-->

Εκτός ελέγχου η οργή στις ΗΠΑ κατά της αστυνομίας, τέσσερις αστυνομικοί νεκροί

http://freshsnews.blogspot.com/2016/07/8-taraxes-sto-Ntalas.html
Ντάλας
Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας την ώρα που ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση οργής για θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικές σφαίρες. Υπό κράτηση τρία άτομα.

Τη νύχτα προς Παρασκευή (τοπική ώρα, πρωί ώρα Αθήνας) σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τη σύλληψη ενός από τους συνολικά τέσσερις θεωρούμενους ως δράστες. Η αστυνομία έχει περικυκλώσει τον τέταρτο ύποπτο σε γκαράζ και σημειωνόταν ανταλλαγή πυρών.

Η αστυνομία ανέφερε πως διαπραγματεύεται με τον ύποπτο, ο οποίος «ανοίγει σποραδικά πυρ». Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο ύποπτος έχει υποστηρίξει ότι έχει παγιδεύσει σημεία του γκαράζ με εκρηκτικά.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε αναφέρει πως έχουν τεθεί υπό κράτηση τρία άτομα. Η αστυνομία μιλά για ελεύθερους σκοπευτές που έδρασαν συντονισμένα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση -η σχέση τους με την συγκέντρωση είναι αδιευκρίνιστη.

Η οργή είχε φουσκώσει ξανά στις ΗΠΑ μετά από τα δύο νέα περιστατικά σε Λιουιζιάνα και Μινεσότα θανάσιμης αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών.

Με τα πυρά εναντίον των αστυνομικών όμως στο Ντάλας, το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία σε επίπεδα χειρότερα ακόμη και από τις ταραχές στο Φέργκιουσον, όπου είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το κίνημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο Ντάλας «ελεύθεροι σκοπευτές» είχαν λάβει θέση σε υπερυψωμένα σημεία την ώρα διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής βίας τη νύχτα της Πέμπτης (τοπική). 

Οι σκοπευτές πυροβόλησαν στοχευμένα εναντίον των αστυνομικών, σκοτώντας τέσσερις εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους επτά. Κάποιοι εξ αυτών είχαν τραύματα στην πλάτη, και η αστυνομία περιέγραψε την πρώτη εμπλοκή ως «ενέδρα».

Ένας ύποπτος συνελήφθη έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία σε σκηνές που έμοιαζαν σαν να προέρχονταν από εμπόλεμη ζώνη. Κοντά του είχε βρεθεί ύποπτο πακέτο, το οποίο χειρίστηκαν πυροτεχνουργοί.

Δεύτερο «πρόσωπο ενδιαφέροντος για την έρευνα»
προσήλθε στη συνέχεια οικειοθελώς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία δεν είχε χαρακτηρίσει επίσημα ύποπτο ως δράστη τον δεύτερο που έχει τεθεί σε κράτηση. Αρχικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, είχε μιλήσει για δύο ελεύθερους σκοπευτές, όμως η αστυνομική ενημέρωση στη συνέχεια μιλούσε για τέσσερις δράστες.

Η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης παρέμενε εντονότατη κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ επιβλήθηκε και προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάντω από το κέντρο της πόλης.

Ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ


Οι ταραχές στο Ντάλας ήταν η εξαίρεση σε ένα βράδυ ειρηνικών διαδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ με συνθήματα κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας.

Αφορμή ήταν οι θάνατοι του 32χρονου Φιλάντο Καστίλ στη Μινεσότα, που πυροβολήθηκε στη θέση του οδηγού κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, και προηγουμένως ο θάνατος του 37χρονου Άλτον Στέρλινγκ στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα.

Την οργή πυροδότησαν βίντεο από τα δύο περιστατικά που διαδόθηκαν ταχύτατα στο Διαδίκτυο.

Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα της Πέμπτης ξανά στο Μπατόν Ρουζ της Λιουιζιάνα και και στο Σεντ Πωλ της Μινεσότα, με συνθήματα αυτή τη φορά και για την υπόθεση Καστίλ.

Στη Μινεσότα, η συγκέντρωση έφτασε μπροστά από το σπίτι του κυβερνήτη, ο οποίος μίλησε στο πλήθος για να κατευνάσει την οργή, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση Καστίλ και εκφράζοντας και ο ίδιος τον προβληματισμό του: «Δεν νομίζω ότι αυτά θα είχαν γίνει αν ο Καστίλ ήταν λευκός» είπε χαρακτηριστικά.

Στο Σικάγο, διαδηλωτές έκλεισαν για μερική ώρα μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης (τον Dan Ryan).

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την Times Square, με την αστυνομία της πόλης να θέτει υπό κράτηση «πάνω από μία δωδεκάδα άτομα».

To κανάλι KDFW μετέδωσε εικόνες που φέρονται να δείχνουν την ανταλλαγή πυρών ενός από τους δράστες με την αστυνομία:



Βίντεο στο οποίο ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί:



Η αστυνομία του Ντάλας είχε ενδιάμεσα δημοσιεύσει φωτογραφία ενός από τους δύο υπόπτους, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του.
Newsroom ΔΟΛ

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3