-->

Το ινδικό διεγερτικό 'φωτιά'. Εσύ θα το δοκίμαζες;

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/03/14-to-indiko-diegertiko-fwtia-esu-tha-to-dokimazes.html
Μια πανάρχαια πρακτική σε δεκάδες λαούς της Ασίας γίνεται νέο trend σε περιοχή της Ινδίας, καθώς σερβίρεται απευθείας στο στόμα και... αναμμένο
Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά είναι φορές που το διαδίκτυο και η τόσο γρήγορη διάδοση της πληροφορίας, μας προσφέρει παράξενες και ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα βάθη της... ανατολής. Μία από αυτές τα paan, τα οποία παρασκευάζει κάποιος Ινδός από την περιφέρεια Γκουζαράτ. Πρόκειται για διάσημες "ψυχοδιεγερτικές" μπουκιές, με βασικό συστατικό τα πράσινα φύλλα ινδοκάρυδου, που υπάρχουν στην παράδοση των Ινδών και άλλων λαών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με τη διαφορά πως ο εν λόγω παρασκευαστής τους, πριν τα σερβίρει στους πελάτες του, φροντίζει να τους βάλει φωτιά. Εξ ου και η ονομασία fire paans.
 
"Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και φοβάμαι λίγο", λέει ένας νεαρός Ινδός στο βίντεο που ακολουθεί, ενώ περιμένει να δοκιμάσει. Ο εμπνευστής του παραδέχεται πως τα fire paans είναι και εκείνα που χρεώνει περισσότερο από όλα, καθώς είναι και τα πιο δημοφιλή. Ο σεφ περιγράφει το μείγμα μπαχαρικών που αναμειγνύει πάνω στο φύλλο, ωστόσο τα περισσότερα από τα συστατικά μας είναι παντελώς άγνωστα.
Όπως εξηγεί, η ιδέα προέκυψε όταν ένας πελάτης που υπέφερε από άφτρες στο στόμα τον παρότρυνε να βάλει φωτιά στο paan με γαρίφαλο (μυρωδικό) που του ετοίμασε προκειμένου να μπορέσει να το μασήσει. Έκτοτε, όλοι συρρέουν στο μαγαζί για την ξεχωριστή γευστική ατραξιόν.
Δείτε την προετοιμασία και την... φλεγόμενη δοκιμή παρακάτω:


Η ιστορία των paan

Υπάρχουν στην Ινδία κάποια μικρά σνακ, που σε έναν Έλληνα πιθανότατα θα έμοιαζαν με ντολμαδάκια γιαλαντζι. Για τους Ινδούς ωστόσο δεν είναι μεζές, αλλά ένα γρήγορο τονωτικό, ψυχοδιεγερτικό που με την κατάλληλη γέμιση λειτουργεί επίσης και ως μέσο δροσερής αναπνοής. Ονομάζεται paan και φτιάχνεται με φύλλα ινδοκάρυδου. Τα πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς προέρχονται από ένα φυτό της οικογένειας του πιπεριού και για τους ντόπιους έχουν μοναδικές ιδιότητες.
Τα θαυματουργά κατά τους Ινδούς φύλλα ινδοκάρυδου
Ωστόσο έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις για την εξάρτηση που ενδεχομένως να προκαλούν και τυχόν αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Εκτός από τα φύλλα, στο μικρό αυτό πουγγί παραδοσιακά τοποθετούνται και καρποί areca (συγγενές ή παρόμοιο με το μοσχοκάρυδο), μπαχαρικά, μυρωδικά και κάποιες φορές ακόμη και καπνός. Με ή χωρίς καπνό, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο υποστηρίζει πως η χρήση τους και ιδίως η χρήση κάποιων καρπών για την παρασκευή τους αυξάνει ραγδαία τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του στόματος.
 
Η διαδικασία θέλει όποιον το δοκιμάζει να μασάει το μικρό πουγγί για αρκετή ώρα, προκειμένου να πάρει τα αρώματα και τις ουσίες του, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτύνει το paan ή άλλες φορές το καταπίνει. Αυτό προφανώς εξαρτάται και από το περιεχόμενό του. Σήμερα, οι γεύσεις του μπορεί να είναι αμέτρητες, όπως σοκολάτα, σάλτσα καραμέλας, ζάχαρη, Lime, πάγο κτλ.
Το έθιμο των paan αποτελεί αρχαία παράδοση για τους λαούς της περιοχής, όπως και η καλλιέργειά του. Φαίνεται πως αυτή ακολουθεί παρόμοιους κανόνες γεωργίας με το αμπέλι, ωστόσο η βασική του χρήση αφορά στα φύλλα και όχι σε καρπούς. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε Ταϋλάνδη, Φιλιππίνες και Ινδονησία υποστηρίζουν πως η χρήση του πηγαίνει πίσω ως και 4.000 χρόνια.
 http://news247.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3