-->

Στο Σύνταγμα οι πυροσβέστες - Κατατέθηκε τροπολογία μονιμοποίησής τους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Ορίζει ότι παρατείνεται μέχρι 3 έτη κατ' ανώτατο όριο η θητεία των προσληφθέντων πυροσβεστών, οι οποίοι εντάσσονται αυτοδίκαια, με τη λήξη της παράτασης, στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και καταλαμβάνουν νέες οργανικές θέσεις που συνιστώνται με ΠΔ, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας από όπου προέρχονται.

Προβλέπεται επίσης ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί η ένταξή τους αυτή να γίνει και πριν από την παρέλευση της πενταετίας. Επίσης ορίζεται ότι τους απονέμεται με ΠΔ, αναδρομικά από 9.2.2017, ο βαθμός πυροσβέστη αναφορικά με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές τους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανέφερε ότι η τροπολογία αφορά 2.093 υπαλλήλους πενταετούς θητείας και κατατίθεται επειδή η έως τώρα διαδικασία με βάση τον νόμο 3938/2011 παρουσίασε προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσης και δεν έγιναν οι ρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο ενδιάμεσο διάστημα.

«Υπάρχουν προβληματισμοί όσον αφορά τους περιορισμούς των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς για τη μονιμοποίηση, η οποία μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μερικές ημέρες ή πολύ σύντομα. Ετσι, για το μεταβατικό διάστημα για την κάλυψη αυτών των εργαζομένων προτείνεται αυτή η μεταβατική διάταξη που προβλέπει τριετή παράταση της θητείας τους, ορίζεται ότι ο χρόνος μέχρι την ένταξη διανύεται με τον βαθμό του πυροσβέστη, καθορίζονται θέματα που αφορούν τις δυνατότητες εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές των πυροσβεστών, δίνονται καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών με εύλογη οικονομική αποζημίωση και έτσι καλύπτονται και οι νέες ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν προέλθει από τη συμφωνία για τη λειτουργία των νέων αεροδρομίων» είπε ο κ. Τόσκας.

Σημείωσε «οι άνθρωποι αυτοί ήταν αιχμάλωτοι για άλλους λόγους» και ανέφερε ότι προβλέπεται ανανέωση της θητείας μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησης, κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν πολύ σύντομα.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης εκατοντάδες πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ζητώντας να μονιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον νόμο, οι 2.000 από τους συνολικά 4.000 και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπολοίπων.

Είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίησή τους την περασμένη Τετάρτη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για εμπαιγμό και κοροϊδία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για το καθεστώς μονιμοποίησής τους. 

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι με βάση την εκ του νόμου υποχρέωση, η κυβέρνηση όφειλε να τους έχει μονιμοποιήσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε για μία διετία να μεριμνήσει για την έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων και δεν μερίμνησε ώστε να προγραμματίσει τις προσλήψεις για το 2017 και να μη δημιουργείται σύγχυση με το καθεστώς μία πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις.

«Η κυβέρνηση, αν είχε τη θέληση, θα είχε εφαρμόσει πλήρως το νόμο για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης» ανέφερε η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση. «Αναρωτιέμαι: Δύο χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να έχουν συσταθεί αυτές οι θέσεις των πυροσβεστών; Αν είχατε τη θέληση, κ. υπουργέ, θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει, διότι ο νόμος είναι του 2011» είπε.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία που κατατέθηκε και καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει. Ο εισηγητής του κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, ανέφερε πως πρόκειται για ένα εγχείρημα νομοθετικής εξαπάτησης, με πρόσχημα τεχνικές και νομικής φύσεως περιπλοκές. «Οταν δεν θέλουμε να μονιμοποιήσουμε, όταν δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε κάτι, βρίσκουμε νομοθετικά και θεσμικά κωλύματα κάθε φορά» είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε πως οι πυροσβέστες παραμένουν «στον αέρα».

«Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών, λαμβάνοντας υπόψη τις διευρυμένες αρμοδιότητες που έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στις τάξεις του, συνέπεια της κατάργησης 4.000 οργανικών θέσεων με τον ν.3938/2011 και των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων, και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων που προκύπτουν για τις πραγματικές ανάγκες στο προσωπικό» ανέφερε ο κ. Συντυχάκης.

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των πυροσβεστών πενταεετούς θητείας» δήλωσε με τη σειρά του ο Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια συνάντησής του, στη Βουλή, με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Σωματείου Πυροσβεστών.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πενταετούς θητείας πυροσβεστών, υπό τον όρο της θέσπισης αξιολόγησης και για αυτούς και για όλους στα Σώματα Ασφαλείας, ώστε να εκλείψουν στο μέλλον φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων».

tanea

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3