DW: Ματαιώθηκε το μίνι Eurogroup της Παρασκευής για την Ελλάδα

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/11/23-dw-mataiothike-mini-eurogroup-tis-paraskeyis-gia-tin-ellada.html
Ματαιώθηκε τελικά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή με θέμα το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο
Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο μετά τη ματαίωσή του φαίνεται πως όλα πάνε πίσω. Η DW αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’». Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διαψεύδοντας σχετικό γερμανικό δημοσίευμα υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει».
Γερμανικός δάκτυλος πίσω από την ματαίωση 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida τον δυναμίτη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μια συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων έβαλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «ανατινάζοντας» τη συνάντηση του περιβόητου Washington Group. Η συνάντηση, όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, είχε οριστεί να γίνει από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι σήμερα το πρωί τίποτε δεν προμήνυε την ακύρωσή της.
Η συνάντηση είχε μείνει μυστική μέχρι χθες, όταν διέρρευσε -μάλλον όχι τυχαία- στη γερμανική εφημερίδα SZ. «Πατώντας» πάνω σε αυτή τη διαρροή, η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε μέσω της DW δεν ανακοίνωσε τη ματαίωση της συνάντησης, αλλά διέψευσε την ύπαρξη της όπως επίσης- κι εδώ είναι το ζουμί-την αναγκαιότητα της. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η κίνηση αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μάλλον αιφνιδίασε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καθώς η προετοιμασία για τη συνάντηση στο Βερολίνο προχωρούσε κανονικά ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Μετά από το πρώτο μούδιασμα, οι συμμετέχοντες άρχισαν να προσαρμόζονται στα δεδομένα που δημιούργησε η γερμανική γραμμή. Απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida, για το αν ματαιώνεται η συνάντηση του Washington Group, ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε λακωνικά: “Δεν είχε προγραμματιστεί καμία συνάντηση”. Πιο διπλωματική στάση κρατούν στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάζουν διαροές (την πληροφορία που έφτασε χθες στη SZ) και να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν συναντήσεις, ενώ και η ΕΚΤ που θα συμμετείχε με τον Μ. Κερέ προσαρμόστηκε στα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι γερμανικοί χειρισμοί.
Ποιοί θα μετείχαν στη συνάντηση του Βερολίνου
Υπενθυμίζεται πως χθες πληροφορίες ανέφεραν πως θα διεξαγόταν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου έκτακτο mini Eurogroup, αλλά χωρίς την... Ελλάδα, για τις προοπτικές συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό θα λάμβαναν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας) ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. 
Τι ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο iefimerida
Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό Χρέος έρχεται μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, επί γερμανικού εδάφους θα επιχειρηθεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ΔΝΤ- Ευρωπαίων.
Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ναυάγιο ΔΝΤ- Ευρωπαίων
Οι πληροφορίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συγκλίνουν στο ότι η κορύφωση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει πολλές δυσκολίες, καθώς η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ- Βερολίνου παραμένει μεγάλη.
Κομβικό σημείο χαρακτηρίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μετά από το 2018. Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι αυτά τα επίπεδα «θα πρέπει να διατηρηθούν για κάποια χρόνια», χωρίς να προσδιορίζουν τη χρονική διάρκεια. Ωστόσο αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Αθήνα, καθώς το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν τέτοια πλεονάσματα, θα απαιτηθούν «αιματηρές» προσπάθειες. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν, μάλιστα, ότι το Ταμείο απαιτεί αυτά τα μέτρα εμπροσθοβαρώς (upfront) κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο θα πρέπει να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα όπως ή μάλλον κυρίως τη μείωση του αφορολογήτου και τις περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.
Το plan B που ετοιμάζει η ΕΕ
Σύμφωνα με το MNI το οποίο επικαλείται δύο ευρωπαίους αξιωματούχους που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης, το ΔΝΤ εξακολουθεί να εγείρει διαφωνίες σε ΕΚΤ και Κομισιόν για τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας με βάση την μέχρι στιγμής αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές δεν «βλέπουν αποφάσεις» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «παρά την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα» όπως παραδέχονται. Τονίζουν δε πως η Αθήνα «πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση».
«Εξαρτάται τώρα από τον έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά, δεν είναι σημαντικά», είπε ένας αξιωματούχος στο ΜΝΙ. Τα κενά στα οποία αναφέρεται, αφορούν κυρίως στα εργασιακά και στις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια. Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι λόγω δημοσίων δηλώσεων από υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι «μάλλον δύσκολο να επικοινωνήσει τις αλλαγές».
Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι ο ESM έχει εξετάσει μια λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι αβέβαιο αν θα πεισθεί το ΔΝΤ. Ετσι, η ΕΕ ετοιμάζει «plan B» σε περίπτωση που αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το Ταμείο επιμένει να διαφωνεί ως προς την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζητά είτε περικοπή του χρέους είτε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αλλιώς ζητά να καθοριστούν από τώρα μέτρα για το χρονικό διάστημα 2018 (οπότε και λήγει το πρόγραμμα διάσωσης) μέχρι το 2021 ώστε οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% να είναι εφικτοί.
Η λύση του ESM θα είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να περικόψουν/ανακουφίσουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. Ετσι ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ εξετάζει και άλλη εναλλακτική, σύμφωνα με την οποία κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και «πολιτικά ανώδυνα» όπως σχολιάζει η πηγή του ΜΝΙ θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω.
Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα, στις 28 Νοεμβρίου συνέρχεται το EuroWorking Group το οποίο θα συζητήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.
Κυβέρνηση: Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο -Θέλουμε πολιτική συμφωνία ως τις 5/12
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επέμεινε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και εξέφρασε την θέληση της Αθήνας για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
«Αναμένουμε μια πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκέμβρη για τα θέματα που εκκρεμούν στην αξιολόγηση» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση για κάλυψη των διαφορών που χωρίζουν του θεσμούς από ελληνικές θέσεις τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το κομμάτι των δημοσιονομικών.
Μην βάζει εμπόδια το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα όμως έδειξε προς την πλευρά του ΔΝΤ για ανελαστική και σκληρή στάση. «Η δική μας βούληση δεν συνεπάγεται μέτρα λιτότητας, ούτε υποχώρηση στα εργασιακά» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θέλουμε το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται είναι υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, όπως θεωρούμε κι εμείς, τότε να το πει ανοικτά».
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης για να χαραχθεί εθνική γραμμή ως προς το χρέος, απάντησε ότι δεν υπάρχουν. Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι «οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εξαγγέλλει είναι επικίνδυνες για τη χώρα» αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες.
Για το θέμα του χρέους, είπε ότι "δεν είναι απομονωμένο από ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Πρώτα κλείνει η αξιολόγηση και ανοίγει το θέμα του χρέους.Δεν ειναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα. Οι πολιτικές διάφορες παίζουν σαφή ρόλο. Με τη ΝΔ δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στο συγκεκριμένο ζήτημα, είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτασεις".


Πηγή:
http://www.iefimerida.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files