Με ένα εορταστικό doodle, η Google εύχεται σε όλο τον κόσμο καλά Χριστούγεννα!

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/12/24-me-ena-eortastiko-doodle-i-google-eixete-se-olo-ton-kosmo-kala-xristougenna.html
Με ένα άκρως εορταστικό Doodle, η Google εύχεται σε όλο τον κόσμο καλά Χριστούγεννα και μετρά αντίστροφα για την υποδοχή του νέου έτους. 

Το συγκεκριμένο Doodle είναι εμπνευσμένο από την παράδοση που θέλει τα παιδιά να γυρίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) στις γειτονιές και να λένε τα Κάλαντα, ευχόμενοι στους νοικοκύρηδες χαρούμενες γιορτές. 

«Εποχή για τραγούδι! Ο χειμώνας φέρνει μια σειρά από παραδόσεις, αλλά καμία τόσο παλιά και παραδοσιακή όσο τα Κάλαντα», αναφέρει η ομάδα της Google που δημιούργησε το σημερινό Doodle. 

«Η χειμερινή περίοδος των γιορτών φέρνει δεκάδες παραδόσεις και έθιμα. Λίγα όμως είναι τόσο παλιά ή διασκεδαστικά όσο τα Κάλαντα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα αυθεντικά Κάλαντα ήταν τοπικά τραγούδια που οι άρχοντες μοιράζονταν κατά τη διάρκεια ταξιδίων τους σε γειτονικές πόλεις. Δεν ήταν παρά στις αρχές του 19ου αι. που η πρακτική αυτή διαδόθηκε στην Αγγλία και τη Δυτική Ευρώπη, τότε που οι πόλεις διοργάνωναν υπαίθριες ορχήστρες που έπαιζαν μουσική για τους ανθρώπους ώστε να τραγουδούν καθώς περνούν από το σημείο. Πολλοί από τους περαστικούς έπιαναν ένα "τρίγωνο" και συμμετείχαν στα Κάλαντα» γράφει το βίντεο που συνοδεύει το doodle.
Κάλαντα - Η ιστορία του εθίμου
Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά. 
Οι τραγουδιστές - οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται "καλαντιστές"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services