-->

Ξαφνικά μειώθηκε ο υπερπληθυσμός στις φυλακές της χώρας

http://freshsnews.blogspot.com/2017/05/22-xafnika-meiothike-o-uperplithusmos-stis-fulakes-tis-horas.html
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι θέσεις κράτησης στις φυλακές είναι συνολικά 9.815, επί  συνόλου κρατουμένων 9.573

Σχεδόν «στα ίσα» εμφανίζει  το υπουργείο Δικαιοσύνης τον αριθμό των κρατουμένων και τις προβλεπόμενες θέσεις στις φυλακές της χώρας.
         
Μέχρι τώρα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές ήταν ασφυκτικό και οι αριθμοί αναδείκνυαν το μεγάλο πρόβλημα.

Τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σχετική έρευνα, ανακοίνωσε ότι οι θέσεις κράτησης στις φυλακές είναι συνολικά 9.815, επί  συνόλου κρατουμένων 9.573.
 
Δηλαδή μόνο 242 κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι και ειδικά «υφίσταται υπερπλήρωση σε φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως έλεγαν νομικοί η ανακοίνωση του υπουργείου αφενός είναι ο προάγγελος επανάληψης του «νόμου Παρασκευόπουλου» σύμφωνα με τον οποίο αποφυλακίστηκαν και βαρυποινίτες, σκληροί κακοποιοί, κ.λπ., οι οποίοι αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους επέδειξαν νέα παραβατικότητα και διέπραξαν νέα κολάσιμα αδικήματα, αφετέρου είναι η έμμεση επιβεβαίωση ότι οι αποφυλακίσεις Παρασκευόπουλου όχι μόνο ήταν επιτυχείς, αλλά άδειασαν  οι φυλακές.

Ειδικότερα, από τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε έρευνα-μελέτη, χωρίς όμως να αναφέρεται ο φορέας που την πραγματοποίησε, με το ερώτημα: «Πόσοι κρατούμενοι χωράνε στις ελληνικές φυλακές;».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «σ΄ αυτό το ερώτημα δίνει ξεκάθαρη απάντηση έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά»  και συνεχίζει:
         
«Η αποτύπωση της χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίδει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στην διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων. Τα στοιχεία θα υπάρχουν στον ιστότοπο του υπουργείου και θα επικαιροποιούνται, τακτικά, ως προς τον αριθμό κρατουμένων αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης».
         
Μάλιστα, το υπουργείο εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με την οποία «ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, γίνεται, για πρώτη φορά, σαφής διαχωρισμός των επιμέρους κατηγοριών θέσεων κράτησης, καθώς αυτές διατίθενται αποκλειστικά στην εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων».
         
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα-μελέτη, «βρέθηκαν 7.512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1.029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές, και 180 θέσεις για απεξάρτηση».
         
Από τα στοιχεία αυτά,  προκύπτει ότι «αν και οι θέσεις κράτησης σε φυλακές είναι συνολικά 9.815 (επί συνόλου κρατουμένων 9.573), υφίσταται υπερπλήρωση σε φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών, αναφέρει το υπουργείο.
         
Υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση ότι «η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές».    
         
Δεν παραλείπει να αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι  «η  διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης των κρατουμένων αλλά και την ενίσχυση της σωφρονιστικής διοίκησης και την επιμόρφωση των προσωπικού, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπής.
         
Και καταλήγει το υπουργείο Δικαιοσύνης:  «Αποτελεί, άλλωστε κοινή παραδοχή, ότι η ανθρώπινη και δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων συμβάλλει αποφασιστικά στην αντεγκληματική πολιτική».

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3