-->

Σεισμός στη Μυτιλήνη - Ανησυχία από τους σεισμολόγους για μεγάλο «χτύπημα» του Εγκέλαδου

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/02/7-seismos-sti-mytilini-anisyxia-apo-toys-seismologoys-gia-neo-megalo-xtypima-toy-egkeladoy.html
Την ανησυχία του για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην περιοχή της Μυτιλήνης εξέφρασε την Τρίτη (07/02/2017) ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος.
Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τη δήλωση του καθηγητή Παπαζάχου για τον σεισμό

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, σίγουρα ανησυχούμε. Ο σεισμός σημειώθηκε πάνω σε δύο ρήγματα, ένα που βρίσκεται πάνω στη Μυτιλήνη και το οποίο είχε δώσει μεγάλους σεισμούς στα τέλη του 19ου αιώνα».
Και πρόσθεσε: «Η δεύτερη πηγή κινδύνου είναι ένα ρήγμα βόρεια της Μυτιλήνης που ξεκινά από το Αδραμύττιο της Τουρκίας και φτάνει μέχρι την Τούζλα της Βοσνίας. Είναι μια ακολουθία σε εξέλιξη. Το κομμάτι που ενεργοποίησε τον σημερινό σεισμό ήταν εκείνο που έβγαλε και τους τρεις συνεχόμενους μετασεισμούς μέχρι περίπου τα 4 Ρίχτερ».

«Όμως ο σεισμός του 1865, με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, είχε προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο βόρειο τμήμα του νησιού κοντά στον Μόλυβο, μια περιοχή που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το ρήγμα», υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 04:24 τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2017) σημειώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης ήταν 60 χλμ. βορειοδυτικά της Μυτιλήνης και ο σεισμός είχε εστιακό μόλις δύο χιλιόμετρα.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι τοποθετημένος στη Σαμοθράκη
Συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 07:15 το πρωί) ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη Μυτιλήνη, στη Λήμνο αλλά και στη Χίο είχε τελικά εστιακό βάθος τα 25 χιλιόμετρα. Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε ρίχτερ σε ένα 24ωρο με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, με πρώτο, αυτόν στις 05:50 το πρωί της Δευτέρας (06/02/2017) μεγέθους 5 βαθμών και εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα.
Ακολούθησε άλλος ένας μεγέθους 5,1 βαθμών στις 13:00, με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Ενώ στις 13:45 το μεσημέρι υπήρξε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών, με εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα.

Εκτός από τους παραπάνω σεισμούς και έως τον μεγάλο σημερινό σεισμό υπήρξε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία με δεκάδες δονήσεις σεισμών με ένταση έως 4 βαθμούς.
Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Μυτιλήνης.


 http://www.newsbomb.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3