Ιαπωνία: Πολύ ισχυρός σεισμός στην Φουκουσίμα - Οι αρχές υποβάθμισαν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/11/22-iaponia-polu-ishuros-seismos-stin-foukousima.html

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, στις 05.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, στις 05.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).


Ο σεισμός, ακολουθούμενος από τέσσερις μετασεισμούς μεγέθους μεταξύ 4,9 έως 5,4 ρίχτερ, έγινε αισθητός και στο Τόκιο, ενώ η πρώτη εκτίμηση τοποθετούσε τον σεισμό στο μέγεθος των 7,3 βαθμών.

Το κέντρο παρακολούθησης τσουνάμι του Ειρηνικού, εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της δόνησης. Ωστόσο, ο κίνδυνος απομακρύνεται με τις αρχές να υποβαθμίζουν τις προειδοποιήσεις, σχετικά με τις κινήσεις των πολιτών στις ακτές της περιοχής, σε απλές συμβουλές, επισημαίνοντας ωστόσο, να εξακολουθούν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εκεί, έως ότου εξαφανιστεί εντελώς ο κίνδυνος.Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε, και 117 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα, τόπο της μεγάλης πυρηνικής καταστροφής που προκλήθηκε από τσουνάμι το 2011. Tο εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής, πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή νεκρούς, σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την ύπαρξη πέντε τραυματιών -μεταξύ των οποίων μιας γυναίκας στην πόλη Γιαμπούκι και ενός άντρα στη Φουκουσίμα. Η αστυνομία επίσης επιβεβαίωσε την ύπαρξη πέντε ελαφρά τραυματιών.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της.


Σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι, όμως υπήρχε κίνδυνος τα επόμενα κύματα να είναι πολύ πιο ισχυρά, σύμφωνα με την αρμόδια ιαπωνική υπηρεσία. Συγκεκριμένα, στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα. Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων.Σύμφωνα με την εταιρεία Tepco, νωρίτερα και εξαιτίας του σεισμού, διεκόπη προσωρινά η λειτουργία του συστήματος ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τον λόγο για τον οποίο συνέβη κάτι τέτοιο. Στις ακτές και των δύο πυρηνικών εργοστασίων καταγράφηκε τσουνάμι ενός μέτρου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έγινε γνωστό ότι η προειδοποίηση («warning») για τσουνάμι στις νομαρχίες της Φουκουσίμα και του Μιγιάγκι υποβαθμίστηκε σε επιφυλακή («alert»). Μικρά κύματα, 30-40 εκατοστών, συνέχιζαν να «χτυπούν» τις ακτές.Οι ιαπωνικές αρχές έδωσαν άμεση εντολή για εκκένωση των παραθαλάσσιων περιοχών στη βορειοανατολική Ιαπωνία από τους κατοίκους.
Συγκεκριμένα, κάλεσαν τους κατοίκους της Φουκουσίμα να εκκενώσουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε υψηλότερο έδαφος και ειδικά αν βρίσκονται σε παραθαλάσσια ή παραποτάμια περιοχή.

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, η κυκλοφορία των συρμών στην περιοχή έχει διακοπεί για προληπτικούς λόγους, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι υπήρξε μικρή εστία φωτιάς σε εργοστάσιο της πόλης Ιβάκι, 40 μίλια νότια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η οποία ωστόσο σβήστηκε άμεσα.Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, σημείωσε: «Έδωσα εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρέχουν στο κοινό συνεχή και ακριβή ενημέρωση σχετικά με την εκκένωση λόγω τσουνάμι».
Τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι πλοία σάλπαραν από τα λιμάνια, προκειμένου να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα, για να αποφύγουν τα κύματα που ενδεχομένως θα προκαλέσει το τσουνάμι.Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται στον πλανήτη.

Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2011, ο πολύ ισχυρός σεισμός και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.
Πηγή: http://www.skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive