-->

Ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος της Βουλής, με 181 ψήφους

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/10/5o-nikos-voutsis-neos-proedros-tis-voulis-me-181-psifous.html
Αθήνα: Με 181 ψήφους εξελέγη ο Νίκος Βούτσης νέος πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, 113 ψήφισαν «λευκό» και τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Με αιχμές μεταξύ Βούτση-Κωνσταντοπούλου η ψυχρή τελετή παράδοσης- παραλαβής. Ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.
 
Ο κ. Βούτσης πήρε τις 145 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, οκτώ απο τους δέκα των ΑΝΕΛ -έλειπαν Καμμένος και Νικολόπουλος- και, καθώς φαίνεται, τις εννέα ψήφους της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Πέραν αυτών κέρδισε κι άλλες 19 ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα, για να φτάσει στο 181.
 
Εκατέρωθεν «καρφιά»
 
Ξεχωριστή τιμή για μένα αποτελεί ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου υποδεχόμενη τον κ. Βούτση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, αμέσως μετά την εκλογή του.
 
Του παρέδωσε στα χέρια, «για να μην παραπέσουν» όπως είπε, την έκθεση για τις γερμανικές οφειλές, τις δύο εκθέσεις της επιτροπής για το Χρέος, καθώς και τις εκθέσεις των εξεταστικών επιτροπών για την υπόθεση της Siemens και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
 
Στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, προσδοκώ ότι οι εργασίες για τις υποθέσεις αυτές θα ολοκληρωθούν, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε πως θα είναι αρωγός για τα θέματα αυτά, αλλά «δεν θα με βρείτε αρωγό στην προώθηση των μνημονίων. Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία».
 
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης της απάντησε πως δεν θα ήθελε επί τη ευκαιρία της συνάντησης αυτής να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, αν και κατά το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν εκφράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιπαράθεση. 
 
«Όλοι θα κριθούμε πράγματι, πρώτα από τον λαό και μετά από την Ιστορία, κι όπου χρειαστεί, θα βρεθούμε αρωγοί» απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου.
 
Προγραμματικές δηλώσεις Βούτση
 
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε το Σώμα για την εκλογή του και σημείωσε πως «πρέπει να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που απορρέουν και που μας αφορούν μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία.[…] Η συνομολόγηση της νέας δανειακής συμφωνίας τριετούς διάρκειας με τα προαπαιτούμενα, αλλά και η υποχρέωση να συζητηθεί και να ρυθμιστεί το μη βιώσιμο, κατά κοινή ομολογία, χρέος της χώρας, όπως και οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις αποτελούν το πλαίσιο των προφανών δεσμεύσεων αλλά και της εφαρμογής αντίρροπων πολιτικών υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων».
 
Συνέχισε λέγοντας πως η νομοθέτηση θα ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Κανονισμού της Βουλής μέσα από τη συναινετική δημιουργική εφαρμογή των διαδικασιών, χωρίς τυπολατρίες αλλά και με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων.
 
Φιλοδοξία μας, είπε, είναι στη διάρκεια της τετραετούς θητείας αυτής της Βουλής να έχει κλείσει οριστικά ο πολυετής κύκλος μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών που οδήγησαν σε φτωχοποίηση, ανεργία και βάθεμα των κοινωνικών ανισοτήτων.
 
Για υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, στις οποίες ενδέχεται να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα είπε ότι δεν πρέπει να μένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων.
 
Για το Κανάλι της Βουλής σημείωσε πως «πέραν της αναμετάδοσης των εργασιών της Βουλής, μπορεί να αναβαθμιστεί και να εξορθολογιστεί η λειτουργία του», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η Βουλή -με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει- δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες. Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης».
 
Για τους εργαζόμενους στη Βουλή ανέφερε πως «θα γίνει δυνατή και η αποκατάσταση ισότιμων όρων στις συνθήκες και τις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να έχει ή να του δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας».
 
Πρόσθεσε πως προϋπόθεση είναι «η συνεχής εσωτερική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων και στοχοθεσίας στις λειτουργίες της».
 
Αναφορικά με τα οικονομικά των βουλευτών ο νέος πρόεδρος ανήγγειλε πως «θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα, δηλαδή στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής, μέτρα που και η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί και προαναγγείλει. Δηλαδή την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια ώστε να μην θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις π.χ αιρετών που συμπαρασύρονται κατά νόμο».
 
Η ψηφοφορία
 
Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος απέστειλε επιστολή στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης- σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία, θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. 
 
Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.
 
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής
 
O νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.
 
Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
 
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015). 
 
Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
 
Υπήρξε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012 - Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
 
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
 
Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).
 
Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα. 
 
Αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, α' αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Τάσος Κουράκης (197 υπέρ, 64 λευκά, 6 άκυρα), β' αντιπροέδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (205 λευκά, 4 λευκά, 6 άκυρα), γ' αντιπρόεδρος η Τασία Χριστοδουλοπούλου (183 υπέρ, 64 λευκά, 6 λευκά), από τη ΝΔ εκλέγεται δ' αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (267 υπέρ, 27 λευκά, 0 άκυρα), από τη Χρυσή Αυγή δεν εκλέγεται ο Γιάννης Αϊβατίδης (59 υπέρ, 186 λευκά, 49 άκυρα) -η ΧΑ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ένσταση- από το ΠΑΣΟΚ στ' αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Δημήτρης Κρεμαστινός (245 υπέρ, 40 λευκά, 5 άκυρα) και από το ΚΚΕ ζ' αντιπρόεδρος εκλέγεται ο Γιώργος Λαμπρούλης (229 υπέρ, 6 λευκά, 49 άκυρα).
 
Κοσμήτορες εξελέγησαν οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας από τον ΣΥΡΙΖΑ (208 υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα αμφότεροι) και ο Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (ΝΔ) με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και 12 άκυρα.
 
Γραμματείς: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός (και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα), καθώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Κεφαλογιάννης (268 υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα). Δεν εξελέγη, καθώς δεν έλαβε επίσης την απαιτούμενη πλειοψηφία των 75 ψήφων, ο υποψήφιος της ΧΑ Νικόλαος Κούζηλος (27 υπέρ, 184 άκυρα, 49 λευκά).

Πηγή: news.in.gr  - 

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3