-->

Ελένη Αντωνιάδου: Η ερευνήτρια που κατέκτησε τη NASA και «απογείωσε» την Ελλάδα

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/02/1-elenh-antwniadoy-h-ereynhtria-poy-katekthse-th-nasa-kai-apogeiwse-thn-ellada.html
Μπορεί να είναι μόλις 30 ετών, αλλά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με το ταλέντο της σε ολόκληρο τον κόσμο και να «απογειώσει» την Ελλάδα με τη σπουδαία δουλειά της. Ο λόγος για την ερευνήτρια της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), Ελένη Αντωνιάδου, η οποία ασχολείται με την βιοτεχνολογία, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στον χώρο της Ιατρικής και «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Με αφορμή την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να ιδρύσει την«ελληνική NASA», η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχει το εν λόγω εγχείρημα, ενώ στάθηκε απέναντι σε όσους το κατέκριναν.
Σε ανάρτησή της στο Facebook, η σπουδαία ερευνήτρια χαρακτήρισε «πολύ θετικό βήμα» αυτή την πρωτοβουλία, η οποία όπως τονίζει «έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν». 
«Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας», πρόσθεσε.
Μάλιστα, σχολιάζοντας τις επικρίσεις, που εκφράστηκαν για την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, προέτρεψε τους χρήστες των social media να «κράζουν λιγότερο» και να «διαβάζουν περισσότερο». «Είναι άλλο πράγμα η Διαστημική Υπηρεσία, άλλο η Διαστημική Βάση, άλλο η Αστροναυτική Βάση και άλλο η Βάση Εκτόξευσης Πυραύλων», έγραψε χαρακτηριστικά. 

Η Ελληνίδα που κατέκτησε τη NASA

Η Ελένη Αντωνιάδου γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή την Οξυά, Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας. Άρχισε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα, με αντικείμενο την «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Παράλληλα, επιλέχθηκε και φοίτησε στην Ακαδημία της NASA και δούλεψε ερευνητικά στο εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα.
Το 2011, συνεισέφερε στην έρευνα που έκανε πραγματικότητα την πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο, βοηθώντας στη δημιουργία μια τεχνητής τραχείας για 36χρονη -στο τελικό στάδιο- καρκινοπαθή.
Το 2013 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.
Σήμερα, είναι συν-ιδρύτρια της startup «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές» (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα.
Το ενδιαφέρον της για το Διάστημα άρχισε από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Η οικογένειά της και οι φίλοι ακόμη θυμούνται τη μαθήτρια του Δημοτικού να ικετεύει τους δικούς της να της αγοράσουν αποξηραμένη τροφή για αστροναύτες, να φορά μπλουζάκια με το λογότυπο της NASA, να διαβάζει βιβλία αστρονομίας και αεροδιαστημικής και αργότερα να κοιτά με τις ώρες τις ειδήσεις της NASAστο Διαδίκτυο. 
Στο Γυμνάσιο, αποφάσισε να γίνει μέλος σε λέσχες αεροδιαστημικής όπου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαθήματα για να πιλοτάρει μικρά αεροσκάφη. «Από παιδί μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα που τροφοδοτούσαν την περιέργειά μου για τις επιστήμες, τη γνώση και το διάστημα».Κύριος υπαίτιος, ο πατέρας της. Χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος είναι μεγάλος λάτρης της τεχνολογίας και προσπαθούσε πάντα να της διεγείρει το ενδιαφέρον ως παιδί, κυρίως με το να συζητεί περίπλοκα επιστημονικά θέματα μαζί της από την ηλικία των 5 ετών.
«"Κυνήγησε τα όνειρά σου, διαφορετικά δε θα τα πιάσεις ποτέ", μου έλεγε ο πατέρας μου από μικρή», έχει εξομολογηθεί η ίδια στο παρελθόν.
«Ελπίζω να συνεισφέρω στην ανάπτυξη των τεχνητών οργάνων ως μια εναλλακτική θεραπεία για τις μεταμοσχεύσεις και παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αποδοχή καινοτόμων τεχνολογιών στην κλινική πράξη και την εξάλειψη στερεοτύπων που ερείδονται στην έλλειψη γνώσης», λέει, σχετικά με τους στόχους της τα επόμενα χρόνια.

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3