-->

«Παγώνει» το έργο στις Σκουριές η Eldorado Gold -Εκτακτη συνέντευξη τύπου στις 11:00

 http://freshsnews.blogspot.com/2016/01/12pagonei-ergo-stis-skoyries-i-eldorado-gold-ektakti-synenteyxi-typoy-stis-1100.html
Σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα προχωράει η Eldorado Gold, μετά από ένα έτος αντιπαραθέσεων με την ελληνική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ανακληθείσες και καθυστερημένες άδειες από την πολιτεία. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ, σε συνέχεια ενημερωτικής ανακοίνωσης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος). 
Πρόκειται για την πρώτη και ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, συνολικού ύψους 1,2 δις. ευρώ που κατεβάζει ρολά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και απώλεια θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να προσελκύσει νέους επενδυτές.
«Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των δυσμενών συνθηκών είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή», αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η εταιρεία.
Η καναδική εταιρεία αποδίδει πλήρως την αλλαγή της πολιτικής της στην Ελλάδα στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτηρίζει «ανοιχτά συγκρουσιακή» και υποστηρίζει ότι η θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός» «αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική, λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών, αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας”, που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια. Βέβαια, το ποτήρι ξεχείλισε πέρσι, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τις τεχνικές μελέτες του έργου, γεγονός που είχε επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.
Η καναδική εταιρεία συνέδεσε τη στάση που θα κρατήσει στην επένδυση από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην χορήγηση των σχετικών αδειών για την υλοποίηση του έργο. Eνημερώνoντας το επενδυτικό κοινό αναλυτικά για τη μέχρι τώρα στάση των ελληνικών αρχών απέναντί της επισημαίνει ότι τα έργα στην Ελλάδα έχουν αξιόλογη προοπτική, με αποδεδειγμένα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αλλά οι σημαντικοί κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσει τις δραστηριότητες και το προσωπικό.
Προειδοποίησε ακόμη ότι εκτός από την αναστολή της κατασκευής στο ορυχείο των Σκουριών, θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δεν λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Έχει σταματήσει κατασκευαστικές εργασίες στον Λόφο Περάματος και τις Σάπες, ενώ μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.
Ωστόσο, η καναδική εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων και των επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, εάν χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει πραγματική σχέση συνεργασίας, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της «Ελληνικός Χρυσός» και του ελληνικού Δημοσίου. «Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου», τονίζεται χαρακτηριστικά. 
«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε και άλλες θέσεις εργασίας αλλά η πολιτική του υπ. Περιβάλλοντος δεν μας το επιτρέπει»
Στη δήλωσή της η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι σε αυτή φάση, η εταιρεία θα προτιμούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθήσει την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική αλλά και των μεταλλείων στη Θράκη. «Έχουμε, όμως ταυτόχρονα, καθήκον απέναντι σε όλους τους μετόχους και κοινωνικούς εταίρους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι στο χρονοδιάγραμμα και στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και το προσωπικό» αναφέρει.
Εχει επενδύσει 700 εκατ. δολάρια, έχει δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας 
Μέχρι σήμερα, στην χώρα μας η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. ΗΠΑ στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο και έχει δημιουργήσει περίπου 2.000 άμεσες θέσεις στην Ελλάδα.
Συνέντευξη τύπου από τον επικεφαλής της Eldorado Gold
Την Τρίτη, στις 11 το πρωί ο επικεφαλής της Καναδικής εταιρείας κ. Πολ Ράιτ θα δώσει συνέντευξη τύπου κατά την οποία αναμένεται να αναφερθεί στη δυσμενή εξέλιξη για το έργο, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνων διεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να καταστεί δυνατή μια γέφυρα επικοινωνίας με την κυβέρνηση που να διασφαλίζει την ομαλότητα του έργου.
Ο κ. Πολ Ράιτ είχε προγραμματίσει για χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, η οποία αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της εταιρείας για αύριο. Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, ο κ. Ράιτ θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσεις για τις εξελίξεις στα Μεταλλεία.


Πηγή:  iefimerida.gr  

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3