-->

Λύση μετά την κυβερνητική αναδίπλωση για το ΕΣΡ

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/11/11-lysh-meta-thn-kyvernhtikh-anadiplwsh-gia-to-esr.html
Λύθηκε χθες στη Βουλή, έπειτα από πολλές άκαρπες προσπάθειες των τελευταίων ετών και έξι Διασκέψεις των Προέδρων την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο «γόρδιος δεσμός» αναφορικά με τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι αναδιπλώσεις της κυβέρνησης, που εκδηλώνονταν έως την τελευταία στιγμή και διαδοχικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις για τον διαγωνισμό χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, κατέστησαν αυτή την εξέλιξη εφικτή: 20 εκ των 24 μελών της διάσκεψης ψήφισαν θετικά, ενώ μόλις τέσσερις (από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ενωση Κεντρώων) δήλωσαν «παρών», γεγονός το οποίο εκπλήρωνε τη συνταγματικά προβλεπόμενη ρήτρα της επίτευξης πλειοψηφίας 4/5 για τη νόμιμη συγκρότηση ανεξαρτήτων αρχών.

Τελευταία εξ αυτών των αναδιπλώσεων ήταν χθες η αποδοχή της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνος. Αυτό, σε συνδυασμό με την απόσπαση ρητής δήλωσης του προέδρου της Βουλής, επίσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι θα είναι μεγαλύτερος του «4» ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα χορηγηθούν, άνοιξε τον δρόμο για την επιδιωχθείσα ευρύτατη συναίνεση.

«Πετύχαμε να υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό ΕΣΡ», τονιζόταν μετά την επίτευξη συμφωνίας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εχουν γίνει ενέργειες ούτως ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο ευρύτατης συμφωνίας για τη συγκρότηση ΕΣΡ», έλεγε παρουσιάζοντας τη συναινετική πρόταση νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας αμέσως μετά: «Είναι μια τομή» αυτό που πετύχαμε και «πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα, ώστε να έχουμε στη νέα εποχή συχνότητες με ενοίκιο, έλεγχο και διαφάνεια».

Οπως προαναφέρθηκε, από τις κρίσιμες στιγμές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν όταν ζητήθηκε από τον κ. Βούτση να δεσμευθεί ως προς το ζήτημα του αριθμού των αδειών. Ο κ. Ν. Δένδιας ήταν που ευθύς εξαρχής ζήτησε τη δέσμευση του προέδρου της Βουλής, με το κύρος που έχει ως τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων, πως δεν θα ισχύει η γνωστή κυβερνητική άποψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. «Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με εκείνον που είχε νομοθετηθεί, δηλαδή τις τέσσερις. Μπορεί, στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι, να είναι λίγο ή περισσότερο μεγαλύτερος», απάντησε ο κ. Νίκος Βούτσης. «Προσβλέπουμε σε αύξηση που να μην είναι “εικονική”, δηλαδή να πάμε από το 4 στο 5. Θεωρώ τη δήλωση του προέδρου της Βουλής πως ανοίγει δρόμο συνεννόησης», σχολίασε αμέσως ο κ. Νίκος Δένδιας.

«Η πρότασή σας για τον κ. Κουτρομάνο μας βρίσκει σύμφωνους. Λυπάμαι που δεν τον σκεφτήκαμε εμείς», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Το θέμα έχει “κουράσει”. Σήμερα θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι), προσθέτοντας ότι καλεί τα μέλη της διάσκεψης να σκεφτούν και την πρόταση του κόμματός του να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Μ. Σταθόπουλος. Εσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως εάν δεν γίνει αποδεκτή, το Ποτάμι θα υποστηρίξει την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο. Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε χθες ήταν λίγο αργότερα η τοποθέτηση του κ. Νικ. Κακλαμάνη, καθώς ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: «Ακόμα και να βάλετε Σταθόπουλο, δεν θα βάλουμε βέτο. Να συμφωνήσουμε απόψε».

Με θετικά λόγια για τους χειρισμούς του κ. Βούτση μίλησαν στο σύνολό τους τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, με τον πρώην πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη να υπογραμμίζει επίσης: «Πρέπει να στείλουμε ισχυρότατο μήνυμα ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κανόνες διαφάνειας. Η εικόνα που πρέπει να δοθεί να είναι συνεννόησης και όχι συναλλαγής».

Οι «ενοχλημένοι»

Στα αξιοσημείωτα είναι πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη διάσκεψη, όπως η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και ο κ. Κ. Δουζίνας, εμφανίστηκαν «ενοχλημένοι» από τις «υποχωρήσεις» της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων της αντιπολίτευσης.

«Ο δρόμος πλέον για τον διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. «Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Και το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επιλέξει», καταλήγει.
H σύνθεση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
Υστερα από έντονο παρασκήνιο και επαφές μεταξύ των κομμάτων, η Διάσκεψη των Προέδρων κατέληξε στην κάτωθι σύνθεση για το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που θα κληθεί να διαχειριστεί εφεξής το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών:

• Πρόεδρος: Αθ. Κουτρομάνος, τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

• Αντιπρόεδρος: Ροδ. Μορώνης, δημοσιογράφος, πρώην μέλος Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

• Μέλη:

– Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος.

– Β. Καραποστόλης, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Ν. Κιάος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ.

– Γ. Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

– Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήδη μέλος του ΕΣΡ με υπόλοιπο θητείας.

– Γ. Σαριδάκης, οικονομολόγος.


kathimerini

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3