-->

Νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που εξαιρεί το Ιράκ υπογράφει ο Τραμπ

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/03/6-neo-adimetanasteutiko-diatagma-pou-exairei-to-irak-upografei-o-trab.html
Αναθεωρημένη έκδοση του πολύκροτου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του υπέγραψε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να αποφευχθούν τα νομικά προσκόμματα που «πάγωσαν» την αρχική έκδοση στα δικαστήρια.

Η νεότερη έκδοση, που παρουσιάστηκε σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στους πολίτες έξι επί το πλείστον μουσουλμανικών χωρών, αντί για επτά που προέβλεπε το αρχικό διάταγμα, καθώς από τη λίστα θα εξαιρεθεί το Ιράκ.

Στον κατάλογο παραμένουν Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία και Σουδάν. Το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου και η απαγόρευση θα ισχύσει για 90 ημέρες.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στάθηκε στη συνεισφορά του Ιράκ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Βαγδάτη είχε χαιρετίσει από νωρίτερα την αλλαγή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «θετικό μήνυμα» που καταδεικνύει την «πραγματική εταιρική σχέση» με την Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η νέα προεδρική εντολή διευκρινίζει ότι η είσοδος θα απαγορεύεται μόνο σε όσους θα ζητούν εφεξής βίζα, δηλαδή δεν θα επηρεάσει μετανάστες που έως της 16 Μαρτίου θα έχουν λάβει θεώρηση στο διαβατήριό τους ή θα έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής στις ΗΠΑ – οι αποκαλούμενοι κάτοχοι «πράσινης κάρτας».

Η αρχική εντολή δεν παρείχε καμία διευκρίνιση για κατόχους βίζα ή πράσινης κάρτας, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός στα διεθνή αεροδρόμια, δίνοντας βάση για σειρά δικαστικών προσφυγών κατά της κυβέρνησης.

Πολίτες των έξι εν λόγω χωρών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα μπορούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το δεύτερο διαβατήριό τους.

Αλλαγές υπάρχουν και στο σκέλος του διατάγματος που αφορά την υποδοχή προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Η αρχική έκδοση της εντολής Τραμπ ανέστειλε για 120 ημέρες την υποδοχή οποιουδήποτε πρόσφυγα, ανεξαρτήτως προέλευσης, αλλά στοχοθετούσε συγκεκριμένα τη Συρία, «παγώνοντας» επ’ αόριστον την έλευση προσφύγων από την εμπόλεμη χώρα. Στην αναθεωρημένη έκδοση, ο Λευκός Οίκος αφαιρεί την ειδική μέριμνα για τη Συρία.

Επιπλέον, η νεότερη έκδοση του διατάγματος δεν περιέχει την ειδική πρόνοια για υποδοχή προσφύγων από τις μουσουλμανικές χώρες που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες.

Η εν λόγω πρόβλεψη για τις μειονότητες είχε προκαλέσει δικαστικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, καθώς μπορούσε να ερμηνευτεί ως διάκριση υπέρ των χριστιανών και σε βάρος μουσουλμάνων, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της θρησκευτικής ισονομίας.

Εξηγώντας την προσωρινή αναστολή του προσφυγικού προγράμματος, Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς υποστήριξε, για πρώτη φορά, ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι που εισήλθαν σε αμερικανικό έδαφος με την ιδιότητα του πρόσφυγα ερευνώνται από το FBI, μεταξύ άλλων και για σχέσεις με τρομοκρατία.

Δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας επισήμαναν τη νομιμότητα του διατάγματος, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη νέα εντολή μέσω της δικαστικής οδού.

«Θα υπερασπιστούμε την εντολή. Πιστεύουμε ότι είναι νόμιμη […] Η εκτελεστική εξουσία ασκεί την εξουσία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε υπογράψει το πρώτο διάταγμα μπροστά σε δημοσιογράφους και φωτογράφους. Αντίθετα, η αναθεωρημένη εκδοχή υπογράφηκε απουσία του Τύπου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3