Τσίπρας: Οι πιστωτές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/12/17-tsipras-i-europi-einai-etoimi-na-diavei-ton-rouvikona.html

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα», τόνισε 

Με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες στην ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έκλεισε τη διήμερη παραμονή του στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μηνύματα προς τους εταίρους της χώρας, με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό ότι δεν θα τον εγκαταλείψει στα χέρια των "yes men". Μηνύματα όμως, τόσο προς την Αριστερά όσο και προς τη Σοσιαλδημοκρατία να αντιμετωπίσουν μαζί κοινούς κινδύνους στην Ευρώπη.
 
Μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα, τόνισε πως η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα, τα Μνημόνια και την ύφεση και επισήμανε ότι η οικονομία μετά από αρκετές χρονιές ύφεσης, φέτος επέστρεψε στην ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, για τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, γνωστοποίησε ότι για την κυβέρνησή του είναι θεμελιώδης η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
«Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους οι πιστωτές» 
«Οι πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ οφείλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε και πρόσθεσε πως «οι πιστωτές μας πρέπει να ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και τώρα πρέπει (σ.σ. οι πιστωτές) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», σε δυο θέματα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα.
 
Εκτενής, επίσης, η αναφορά του στο κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με αφορμή και την πρόσφατη σύγκρουση με μερίδα των εταίρων για το θέμα αυτό. Ως κυβέρνηση της Αριστεράς, είπε ο πρωθυπουργός, αντιστάθμισε τις θυσίες των χαμηλοσυνταξιούχων, επίσης καθιέρωσε τα σχολικά γεύματα, «πάγωσε» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, εκείνα που δέχονται τις προσφυγικές ροές και όλα αυτά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα, διευκρίνισε, δίνοντας από την υπεραπόδοση εσόδων. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων και δη των πιο φτωχών», ήταν η κατακλείδα της αναφοράς του στο θέμα αυτό.
«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ το λαό μας στους "yes-men", που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε προσδίδοντας έτσι πιο έντονο πολιτικό «άρωμα» στην ομιλία του.
 
Να συσταθεί Φόρουμ προοδευτικών δυνάμεων 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μπήκε μπροστά στο θέμα των συμμαχιών. Έκανε, έτσι, άνοιγμα προς τους πολίτες που δεν έχουν ως τώρα ψηφίσει, υπογραμμίζοντας τη σημασία διάχυσης του μηνύματος της Αριστεράς σε χώρους πέραν αυτής. Πρότεινε, ειδικότερα, να εξαντληθούν οι δυνατότητες συνεργασίας κατά των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, κατά της ανόδου των ξενοφοβικών και εθνικιστικών δυνάμεων. Πρότεινε, πιο συγκεκριμένα, τη σύσταση μόνιμου, ετήσιου φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, με θέμα την πολιτική συνεργασία.
Πρόταση που εξήγησε, με το πιο εξής επιχείρημα: «Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε θεμελιώδες σταυροδρόμι, είναι έτοιμη να διαβεί το Ρουβίκωνα», για να προσθέσει: «Η ανάκαμψη του εθνικισμού είναι αποτέλεσμα των ανοιχτών συνόρων της λιτότητας και των κλειστών συνόρων έναντι των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο». Η στενά μυωπική πολιτική «όχι στην αυλή μου», δίνει δύναμη εξάλλου στον ευρωσκεπτικισμό, είπε ακόμη.
 
«Να αναλογιστεί την ευθύνη της η Σοσιαλδημοκρατία» 
Για τους λόγους αυτούς ήλθε η ώρα για αποφασιστική δράση: «Εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία απέναντι στον εθνικισμό… Να χτίσουμε ευρείες συμμαχίες για μια εναλλακτική πολιτική», ανέφερε ο πρωθυπουργός προσκαλώντας την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλογιστεί την ιστορική της ευθύνη, βάζοντας έτσι τέλος στο νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Επίσης, η δημοκρατική, κοινωνική, σοσιαλιστική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια όλων των δυνάμεων, και όχι αποκλειστικό δικαίωμα κάποιας, οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει «χαρούμενος» γιατί βρίσκεται σήμερα στο πολιτικό του «σπίτι» ανάμεσα σε συντρόφους σε ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό «ταξίδι», όπως παρατήρησε. Για να προσθέσει ότι η «καρδιά» της ευρωπαϊκής Αριστεράς χτυπά σε αυτήν την πόλη (σ.σ. Βερολίνο), σε αυτό το συνέδριο, αφού η ευρωπαϊκή Αριστερά θα βγει με ενισχυμένη την πολιτική δυνάμική της, όπως προέβλεψε.

Καθώς όμως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλάζει ηγεσία, ο Αλέξης Τσίπρας απένειμε τα εύσημα στον απερχόμενο πρόεδρο, το Γάλλο Πιερ Λοράν, αλλά και στο νέο πρόεδρο, Γκρέγκορ Γκίζι, προς το πρόσωπο του οποίου εξέφρασε απόλυτη εμπιστοσύνη. Ζητούμενο στο εξής, η διεύρυνση της πολιτικής βάση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον επίλογό του, δε, ο πρωθυπουργός και προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Όταν ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει πίσω, είναι στα χέρια της Αριστεράς να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά».
 
«Η Αριστερά δεν μπορεί να δραπετεύσει» 
Ευρύτερο ενδιαφέρον είχε όμως και μια αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο τι έγινε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2015: με αφορμή την τότε διαπραγμάτευση, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε πως δεν είναι επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείψει το λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. «Δεν μπορεί να γίνει δραπέτης της Ιστορίας», ήταν η κατά λέξη αναφορά του, για να συμπληρώσει ότι αυτή τη δύσκολη επιλογή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην καθημερινή «μάχη» της Ελλάδας στο προσφυγικό, ισορροπώντας στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, ακόμη, στην προσπάθειά της για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, λύσης στο Κυπριακό που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν από κοινού, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς το αποικιοκρατικό καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς φόβο εν τέλει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files