Πώς και γιατί έσκασε η «βόμβα» του Μαρινόπουλου

http://freshsnews.blogspot.com/2016/06/29-Marinopoulos-arthro99.html
Εσκασε η βραδυφλεγής «βόμβα» που έκαιγε για πάνω από ένα χρόνο στα θεμέλια του λιανεμπορίου τροφίμων, προκαλώντας σοκ στην αγορά. Η Μαρινόπουλος, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας κατέθεσε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 και άρθρο 106 Β του πτωχευτικού κώδικα (νόμοι υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011), προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο και να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσής της.

Όπως έγινε γνωστό, η εκδίκαση του αιτήματος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, μετά την αναβολή που αποφασίστηκε. Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης εκτιμάται ότι αποτελούσε τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.
«Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μιας βιώσιμης οικονομικής μονάδας με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκηση», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.
Τα κύρια σημεία του σχεδίου που επεξεργάζεται η εταιρεία, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
«Ξαφνικός θάνατος» 
Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση της «Μαρινόπουλος» αναφέρουν στην «Η» ότι με την προσφυγή στο άρθρο 99 γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση της εταιρείας, καθώς εκτός του ότι αποτρέπεται ο «ξαφνικός θάνατος», εξασφαλίζεται πολύτιμος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές πάνω σε νέα βάση. Η αγωνία στην αγορά για την τύχη της «Μαρινόπουλος» είναι μεγάλη λόγω του μεγέθους αλλά και του αντίκτυπου που θα έχει ενδεχόμενη κατάρρευση στο σύνολο του λιανεμπορίου.
Παρότι η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», πολλοί περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπάρξει λύση με τον «Σκλαβενίτη» που θα έπαιζε τον ρόλο του «λευκού ιππότη», όπως έγινε στην περίπτωση του «Βερόπουλου» με την METRO της οικογένειας Παντελιάδη. Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Σκλαβενίτη, ήταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης. Κάτι που δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι όροι θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικοί από την πλευρά Σκλαβενίτη, η οποία φαίνεται πως θέλει αυξημένες διασφαλίσεις για να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο και μια τέτοια ευθύνη σε αυτή τη συγκυρία.
Μάλιστα, πηγές από τη διοίκηση της «Σκλαβενίτης» που μίλησαν στην «Η» ανέφεραν πως δύσκολα θα πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο τη δεδομένη στιγμή, και επανέλαβαν πως η οικογένεια Σκλαβενίτη εκτός του ότι αρέσκεται σε αργά και σταθερά βήματα ανάπτυξης, στην παρούσα φάση εστιάζει τις προσπάθειές της στην ενσωμάτωση των αλυσίδων που εξαγόρασε το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη πλευρά, πηγές της «Μαρινόπουλος» πάντως δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή, σε επόμενη φάση και όταν αρχίσουν να συζητούνται πολύ πιο εντατικά οι λύσεις για τη διάσωση της εταιρείας.
Το εγχείρημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι εύκολο, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων που πρέπει να ρυθμιστούν ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν θεωρείται τελειωμένο, ενώ βούληση να βρεθεί λύση πέραν των τραπεζών δείχνει και η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να σκέφτεται πως μπορεί να σκάσει στα χέρια της ένα τέτοιου μεγέθους «λουκέτο», λίγες εβδομάδες μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη στήριξη που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να καταπολεμήσει την ανεργία.
Χαριστική βολή 
Η βύθιση της ιστορικής αλυσίδας βέβαια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με αποκορύφωμα την αποχώρηση των Γάλλων της Carrefour το 2013, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο της εταιρείας με πλειοψηφικό ποσοστό.
Η χαριστική βολή δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls και τη δραματική επιδείνωση της κατανάλωσης, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αναστραφεί η αρνητική κατάσταση, με αποκορύφωμα το πολύκροτο deal με τον «Σκλαβενίτη» για τη σύσταση κοινής εταιρείας για τη λειτουργία υπερμάρκετ στις αρχές του 2016 και τη «συμφωνία κυρίων» που υπέγραψε με βασικούς προμηθευτές της πριν από περίπου δύο μήνες. Μάλιστα, μετά τη συμφωνία με τους προμηθευτές, κάποιοι στην αγορά πίστεψαν ότι η περιπέτεια της «Μαρινόπουλος» θα τελείωνε εκεί, και πως θα ξεκινούσε η επάνοδός της σε τροχιά ανάπτυξης. Τα ράφια άρχιζαν να γεμίζουν και πάλι με εμπορεύματα και κάποιοι καταναλωτές περνούσαν και πάλι το κατώφλι των καταστημάτων της.
Η πραγματικότητα ωστόσο τους διέψευσε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, με την κατάθεση χθες του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» θα συμπαρασύρει με τη μορφή του ντόμινο, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στο κλείσιμο, ενώ παράλληλα θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των 13.000 της εταιρείας στον δρόμο.
Οι εργαζόμενοι προγραμμίζουν συγκεντρώσεις την ίδια ώρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει ενώ υπήρξαν καταγγελίες για προμηθευτές που πήγαν να κατάσχουν προϊόντα για να «πληρωθούν» τα χρέη που έχει ο όμιλος. Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της «Καραμολέγκος», Εμ. Καραμολέγκος είχε παρομοιάσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της «Μαρινόπουλος» με τη Lehman Brothers.
Ενας πολυσχιδής όμιλος με ιστορία... τριών αιώνων
Η «Μαρινόπουλος Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Από το 2012, κατέστη αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια 100% ελληνική εταιρεία. Διατηρεί περισσότερα από 823 καταστήματα (31.3.2016) ενώ διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι, ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.
Η ιστορία της οικογένειας Μαρινόπουλου, μια από τις ιστορικότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας, ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα! Τότε, ήταν που ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, ανοίγει το πρώτο φαρμακείο που έφερε το όνομά του στη Νεάπολη της Αθήνας. Μαζί με τον αδερφό του Πάνο θέτουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του σημερινού ομίλου, ο οποίος κάτω από την ομπρέλα του έχει τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ που ιδρύθηκε το 1949, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες αντιπροσώπευσης στην ελληνική αγορά με ορισμένες από τις μεγαλύτερες φίρμες του κόσμου, όπως της βρετανικής Marks & Spencer, και της αμερικανικής GA αλλά και την ευθύνη ανάπτυξης για τα φημισμένα Starbucks.Χρονιές - σταθμοί του ομίλου

