περίπου 190 μέτρα σε πάχος και περιέχει περίπου 1.155 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου το βάθος του κάτω από τη στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να φθάσει τα 210 μέτρα.

Η τεράστια ρωγμή που δημιούργησε το νέο παγόβουνο έχει διακλαδιστεί, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί και αρκετά μικρά παγόβουνα.
Εχει, άραγε, τόσο δραματικές επιπτώσεις η γέννηση του τεράστιου παγόβουνου; Κάποιοι ειδικοί λένε πως από μόνο του δεν θα επηρεάσει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Είναι σαν το παγάκι μέσα στο τζιν με τόνικ σου- ήδη επιπλέει και αν λιώσει δεν θα αλλάξει και πάρα πολύ τον όγκο νερού μέσα στο ποτήρι», υποστηρίζει ένας ερευνητής.  Επιπλέον, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το παγόβουνο δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται. Ο κίνδυνος δεν είναι άλλος από τα ρεύματα και τους ανέμους που μπορούν να το μετακινήουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.


Πηγή: thetoc.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services