-->

«Αγριεύει» ο καιρός: Χιόνια σήμερα στην μισή Ελλάδα

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/01/18agrieuei-o-kairos-erhodai-hionia-se-oli-ti-hora.html

Μικροπροβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπου χιονίζει από το πρωί - Τσουχτερό κρύο και ισχυροί βοριάδες - Ένας νεκρός όταν το ΙΧ του παρασύρθηκε από χείμαρρο στις Σέρρες - Κατέρρευσε γέφυρα του Πηνειού στην Καλαμπάκα - Ανησυχία στον Έβρο

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας με κρύο, χιονοπτώσεις και βοριάδες να διαδέχονται τις καταιγίδες και τους ισχυρούς νοτιάδες, που άφησαν πίσω τους έναν νεκρό αλλά και πλημμύρες και καταστροφές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Εύβοια, Αττική και Ανατολική Πελοπόννησος είναι οι περιοχές που θα χιονίσει σήμερα μέχρι το βράδυ, ενώ αύριο ο παγετός θα είναι ολικός σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, που στα πελάγη θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. 

Από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε χιόνι και στην Αθήνα. Αναλυτικότερα, θα χιονίσει στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, ενώ χιόνι θα δουν και τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής μέχρι σήμερα το βράδυ ή ίσως αύριο τα ξημερώματα. Παρόλα αυτά, ο καιρός κατά την διάρκεια της ημέρας θα έχει και «ανοίγματα» με ήλιο, που όμως θα είναι σύντομα και συχνότερα θα δούμε να ρίχνει χιονόνερο ή χιόνι, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, μετά το μεσημέρι.

Στα λευκά έχουν ντυθεί από τα ξημερώματα οι περισσότερες περιοχές τηςΘεσσαλονίκης. Πεζοδρόμια και σταθμευμένα οχήματα ακόμη και στο κέντρο της πόλης έχουν καλυφθεί από το χιόνι, που άρχισε να πέφτει μετά τα μεσάνυχτα. Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται επί ποδός για να διασφαλίσουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. 
Το κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε χθες τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά την Φλώρινα, τα σχολεία σήμερα στην πόλη παραμένουν κλειστά, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην Κοζάνη τα σχολεία σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στις 09:30.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για σήμερα Δευτέρα:
Tοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες κατά τόπους στα νότια. Βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ. Πτώση της θερμοκρασίας. Παγετός στα κεντρικά και βόρεια.

Μακεδονία - Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις και στα παραθαλάσσια χιονόνερο. Από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα. 
Θερμοκρασία: Από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά καθώς και στα πεδινά της Ηπείρου και της Στερεάς. Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Από το βράδυ στην Ηπειρο ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά και χιονόνερο σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στην Πελοπόννησο βροχές – καταιγίδες και στα ορεινά- ημιορεινά χιονοπτώσεις. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Διάσπαρτες καταιγίδες στην Κρήτη. Ανεμοι: Βόρειοι 6 και στην Κρήτη Δυτικοί έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους Βορειοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονόπτωση στα Βόρεια και βροχές ή διάσπαρτες καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από τη νύχτα. Ανεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στα Βόρεια έως 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Στα Βόρεια από -1 έως 6 και στα νότια από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις βαθμιαία θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Ανεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. 
Θερμοκρασία: Από0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 19-01-2016
Το πρωί της Τρίτης χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος των βορείων προαστίων της Αττικής. Ειδικά στα ορεινά του νομού θα είναι και έντονες. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 2-3 βαθμούς στο κέντρο της πόλης και θα πέσει ακόμα και κάτω από το μηδέν στα βόρεια. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από το μεσημέρι της Τρίτης.Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός, τρεις επιχειρήσεις στην Κορνοφωλιά υπέστησαν μεγάλες ζημίες όταν εισχώρησαν σε αυτές νερά από υπερχείλιση τοπικού χειμάρρου, τα οποία υπερπήδησαν το ανάχωμα της Κορνοφωλιάς.
Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου έσπασαν και ένα ανάχωμα στο Σουφλί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος και να διακοπούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ.

Κλειστή παρέμεινε, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, από τις 8 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι η γέφυρα του Μικρού Δερείου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία, όταν το νερό πέρασε πάνω από το ανάχωμα του χωριού χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα σε κατοικίες.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο που είναι στα 6 μέτρα και εξακολουθεί να ανεβαίνει, αλλά και του ποταμού Έβρου που αγγίζει τα 4 μέτρα.

Όπως δήλωσε, από τις έντονες βροχοπτώσεις διεκόπη η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο από το Διδυμότειχο προς Ελληνοχώρι και Μάνη. Σύμφωνα με τον κ. Πατσουρίδη , το ανάχωμα μεταξύ Μάνης και Καρωτής, το οποίο επισκευάστηκε φέτος δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού, καθώς όπως υποστηρίζει παραμένει χαμηλό. 