1962: Ιδρύεται η εταιρεία των πρώτων σούπερ μάρκετ με την επωνυμία Self Service Μαρινόπουλος.
1963: Ξεκινά συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο Le Printems και τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος. Η συνεργασία διαρκεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90.
1999: Ξεκινά η συνεργασία με τον όμιλο Carrefour. Ιδρύεται η Carrefour - Μαρινόπουλος.
2010: Η Dia Hellas περνά στα χέρια του κοινού ομίλου.
2012: Αποχωρεί από την ελληνική αγορά η γαλλική Carrefour και το μερίδιο αγοράζει η οικογένεια Μαρινόπουλου. Ομως ο μέτοχος παραμένει αποκλειστικός δικαιοδόχος του γαλλικού ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.
2013: Ξεκινούν τα πρώτα προβλήματα με τις πληρωμές προμηθευτών και με τον εφοδιασμό των καταστημάτων
2014: Ο όμιλος προχωρεί στην εξαγορά τοπικών αλυσίδων και συνεργάζεται με εταιρείες όπως Αρβανιτίδης, Cretan Retail κ.λπ., ενώ ξεκινά δραστηριότητα στα cash and carry.
2015: Η αγορά βοά για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές προμηθευτών, οι πελάτες δεν βρίσκουν τα προϊόντα που θέλουν.
2016: Η Μαρινόπουλος αποχωρεί από τα Σκόπια, ξεκινούν οι «σφραγίσεις» επιταγών. Στις αρχές του έτους ανακοινώνεται η συμφωνία για κοινή εταιρεία με τον Σκλαβενίτη. Ο όμιλος προχωρεί σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανείων.
Ιούνιος 2016: Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες για deal με τον Σκλαβενίτη, ο όμιλος οδηγείται σε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές. Τα χρέη ξεπερνούν το 1,5 δισ.

http://www.imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files