-->

Επιταχύνεται αιφνιδίως το Κυπριακό -Διάγγελμα Αναστασιάδη για τη συμφωνία με Ακιντζί

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/12/2epitahynetai-aifnidios-kypriako-diaggelma-anastasiadi-gia-ti-symfonia-me-akintzi.html
Επιταχύνεται αιφνιδίως το Κυπριακό καθώς παρά το διαφαινόμενο οριστικό ναυάγιο στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Για την συμφωνία-απόφαση με τον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, μίλησε σε διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου επιχείρησε παράλληλα να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.
Οπως διαβεβαίωσε «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία» και πως δεν αποτελούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι ορισμένες ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες
Στο διάγγελμά του ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες».
Ο πρόεδρος της Κύπρου διαβεβαίωσε εξάλλου ότι, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο, θα προηγηθεί «εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού». Σημείωσε επίσης ότι «η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία».
Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαιώνει τον κυπριακό Ελληνισμό ότι «καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιόν του, αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του».
Τέλος, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.
Ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να έρθει και στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς ηγέτες.
Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Αναστασιάδη
«Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησης μου ότι για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος και χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:
Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες.
Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Παραμένοντας απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:
Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την όποια μορφή επιδιαιτησίας.
Ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, ή και διαρκεί εδώ 42 χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του.
Εξάλλου εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο κυρίαρχος λαός δια της ψήφου του.
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.
Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Γι’ αυτό το λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.
Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό.


Πηγή:  efimerida.gr 

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3