-->

Κατρούγκαλος: Στα 390 ευρώ η εθνική σύνταξη για όλους - Τέλος οι επικουρικές

Για τις αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό, τους φόρους και τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας. «Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά το μήνα. Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από την φτώχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη προκειμένου να σωθεί.
Επιπλέον εξήγησε ότι η εισήγηση του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Ο Υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια  θα πρέπει:
- Να διαφοροποιηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να έχει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης κάποιος που αμείβεται με 700 ευρώ και κάποιος που αμείβεται με 4000 ευρώ . Παράλληλα θα καταργηθούν οι διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής σοφών το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης.
- Να γίνει ανακαθορισμός (επανυπολογισμός) των καταβαλλόμενων συντάξεων στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης θα αποτελέσει ισοδύναμο των προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό.
Οι ειδικοί της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι ο επανακαθορισμός με βάση μειωμένους συντελεστές στο αρχικό ποσό πριν από τις μνημονιακές περικοπές  θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%. Με αυτό το «τέχνασμα» που έχει εγκριθεί από τα ανώτατα δικαστήρια η κυβέρνηση  θα «απορροφήσει» την μνημονιακή υποχρέωση  κόστους 4 δισ. ευρώ να «επιστρέψει» τις περικοπές των υψηλών συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

- Να συγχωνευτεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη. Ο κ. Κατρούγκαλος  έβαλε τέλος στα επικουρικά ταμεία υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διασωθεί το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας.
- Να ληφθούν γενναία μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Ο υπουργός εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή  κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μία ακόμη οριζόντια μείωση των συντάξεων και γι’ αυτό προχωρά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. «Στο μνημόνιο υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις που θα κατέληγαν σε νέες οριζόντιες μειώσεις. Εμείς είπαμε στην τρόικα: Αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ θα δεχθείτε μί

http://www.imerisia.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3