-->

Live: Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/05/17-live-polinomosxedio.html
Αθήνα
Με την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας να αποκλειστεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τις δύο συνεδριάσεις για το πολυνομοσχέδιο -μετά την προκλητική συμπεριφορά Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια- ξεκίνησε η συζήτηση για τα μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Tροπολογία για διανομή μέρους του πλεονάσματος του 2016 υπέβαλε η ΝΔ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι, έπειτα από αναλυτική συζήτηση στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να προστρέξει στα πρακτικά και έπειτα από εισήγησή του, η Διάσκεψη των Προέδρων, με ομοφωνία, αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια τον αποκλεισμό της συμμετοχής των βουλευτών-μελών της Χρυσής Αυγής από τις δύο συνεδριάσεις.

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκρπόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου. Αντίστοιχο θέμα έθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος Γ.Καρράς.


Το πολυνομοσχέδιο μεταφέρεται στην Ολομέλεια (φωτ. Ν.Χασαπόπουλος)

Η ΝΔ ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του ο Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει το άρθρο που εξισώνει φορολογικά τους βουλευτές με όλους τους έλληνες πολίτες, ωστόσο σημείωσε το εξής: «Η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση δεν μας ικανοποιεί απόλυτα, γιατί η Ένωση Κεντρώων παγίως ζητάει μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Αν ικανοποιείτο το αίτημα της Ένωσης Κεντρώων θα εξοικονομούσαμε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η διάταξη που θεσπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εξοικονομεί 3 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Επειδή όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη».

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων κάνει γνωστό ότι «επί όλου του άλλου νομοσχεδίου, μέτρων και αντιμέτρων, θα ψηφίσει ΟΧΙ» και εκφράζει τη λύπη της «γιατί το τόσο σοβαρό νομοσχέδιο ψηφίζεται με τη διαδικασία του επείγοντος και χωρίς καμία προσυνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα».

ΝΔ: Τροπολογία για διανομή μέρους του πλεονάσματος
Τροπολογία για την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 κατέθεσε η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο, με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο, Πέμπτη, σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η τροπολογία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών».

Η κίνηση της ΝΔ προκάλεσε κόντρα με την κυβέρνηση.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Είμαστε σε συμφωνία, γιατί είμαστε σε επιτροπεία, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και κατηγόρησε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι βούλιαξαν τη χώρα.

«Τα οικονομικά της χώρας κατέρρευσαν, ναι ή όχι; Θα απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα;
Φταίτε ή δεν φταίτε; Σαράντα χρόνια που κυβερνήσατε τον τόπο, φάγατε χρήματα σε αυτή τη χώρα; Ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραγιαννίδης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπήκε στη μνημονιακή καταιγίδα τα τελευταία χρόνια με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα λέει πως «η συγκεκριμένη συμφωνία βάζει ένα τέλος -τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από την επιτροπεία και μπορούμε να κατευθυνθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές χρήματος».

Παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η ομιλία του γενικού εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα. «Δυόμισι χαμένα χρόνια, που οι πολίτες χρεώθηκαν δύο αχρείαστα μνημόνια και φτωχοποιήθηκαν» είπε για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Χρήστος Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο μνημόνιο.

Έκανε λόγο για μετρολαγνεία με μέτρα που αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που έζησε ποτέ η πατρίδα που καταστρέφουν τη μεσαία τάξη και που ισοπεδώνουν την κοινωνία. Τα μέτρα συνεπάγονται δύο χαμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους και έναν μισθό για τους μισθωτούς, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κράτησε ούτε μια «κόκκινη γραμμή» χάριν της εξουσίας.

Κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι, αν και είχε πει ότι θα παραιτηθεί, παραμένει στη θέση του αν και το αφορολόγητο γκρεμίζεται.

«Λέμε ένα 'όχι' καθαρό και στεντόρειο στα μέτρα και στα αντίμετρα που δεσμεύουν τη χώρα στη λιτότητα και την εγκλωβίζουν σε οικονομικά αδιέξοδα» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

«Μόνο ένας μεταλλαγμένος αριστερός θα μπορούσε να ψηφίσει περικοπές συντάξεων και μισθών, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, βάρβαρες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ή πλειστηριασμούς» υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος και συνέχισε:

«Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία θα επικυρώσει το 4ο μνημόνιο που παραδίδει τη χώρα στους δανειστές, με όρους ηττημένου. Ό,τι διεκδικούσαν από το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οι δανειστές παραχωρείται τώρα. Ότι δεν δόθηκε με το τρίτο μνημόνιο δίνεται με το τέταρτο. Η απόφαση που θα πάρει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία δεσμεύει τη χώρα στη λιτότητα, την εγκλωβίζει στην ύφεση και στο οικονομικό αδιέξοδο και τη διαλύει».

Ο κ. Κουτσούκος, έκανε ακόμα λόγο «για μεγάλη πολιτική απάτη» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «είναι ένα μακιαβελικό σχέδιο».

Τέλος, υποστήριξε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται σωρευτικά μέτρα, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, που θα φτωχοποιήσουν τη χώρα και θα πνίξουν την αγορά, ενώ από αύριο με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε, ξεκινάνε 4,9 δισ. ευρώ περικοπές.

Για ένα νέο μνημόνιο με θανατηφόρο μείγμα για τον ελληνικό λαό, που νομιμοποιεί, όπως είπε, τα προηγούμενα μνημόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι το αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM» με ζητούμενο την «ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων» υποστήριξε και προσέθεσε:

«Κόβετε μισθούς και συντάξεις για να χρηματοδοτήσετε τις τράπεζες. Είναι ντροπή και αίσχος να κάνετε αυτά τα πράγματα και μέσα από καρικατούρες να προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ενώ τον θυσιάζεται. Κόβετε τις συντάξεις των συνταξιούχων για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους και ζητάτε αυτή τη σφαγή να την στηρίξουν».

Ακόμα, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για 925.000 πλειστηριασμούς ενώ την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να επιβάλει την αντιλαϊκή, ισοπεδωτική, βάρβαρη πολιτική της «με βία, τσαμπουκά και νταϊλίκι».

«Υποσχετική χωρίς αντίκρισμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την αξιολόγηση ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσαντώντης, υποστηρίζοντας ότι «όλα τελούν υπό αίρεση», ενώ τόνισε ότι είναι σαν μία «μεταχρονολογημένη επιταγή, που όταν βρεθεί στα χέρια των πολιτών κινδυνεύει να σκάσει ακάλυπτη».

«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» ανέφερε ο κ. Κατσαντώνης και έκανε λόγο για ασαφή αντίμετρα, φέρνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, το επίδομα ενοικίου, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολικά γεύματα.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό και κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Δεν νομιμοποιήστε και δεν έχετε το δικαίωμα να παραδώσετε την Ελλάδα σιδεροδέσμια».

Νομοθετική αλχημεία χαρακτήρισε τα αντίμετρα ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δηλώνοντας ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το νέο μνημόνιο» και τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία που έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για τη κοινωνία, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το πολυνομοσχέδιο φέρνει ένα 4ο μνημόνιο, το μνημόνο 3+ ή μάλλον φέρνει ένα διαρκές μνημόνιο στη χώρα» τόνισε και έδωσε έμφαση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες όπως είπε «είναι ρέκβιεμ για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Το Ποτάμι καταψηφίζει το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο γιατί έχει πολλές θυσίες για τους πολίτες οι οποίες είναι αχρείαστες και οφείλονται στην πόλωση και τις συνεχείς καθυστερήσεις», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.



Μπακογιάννη: Καταρρίφθηκαν οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνική ευαισθησία
«Αν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το τέταρτο μνημόνιο τον οδηγεί στην απόλυτη κατάρριψη όλων των μύθων του της τελευταίας 30ετίας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, με το σημερινό νομοσχέδιο, καταρρίφθηκαν οι τρεις μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κοινωνική ευαισθησία, σκληρή διαπραγμάτευση και ότι αυτή η λύση που ψηφίζει είναι μονόδρομος.

Η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και το αποδεικνύει κόβοντας από κάθε νοικοκυριό 3.400 ευρώ, μειώνοντας τις ιατρικές δαπάνες και κόβοντας όλα τα κοινωνικά επιδόματα και υποστήριξε ότι δεν θέλει τις επενδύσεις στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα.

«Δύο δισ. ευρώ κόστισε η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Από εδώ και πέρα δεν έχετε πλέον ούτε φύλο συκής, διότι στείλατε το μήνυμα ότι η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα μένει ενωμένη. Χειροκροτώντας θα το ψηφίσετε, στην ελληνική κοινωνία όμως δεν θα μπορέσετε να βγείτε. Το 2012 είχατε ένα πανό που έγραφε καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα. Με πέντε χρόνια καθυστέρηση ισχύει για εσάς τώρα», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη. 

Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αρνητική ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων άρθρων στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3