Βαρουφάκης: Υπήρχε plan x, όχι σχέδιο για διπλό νόμισμα

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/01/20-Varoyfakis-planX.html
Μία μικρή ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, είχε συντάξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία plan x, για την περίπτωση που προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν από το ευρώ, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε όμως ότι δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο, υποστηρίζει ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ αναφέρεται στη νύχτα του δημοψηφίσματος περιγράφοντας μία «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις απαρχές της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2010, και την αρχική «διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής» αλλά και τη σταδιακή «ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα» σε ό,τι αφορά το νόμισμα.

Καταγράφει επίσης τη διαφωνία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο «έμαθα από τις εφημερίδες» και για το οποίο «αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ μιας λελογισμένης λογικής διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος».

Παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι «απέσπασα τη δέσμευση ότι το πρόγραμμα αυτό θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τη διαπραγματευτική στρατηγική» καθώς ο ίδιος είχε αποσπάσει τη συμφωνία ότι θα αναλάβει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.

Ταμειακά διαθέσιμα για 12 ημέρες

Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς, εκτός από την ακολουθία της λύσης (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιγράφει τα ασφυκτικά περιθώρια υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έθεσα ακριβώς αυτό το ερώτημα. Η απάντηση ήταν κ. Υπουργέ έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες (…) το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε και μισθούς, και συντάξεις και το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές, ήταν ένας άθλος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους» είπε.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η δήλωσή του, τότε, για την τρόικα ήταν «μετριοπαθής» και «είναι κάτι μάλιστα που με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ είχαμε συζητήσει στο γραφείο μία ώρα πριν και ήταν στο μότο που σχεδόν είχαμε συμφωνήσει».

Ηχογραφημένα όλα τα Eurogroup

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε εκτός του πρώτου, ενώ ερωτηθείς εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, δεν το απέκλεισε: «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν» δήλωσε.

H EKT είχε το plan z, εμείς το plan x

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του «σχεδίου β’», ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι υπήρχε μία μικρή ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, και η οποία κατήρτισε ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο το οποίο ονόμαζαν plan x, σε αντίστιξη με τον plan z της ΕΚΤ.

«Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x. Tώρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εργαλεία τα οποία θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση» αναφέρει.

«Τα κείμενα, τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου [του πρωθυπουργού] να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή» προσθέτει.

Το Βερολίνο ακύρωσε συμφωνία με την Κίνα

Στο πλαίσιο των κινήσεων της περιόδου εκείνης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις κινήσεις που έγιναν να αναζητηθούν ρωσικά ή κινεζικά κεφάλαια.

Στην περίπτωση της Ρωσίας αναφέρει ότι ο ίοδιος δεν είχε εμπλοκή και μάλιστα ήταν αντίθετος «και μάλιστα είχα πει στον Πρωθυπουργό ότι, έστω παίρνουμε 5 δις. για τον αγωγό τι να τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον κοινό λογαριασμό κράτους και Εθνικής Τράπεζας; Αμέσως η Τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε άλλα 5 δις και απλά θα καθυστερήσει και άλλο τη διαπραγμάτευση».

Η Κίνα, όμως, «είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση». «Στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο, όπως υποστηρίζει.

Η «απειλή» της αναδιάρθρωσης

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κλείσει τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξε σχέδιο να γίνει αναδιάρθρωση των ομολόγων ελληνικού δικαίου. Όπως εξήγησε:

«Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει».

Όπως πρόσθεσε, ερωτηθείς εάν αυτό ήταν έτοιμο: «Ναι αυτό είναι μία υπογραφή Υπουργού, μία υπουργική απόφαση.»

Τελικά, όμως, στην ομάδα 6-7 ατόμων που αποφάσιζε την στρατηγική της κυβέρνησης, όταν τέθηκε το ζήτημα να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή «μειοψήφησα, και τελικά προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη τη στιγμή εκεί πέρα ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

Δεν διανοήθηκα διπλό νόμισμα

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα. «Ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών».

«Αυτός ήταν ο στόχος. Αν σου κλείσουν τράπεζα να μπορείς να επιβιώσεις μια δυο εβδομάδες (…)Το παράλληλο σύστημα πληρωμών όχι το παράλληλο νόμισμα». Ερωτηθείς εάν επί της ουσίας αυτό είναι δύο νομίσματα ο κ. βαρουφάκης απάντησε: «Όχι δεν είναι. Δύο νομίσματα έχουμε σήμερα.»

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να γίνει χάκινγκ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ «σε καμία περίπτωση» δεν δόθηκε εντολή ενεργοποίησης του plan x.

Την ημέρα που κόπηκε ο ELA στις ελληνικές τράπεζες «εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ. Εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη , ο Πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

Το δημοψήφισμα

Τέλος σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι τη νύχτα εκείνη υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου «μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα».
«Όταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας».

»Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.


http://www.tovima.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files