-->

Τι αναφέρει η απόφαση του Πρωτοδικείου για τη Μαρινόπουλος

 http://freshsnews.blogspot.com/2017/01/18-apofasi-protodikeioy-gia-marinopoulos.html
"Ναι" στα σχέδια εξυγίανσης των ΜαρινόπουλοςΞυνόςΠειραϊκόν και Express M, λέει το Πρωτοδικείο Αθηνών στην 144 σελίδων απόφασή του, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα το Capital.gr
Το αρμόδιο δικαστήριο, η διάσκεψη του οποίου έγινε στις 20 Δεκεμβρίου και η απόφαση του εκδόθηκε 27 ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου (σ.σ. η δημοσίευσή της αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου), δέχεται το βασικό σκεπτικό των αιτήσεων εξυγίανσης, χωρίς να θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωσή τους. 
Ωστόσο η καθυστέρηση στην έκδοση - δημοσίευση της απόφασης έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς έχει ενεργοποιηθεί μια από τις βασικές διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία έως τις 14 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών. 
Με δεδομένο λοιπόν ότι ο μήνας των τριτανακοπών θα παρέλθει στις 19 Φεβρουαρίου, δημιουργείται πρόβλημα στη συμφωνία. Προκειμένου να θεραπευτεί αυτό το πρόβλημα, έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα το μεσημέρι ένας νέος κύκλος επαφών, μεταξύ των νομικών τμημάτων των εμπλεκομένων μερών σε αυτή τη φάση, για να βρεθεί λύση πρωτίστως σε νομικό επίπεδο, αφού "η συμφωνία είναι ευάλωτη στην υλοποίηση της” έλεγαν νομικοί στο Capital.gr
Πρόβλημα, λόγω της καθυστέρησης εντοπίζεται και στο σκέλος της χρηματοδότησης και αυτό γιατί η ενδιάμεση χρηματοδότηση εξαντλήθηκε με την καταβολή στους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος του δώρου των Χριστουγέννων, ενώ η αλυσίδα "μπαίνει μέσα" μηνιαίως 25 εκατ. ευρώ. 
Τι λέει η απόφαση
Σε ό,τι αφορά την απόφαση αυτή καθ’ αυτή, το δικαστήριο δέχεται τις αιτήσεις εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M και το βασικό σκεπτικό αυτών. Συγκεκριμένα κρίνει αναγκαίους τους όρους των συμφωνιών εξυγίανσης, που προβλέπει τη χορήγηση βεβαιώσεων για τη μεταβίβαση των ακινήτων και την έκδοση οποιουδήποτε πιστοποιητικού απαραίτητου για τη σύνταξη και υπογραφή των Συμβολαιογραφικών Πράξεων μεταβίβασης αυτών. 
"Πράσινο φως” δίνει με την απόφασή του το δικαστήριο και στις δόσεις εξόφλησης των οφειλών σε Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς, ΟΤΑ και προμηθευτές. Συγκεκριμένα δέχεται τους όρους της σύμβασης που προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών (κεφάλαιο) προς το Ελληνικό Δημόσιο σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις, χωρίς να περιλαμβάνονται τόκοι, προσαυξήσεις, πρόστιμα. 
Δέχεται τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (250 δόσεις) και προς ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τα χρέη προς τους οποίους διαγράφονται κατά 50% και μετά την απομείωση τους θα πληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις, το "κούρεμα” 50% προς τους προμηθευτές , κ.α.
Το δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Γ. Αρβανιτίδη ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Αντιθέτως στην απόφαση σημειώνεται πως με τη συνέχιση της δραστηριότητας της επιχείρησης οι πιστωτές και δη ΟΤΑ, Δημόσιο, κλπ θα συνεχίσουν να εισπράττουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη, δικαιώματα, κλπ. 
Παράλληλα, απορριπτέο έκρινε το δικαστήριο και τον ισχυρισμό της Αφοί Καρυπίδη περί παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών. Σημειώνεται πως οι απαιτήσεις της Καρυπίδης δεν θα μεταβιβασθούν στη νέα εταιρεία. 
Νέες διαπραγματεύσεις 
H απόφαση, η οποία είναι "πολύ καλή", όπως λένε νομικοί κύκλοι, "άργησε όμως", όπως συμπλήρωναν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα αυτού να ενεργοποιηθεί αυτομάτως μια από τις βασικές διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας, που προβλεπόταν στο MoU που υπέγραψαν τα εμπλεκόμενα μέρη στις αρχές Σεπτεμβρίου και συμφώνησαν σε αυτή και οι πιστωτές της Μαρινόπουλος στα τέλη Σεπτεμβρίου. 
Εξαιτίας αυτής της διαλυτικής αίρεσης, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, συμφωνία δεν υπάρχει, ενώ στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις σημειώνει πως η ολιγωρία στην έκδοση - δημοσίευση της απόφασης "καθιστά αυτοδίκαια ανίσχυρη τη σύμβαση.”  
Προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, από τη Δευτέρα το απόγευμα, δηλαδή λίγη ώρα αφ’ ότου έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε η απόφαση, ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων. 
Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μια από τις εναλλακτικές που εξετάζεται είναι να γίνει τροποποίηση της συμφωνίας και να πάει πιο πίσω η ολοκλήρωση του deal. Μια άλλη λύση, η οποία σύμφωνα με κάποιους μπορεί να αποδειχθεί έωλη, είναι να τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη να "παρακάμψουν” το πρόβλημα με τις 7 ημέρες της καθυστέρησης και να "ρισκάρουν” το θέμα των τριτανακοπών οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές δεν ξεπερνούν το 2% των πιστωτών. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως με δεδομένο ότι η απόφαση περιγράφει τα βήματα της συμφωνίας, τότε αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη διαλυτική αίρεση που υπάρχει στο συμφωνητικό.
Το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, αναμένεται να φανεί πιθανότατα και εντός της εβδομάδας, έλεγε άλλη πηγή που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις η οποία σημείωνε στο Capital.gr πως υπάρχει η πρόθεση να βρεθεί λύση προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση του deal διάσωσης της Μαρινόπουλος. 
Το σίγουρο, όπως λένε άλλες πηγές, είναι ότι ο χρόνος για εξεύρεση λύσης πρέπει να συμπιεστεί, "κάτι που δεν έγινε δυνατόν από την πλευρά του Δικαστηρίου" όπως σημειώνουν και να βρεθεί, όπως τονίζουν "ζεστό” χρήμα για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την καθυστέρηση." 
 capital

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3