-->

Αμφισβητεί 130 βραχονησίδες η Αγκυρα, χαρακτηρίζει «παράνομη» άσκηση των ενόπλων δυνάμεων στην Κω

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/02/3-amfisvhtei-130-vraxonhsides-h-agkyra-xarakthrizei-paranomh-askhsh-twn-enoplwn-dynamewn-sthn-kw.html
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Άγκυρα, μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα έκανε λόγο για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο που είναι «υπό αμφισβήτηση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, κάνοντας λόγο για απογοητευτική στάση από την πλευρά της Ελλάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Hurriyet ο Γιλντιρίμ απέστειλε στον κ. Τσίπρα και επιστολή για το ζήτημα αυτό. «Εξέφρασα τις προσδοκίες μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων, μέσω της επανεξέτασης της απόφασης (σ.σ. του Αρείου Πάγου) στα πλαίσια του νόμου. Δεν έλαβα απάντηση» είπε ο Γιλντιρίμ σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σε ερώτηση σχετικά με τη ρίψη στεφάνου από τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, πάνω από τα Ίμια, και αν πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει αυτό που αρμόζει στη γειτονία και «αυτό περιμένουμε από την Ελλάδα. Από πλευράς μας δεν έχει κανένα νόημα ο υπουργός Αμύνης να πηγαίνει εκεί, και να ποζάρει, στις βραχονησίδες». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «130 μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων στο Αιγαίο... δεν έχουν ούτε καν ταυτότητα, και δεν είναι φανερό σε ποιον ανήκουν. Από παλιά έτσι ήταν. Το ξεκίνημα του προβλήματος στο Αιγαίο δεν είναι νέο, έχει πολύ βαθιά ιστορία».
Αγκυρα: «Οχι» σε ελληνική άσκηση στην Κω
Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αντέδρασε σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης για στρατιωτική άσκηση στην Κω, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το νησί είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεϊν Μουφτούογλου ισχυρίζεται ότι «στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων. Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, έχει αφήσει την Κω από την Iταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.
Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο τούρκος αξιωματούχος, «καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο πάντα στα πλαίσια της πολιτικής και τους διεθνούς δικαίου».
Την ίδια ώρα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του κάλεσε την Αγκυρα να μην βγάζει προς τα έξω την εσωτερική της κρίση, αναφερόμενος στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Hurriyet κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο να «συνετιστεί» και να «μαζέψει το μυαλό του».

kathimerini

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3