Στη Λέσβο έφθασαν μέσα σε τρεις ώρες άλλοι 200 πρόσφυγες

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/12/9-Lesbos-mtatnastes200.html
Μυτιλήνη, Λέσβος
Ανησυχία προκαλεί η άφιξη 200 προσφύγων στη Λέσβο, από τις 03.00-06.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Η ανησυχία αυτή εντείνεται από την πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από αφιχθέντες ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν στη βορειοδυτική Τουρκία σε κλειστούς καταυλισμούς οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο. Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Οι σημερινές αφίξεις των 200 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, μηδενικών μέχρι χθες σε Χίο και Σάμο.

Στη Χίο, το πρωί της Παρασκευής αποβιβάστηκαν 66 πρόσφυγες, που εντοπίστηκαν στη νησίδα Πάσπαργο, από ιταλικό σκάφος της Frontex που εκτελεί περιπολίες.

Σημειώνεται ότι τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Χίο, πληροφορίες από τις διωκτικές λιμενικές αρχές αναφέρουν ότι τα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, που συνήθως επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή των συνόρων στο βόρειο Αιγαίο, «έχουν εξαφανιστεί».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, την Παρασκευή στα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 πρόσφυγες, και συγκεκριμένα στη Λέσβο 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057.

Άγνωστο παραμένει πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών, αριθμός που ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στα νησιά σε δομές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και οργανισμών, αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive