-->

Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία στην Καλαμάτα - Μία αγνοούμενη στη Νέα Μηχανιώνα



http://freshsnews.blogspot.com/2016/09/7-kakokairia.html
Αθήνα 
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μία γυναίκα αγνοείται στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
Πλημμύρες και καταστροφές στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Λακωνία, τη Μαγνησία και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Μια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που διέμενε σε ισόγειο οίκημα, έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας.
Νεκρός από παθολογικά αίτια βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 90χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα.
Νεκρή όμως βρέθηκε και μία 80χρονη γυναίκα που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Σχετικά με την αγνοούμενη, οι Αρχές εντόπισαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη Νέα Μηχανιώνα με τα αλάρμ ήταν αναμένα. Εκτιμάται ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημα, χωρίς να έχει δώσει σημεία ζωής.

Στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε πολλά γύρω χωριά, σπίτια και αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν με την Πυροσβεστική να δέχεται σχεδόν 200 κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Η Πυροσβεστική ενισχύεται με 20 αντλίες από την Αθήνα και 12 από την Τρίπολη, όπως και ένα ερπυστριοφόρο.
«100 χιλιοστά για 6-12 ώρες»
Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ.
Υπογραμμίζει πάντως ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης.
Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες -υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες- και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».
Βίντεο από την Καλαμάτα από την Eleftheriaonline.gr:

Με δυσχέρειες η κυκλοφορία στη περιφέρεια Πελοποννήσου
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρειες.
Στη Μεσσηνία
Στο 232 χλμ ΝΑΑΤΚ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα. Στο 70ο χλμ, Εθνικής Οδού Τρίπολής – Καλαμάτας  η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια. Στην Εθνική Οδό Καλαμάτας – Αερόπολης (από τη Στούπα έως τον Αγ. Νικόλαο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Στη Λακωνία
Στο 24,5 χλμ της Εθνικής Οδού Σπάρτης – Γυθείου η κυκλοφορία από Σπάρτη προς Γύθειο διεξάγεται μέσω Σκάλας.

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη


Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί 500 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Kλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

O δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως η εικόνα στο δήμο «είναι άσχημη και προβληματική, Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Τζιτζικώστας: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το αίτημα έγινε από τον Δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι» δήλωσε ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την έντονη βροχόπτωση επλήγη ιδιαίτερα ο Δήμος Θερμαϊκού, ενώ υπήρξαν πλημμύρες και στην περιοχή της Χαλάστρας.


Κακοκαιρία και στον Βόλο
Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο διήρκεσε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία τα αυτοκίνητα περνούσαν τη «λίμνη».
Χωρίς τηλέφωνα έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Πάτρα: Πλημμύρες και πτώσεις δένδρων
Πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δένδρων υπήρξαν σε περιοχές της Ηλείας.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω έντονης βροχόπτωσης στην πόλη του Πύργου, έγιναν 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου.
Επίσης, έγιναν δύο κλήσεις για παροχή βοήθειας.
Ακόμη περιορισμένες πλημμύρες, κυρίως σε δρόμους, καταγράφηκαν και στην Κυλλήνη.
Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η περιφέρεια μαζί με το δήμο, έχουν διαθέσει μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να καθαριστεί το οδικό δίκτυο, κυρίως σε ορεινές περιοχές.
Παράλληλα, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από νέες βροχοπτώσεις, μέσα στις επόμενες ώρες».
Όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως «ήταν τόσο έντονη η βροχόπτωση, που εάν δεν είχαμε προχωρήσει εγκαίρως σε καθαρισμούς χειμάρρων και αποστραγγιστικών καναλιών, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη».
Πλημμύρες στη Λακωνία
Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς. 
Στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά  φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε  επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. 
Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.


http://www.tovima.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3