-->

Εντονη δυσφορία στην Αγκυρα

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/11/25-entonh-dysforia-sthn-agkyra.html
ΑΓΚΥΡΑ. Εντονες αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, προκάλεσε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Τουρκίας. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση σημείωσε ότι το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και παρότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε προκαταβολικά μιλήσει για «ψηφοφορία άνευ αξίας», οι χθεσινές αντιδράσεις κατέδειξαν τη βαθύτατη δυσαρέσκεια της Αγκυρας.

«Είναι εύκολο να μιλάει κανείς με τέτοιο τρόπο όταν βρίσκεται σε μέρη που δεν έχουν πληγεί από την τρομοκρατία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας τις επικρίσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τις μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία. «Σε μια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία, που έχει σύνορα 1.295 χλμ. με τη Συρία και το Ιράκ, δίνει σκληρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην Ευρώπη γίνονται ανόητες συζητήσεις χωρίς όραμα, αντί να εκφράζεται αλληλεγγύη», προσέθεσε.

«Θα περιμέναμε περισσότερη ευγνωμοσύνη και σεβασμό από την Ευρώπη», είπε ο βουλευτής του κυβερνώντος ΑΚΡ Τζεμαλετί Κανί Τορούν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προφύλαξε την Ε.Ε. από τη διάλυση με τη στάση της στο προσφυγικό. Σε συνέχεια της ρητορικής που προέρχεται τις τελευταίες εβδομάδες από την Αγκυρα, το χθεσινό ψήφισμα μεταφράστηκε στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ως «ψήφος της Ε.Ε. υπέρ της τρομοκρατίας». Την περασμένη εβδομάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνδέσει τα θέματα αυτά με μια δραματική απειλή. «Φαντάζομαι ότι αυτοί που προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες είναι έτοιμοι για ένα-δύο εκατομμύρια πρόσφυγες», είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ορισμός της τρομοκρατίας στην Τουρκία περιλαμβάνει Κούρδους αυτονομιστές, οπαδούς του ιεροκήρυκα Γκιουλέν, αλλά και χιλιάδες ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, δημάρχους, βουλευτές, δικαστικούς κ.λπ.

Μετά την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση στην Τουρκία, αυξήθηκαν οι πολιτικές πιέσεις προς την Ε.Ε. να αντιδράσει. Αλλά το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο. «Το πρώτο βήμα για μια μετρημένη αντίδραση θα ήταν να παραδεχθούμε ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία δεν μπορούν να αλλάξουν μυαλά στον Ερντογάν», έγραψε πρόσφατα η γερμανική Zeit. «Οχι γιατί η Ε.Ε. είναι αδύναμη, αλλά γιατί δεν λειτουργεί έτσι η διεθνής πολιτική. Αυτό μας προστατεύει από υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες. Τι θα κερδίζαμε αν π.χ. κατέρρεε η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό;» διερωτήθηκε η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι εικόνες των εξωτερικών εχθρών διευκολύνουν την πολιτική. Απευθύνονται στο συναίσθημα και ενώνουν την εγχώρια εκλογική πελατεία».

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP εξέφρασε τη διαφωνία του με το ψήφισμα δηλώνοντας ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν». Ο ακτιβιστής Τζαν Αταλάι, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ήταν ένας από τους οργανωτές των μεγάλων διαδηλώσεων του 2013 στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησε. «Η απομόνωση δεν βοηθάει κανέναν στην Τουρκία», είπε. «Ιδίως όσους παλεύουν για τη δημοκρατία».
Έντυπη
kathimerini

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3