-->

Μεταλλική κατασκευή για το αρχαίο θέατρο Ζέας που δε θα «ακουμπά» τα αρχαία

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/11/30-metalliki-kataskeui-gia-to-arxaio-theatro-zeas-pou-de-tha-akoumpa-ta-arxaia.html
Με μια μεταλλική κατασκευή θα «αποκατασταθεί» το αρχαίο Θέατρο Ζέας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για το αρχαίο δράμα από το Δήμο Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.
  «Δεχόμαστε μια νέα κατασκευή πάνω στο αρχαίο θέατρο Ζέας»; Αυτό ήταν το αμείλικτο ερώτημα που τέθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέσω της προμελέτης που παρουσιάστηκε με στόχο να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ σύμφωνα με την enet.gr. Τα κατάλοιπα του θεάτρου αυτού είναι πενιχρά, αλλά ενδεικτικά της γεωμετρίας του (είχε ως πρότυπο το μεγάλο θέατρο Διονύσου των Αθηνών). Αρχαίο υλικό για μια κλασικού τύπου αναστήλωση δεν υπάρχει. 
  Αποτέλεσμα, να αποφασιστεί να γίνει  μια «αναπαράσταση» του κοίλου του με μια μεταλλική κατασκευή πλήρως αναστρέψιμη, η οποία δεν θα ακουμπά στα αρχαία, ενώ τα καθίσματα θα είναι ξύλινα. 
 To αρχαίο θέατρο Ζέας κτίστηκε τον 2ο αι. π.Χ. βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στον περίβολο του Μουσείου Πειραιά και σε σύγχρονες οικοδομές, όπως και κάποιες πολυκατοικίες.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη θεωρεί το έργο αυτό «αιχμή του δόρατος» για την ανάδειξη ενός ολόκληρου τετραγώνου της αρχαίας πόλης και προσβλέπει στη μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού. Θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό γιατί έχουν απαλλοτριωθεί τα κτήρια πέριξ του θεάτρου και του μουσείου, πλην των πολυκατοικιών βέβαια και ενός νεοκλασικού η εξαγορά του οποίου είναι σε εξέλιξη.
Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών και θα χωράει 600 θεατές (αντί των 800 που ζήτησαν οι μελετητές). Σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό τον οποίο σημειωτέον ενθαρρύνει η Περιφέρεια, το παλιό μουσείο που βρίσκεται πλάι του θα χρησιμοποιηθεί για περιοδικές εκθέσεις. Επίσης θα γίνει εκεί καφέ το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί και ώρες που το μουσείο θα είναι κλειστό. Οσο για τον κεντρικό δρόμο που περνάει από εκεί προβλέπεται να πεζοδρομηθεί.'

thetoc

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3