Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ΕΝΦΙΑ και γιατί κινδυνεύουν να τη χάσουν

http://freshsnews.blogspot.com/2016/07/15-EKPTVSH-ENFIA.html
Μία δυσάρεστη έκπληξη περιμένει χιλιάδες φορολογουμένους που ενώ δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον εφετινό ΕΝΦΙΑ λόγω χαμηλών εισοδημάτων, οικογενειακής κατάστασης ή ποσοστών αναπηρίας δεν θα τη λάβουν αν δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση.

Εως την Πέμπτη είχαν υποβληθεί 5.650.000 φορολογικές δηλώσεις και την Παρασκευή είναι τελευταία προθεσμία για περίπου 550.000 που ακόμη δεν τις έχουν υποβάλει.

Εφόσον οι παραπάνω φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να μπουν με τους κωδικούς τους στο σύστημα TAXISNET (www.gsis.gr) και να υποβάλουν το έντυπο της Εφορίας. Βάσει των στοιχείων της εφετινής φορολογικής δήλωσης (εισοδήματα 2015) θα γίνει η εκκαθάριση και ο υπολογισμός των εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να τονιστεί ότι θα ισχύουν για εφέτος τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν και πέρυσι για μείωση ή πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.

Ας δούμε όμως με βάση ποια κριτήρια δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων έκπτωση 50% ή 100%:

Εκπτωση ΕΝΦΙΑ 50%

1ον. Συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

  • Εως 9.000 ευρώ: Αγαμος
  • Εως 10.000 ευρώ: Εγγαμος χωρίς παιδιά
  • Εως 11.000 ευρώ: Εγγαμος με 1 παιδί
  • Εως 12.000 ευρώ: Εγγαμος με 2 παιδιά

2ον.  Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.

3ον. Συνολική αντικειμενική αξία ακινήτων:

  • Εως 85.000 ευρώ: Αγαμος
  • Εως 150.000 ευρώ: Εγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί
  • Εως 200.000 ευρώ: Εγγαμος με έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Προϋποθέσεις:

1η. Ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

  • Εως 16.000 ευρώ: Εγγαμος με 3 παιδιά
  • Εως 17.000 ευρώ: Εγγαμος με 4 παιδιά
  • 12.000 ευρώ (άγαμος) έως 15.000 ευρώ (έγγαμος με 2 παιδιά): Ατομα με αναπηρία άνω 80%

2η.  Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Εως 150 τ.μ.

Επιπροσθέτως, βάσει πρόσφατης εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, η επιφάνεια των κτισμάτων καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων για να τύχουν των παραπάνω εκπτώσεων θα λαμβάνονται υπόψη βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχουν υποβληθεί και αυτές εμπρόθεσμα. Αν είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, χάνεται επίσης η μείωση του φόρου.

Οσον αφορά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου και να αναρτηθούν στο TAXISNET τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που πρέπει να καταβάλουν για το 2016 περίπου 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα. Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1.1.2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ (για πρώτη φορά στην αξία θα περιληφθούν και τα αγροτεμάχια), καθώς επίσης και όλες οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) αναμένεται να είναι αυξημένα.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα παραμείνει αμετάβλητος για φυσικά προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για περίπου 1 στους 5 φορολογουμένους που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες. Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα πρέπει να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016. Αν όμως στο υπουργείο Οικονομικών δεν καταφέρουν να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά εντός του Αυγούστου, τότε η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι θα «πέσει» όλος ο ΕΝΦΙΑ σε 4 δόσεις αντί για 5 ή 6.

Σημειώνεται ότι για το 2016 δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% στον ΕΝΦΙΑ σε ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όπως εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ, ενώ επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, δεν χορηγείται εφεξής επί του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση 50% και 100% σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 300 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα.



http://www.tovima.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.



Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files