-->

Ανακαλύφθηκε το πιο στρογγυλό άστρο που έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/11/18anakalyfthike-to-pio-stroggylo-astro-poy-exei-vrethei-pote-sto-diastima.html
Το πιο στρογγυλό άστρο που έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα, ένα μακρινό γιγάντιο -άγνωστο έως τώρα- υπερσμήνος γαλαξιών που κρυβόταν πίσω από τον γαλαξία μας, έναν ακόμη γειτονικό εξωπλανήτη που μοιάζει με μια υπερμεγέθη Γη, καθώς και μια πολύ μεγάλη κοιλάδα στον πλανήτη Ερμή, ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.
Τα άστρα δεν είναι τέλειες σφαίρες, κάποιες φορές μάλιστα μοιάζουν ακόμα και με κολοκύθες, καθώς όσο πιο γρήγορα περιστρέφονται, τόσο πιο πεπλατυσμένα γίνονται λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Ο Ήλιος μας είναι στον ισημερινό του δέκα χιλιόμετρα πιο μεγάλος από ό,τι είναι η διάμετρος που συνδέει τους πόλους του, ενώ στη Γη αυτή η διαφορά φθάνει τα 21 χιλιόμετρα.
Όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άστρο που είναι σχεδόν ολοστρόγγυλο. Πρόκειται για το καυτό και πολύ φωτεινό άστρο «Κέπλερ 11145123», σε απόσταση 50.000 ετών φωτός, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από τον Ήλιο μας και περιστρέφεται τρεις φορές πιο αργά από αυτόν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λοράν Γκιζόν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», υπολόγισαν με τη μέθοδο της αστροσεισμολογίας ότι η διαφορά ανάμεσα στην οριζόντια (ισημερινό) και την κάθετη διάμετρο (των πόλων) είναι μόλις τρία χιλιόμετρα.
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για εντυπωσιακά μικρό αριθμό, αν ληφθεί υπόψη ότι το τεράστιο άστρο έχει ακτίνα 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. «Πρόκειται για το πιο στρογγυλό φυσικό αντικείμενο που έχει ποτέ μετρηθεί, πιο στρογγυλό και από τον Ήλιο», δήλωσε ο Γκιζόν.
Ένα κρυμμένο υπερσμήνος γαλαξιών
Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρενέ Κράαν-Κόρτεβεγκ του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν της Ν.Αφρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, εντόπισαν επίσης ένα άγνωστο μέχρι σήμερα υπερσμήνος γαλαξιών στον αστερισσμό των Ιστίων.
Το λεγόμενο πλέον «υπερσμήνος των Ιστίων», που βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, κρυβόταν πίσω από το γαλαξία μας. Η βαρυτική επίδρασή του πιστεύεται ότι είναι σημαντική στην κίνηση της Τοπικής Ομάδας Γαλαξιών, που περιλαμβάνει και τον δικό μας.
Τα γαλαξιακά υπερσμήνη είναι οι μεγαλύτερες γνωστές δομές στο ορατό σύμπαν. Αποτελούνται από σμήνη γαλαξιών και απλώνονται σε έκταση έως 200 εκατομμυρίων ετών φωτός.
Μια ακόμη κοντινή υπερ-Γη
Αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Γιονάι Ισάι Γκονσάλες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics», ανακάλυψαν άλλο έναν κοντινό εξωπλανήτη που αποτελεί μεγέθυνση της Γης.
Η εν λόγω υπερ-Γη κινείται πέριξ του άστρου GJ 536 σε απόσταση 32 ετών φωτός και έχει μάζα 5,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Όμως ο εξωπλανήτης GJ 536 b, που κατά πάσα πιθανότητα είναι βραχώδης, δεν βρίσκεται εντός της δυνητικά φιλόξενης για ζωή ζώνης του μητρικού άστρου του.


Άλλη μια μεγάλη κοιλάδα στον Ερμή
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τόμας Γουότερς του Κέντρου Πλανητικών Μελετών του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ανακάλυψαν, τέλος, μια νέα μεγάλη κοιλάδα στον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Η ανακάλυψη έγινε μετά από προσεκτικότερη ανάλυση των στοιχείων που έστειλε το σκάφος Messenger της NASA και τα οποία επέτρεψαν τη δημιουργία ενός νέου υψηλής ανάλυσης τοπογραφικού χάρτη του νοτίου ημισφαιρίου του πλανήτη. Η κοιλάδα έχει πλάτος περίπου 400 χιλιομέτρων, μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων και βάθος έως τριών χιλιομέτρων.
Καθοριστικό βήμα για το ευρωπαϊκό GPS: Για πρώτη φορά τέσσερις δορυφόροι Galileo εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα με πύραυλο Ariane 5
galileo
Παράλληλα, σε 18 από 14 αυξήθηκε ο αριθμός των δορυφόρων του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo, καθώς για πρώτη φορά τέθηκαν ταυτόχρονα σε τροχιά τέσσερις δορυφόροι με μια και μόνη εκτόξευση πυραύλου Αριάν 5 (Ariane 5), που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για το Galileo ο ευρωπαϊκός πύραυλος Αριάν αντί του ρωσικού Σογιούζ. Ο Ariane, χρησιμοποίησε μία νέα αυτόνομη κεφαλή για να απελευθερώσει τέσσερις πανομοιότυπους δορυφόρους. Έως σήμερα, οι ρωσικοί Soyuz είχαν μεταφέρει μέχρι δύο δορυφόρους κάθε φορά.

Θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη διετία δύο ακόμη εκτοξεύσεις πυραύλων Ariane 5, που θα θέσουν σε τροχιά και άλλους δορυφόρους. Μόλις ολοκληρωθεί, το σύστημα Galileo θα έχει 24 λειτουργικούς δορυφόρους και ένα επίγειο δίκτυο που θα παρέχει υπηρεσίες γεωεντοπισμού (με ακρίβεια στίγματος ενός μέτρου περίπου έναντι μερικών μέτρων του τωρινού GPS), πλοήγησης και συγχρονισμού.

Ήδη όμως με τους 18 υπάρχοντες δορυφόρους του, αναμένεται ότι το Galileo θα αρχίσει τις πρώτες λειτουργίες του μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα τελευταίας τεχνολογίας «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, θα αρχίσουν να πιάνουν το σήμα του Galileo, το οποίο θα έλθει να προστεθεί στα υπάρχοντα δορυφορικά συστήματα, το αμερικανικό GPS, το ρωσικό Glonass και το κινεζικό Beidu.


  http://www.newsbomb.gr 

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3