Μικρά πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και εντός της πόλης του Διδυμοτείχου χωρίς όμως να σημειωθούν καταστροφές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Τέλος σε παρεμβάσεις για αποκατάσταση προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα, σε Κυπρίνο, Κόμαρα και Βύσσα προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης εκτιμά ότι για το επόμενο 24ωρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη στάθμη των νερών στον Άρδα.

Χιονίζει στο Βόλο - Με αλυσίδες η κυκλοφορία στο Πήλιο
Πυκνό χιόνι πέφτει από τα ξημερώματα ακόμη και μέσα στην πόλη του Βόλου, ενώ στο Πήλιο η σφοδρή χιονόπτωση από χθες το απόγευμα και καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, έχει δημιουργήσει προβλήματα στους δρόμους και στην κίνηση των αυτοκινήτων.
Όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου, έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ προς το Πήλιο και συγκεκριμένα από τον Ανω Βόλο και πάνω είναι υποχρεωτική και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η πυκνή χιονόπτωση συνεχίζεται σε όλο το Πηλιο και στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά η σφοδρή χιονοθύελλα, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην περιοχή Καράβωμα προς Ζαγορά, όπου ο δρόμος έχει κλείσει.

Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -8 βαθμούς στα Χάνια, ενώ στον Βόλο στις 7 το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν 2 βαθμούς. Πυκνή είναι η χιονόπτωση και στο Κεραμιδι, στα ορεινά του Αλμυρού και στην Ανάβρα. 




Η κακοκαιρία χτύπησε και τη Φθιώτιδα
Ο χιονιάς έχει επισκεφτεί εδώ και λίγες ώρες τη Φθιώτιδα. Οι αλατιέρες από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής έχουν βγει στους δρόμους, ενώ στο πόδι είναι και όλος ο κρατικός μηχανισμός.
Οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα είναι έντονες τόσο προς Δομοκό , όσο και προς Μπράλο, ενώ πιο ασθενείς είναι στο δρόμο προς Καρπενήσι.

Στην εθνική οδό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα προς το παρόν, ενώ σε επιφυλακή είναι οι αρχές και για τον Σπερχειό, που έχει «θυμώσει» και απειλεί τον κάμπο της Λαμίας.

Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Προβλήματα στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, αφού, λόγω των χιονοπτώσεων, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε δρόμους του ορεινού επαρχιακού δικτύου των νομών.
Επίσης, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο ορεινό δήμο Θέρμου της Αιτωλοακαρνανίας. 

Ειδικότερα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας. 

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού - Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου. 

Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο. 

Στην Αιτωλοακαρνανία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Αράχωβας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου. 

Στο δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι. 

Όμως, μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Σέρρες: Νεκρός 48χρονος που παρασύρθηκε από χείμαρρο 
Στις Σέρρες, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των τοπικών αρχών στο Σιδηρόκαστρο για το θάνατο ενός ανθρώπου, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο, που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στο ρέμα Κρουσοβίτης Σερρών, ενώ στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή βροχόπτωση.

Ο άτυχος 48χρονος, που έχασε τη ζωή του από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νομό Σερρών, επέστρεφε από νυχτερινή διασκέδαση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μαρτυρίες, ο 48χρονος και πατέρας ενός παιδιού, είχε πάει το βράδυ του Σαββάτου σε ένα νυχτερινό μαγαζί στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, από το οποίο έφυγε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα.

Ο άτυχος άνδρας, που καταγόταν από την περιοχή Χαρωπό, που βρίσκεται μόλις 1,5 χλμ από το Σιδηρόκαστρο, φαίνεται πως υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του και δεν δίστασε να διασχίσει το χείμαρρο Κρουσοβίτη, παρά την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή. Δυστυχώς, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το αμάξι του, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο στο ρέμα. 

Κατέρρευσε γέφυρα στην Καλαμπάκα
Σοκ στο νομό Τρικάλων, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία, έχει προκαλέσει το γεγονός της κατάρρευσης της γέφυρας του Πηνειού Ποταμού στη Διάβα Καλαμπάκας.

Κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός πως από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα αποτελεί βασική σύνδεση στο οδικό δίκτυο της περιοχής με μεγάλες ορεινές κοινότητες.

Η κατάρρευση της γέφυρας έχει ήδη προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη μετακίνηση των κατοίκων, ενώ από αύριο με δυσκολία θα γίνεται και η μεταφορά των μαθητών σε σχολικές μονάδες της περιοχής.

Πλέον οι κάτοικοι θα πρέπει να κινούνται περιμετρικά χρησιμοποιώντας τη γέφυρα του Μουργκανίου.


http://www.protothema.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3