Κάμερον: «Χρυσή εποχή» στις σχέσεις Κίνας – Βρετανίας

http://freshsnews.blogspot.com/2015/10/18cameron-kina.html
Το εμπόριο και οι εκατέρωθεν επενδύσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία μπορεί να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο από τη «χρυσή εποχή» στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, έκρινε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία ημέρα πριν ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φθάσει στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη.
Ο Κάμερον επανέλαβε την τοποθέτηση του πρεσβευτή της Κίνας στη Βρετανίας στο Λονδίνο, του Λιού Σιαομίνγκ, ο οποίος έκρινε πως η επίσκεψη του Σι στη βρετανική πρωτεύουσα από την 19η ως την 23η Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «χρυσής εποχής» στις διμερείς σχέσεις.
«Θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στις βρετανοσινικές σχέσεις, οι οποίες είναι σε πολύ καλή κατάσταση (...). Διανύουμε κάτι σαν χρυσή εποχή στη σχέση μας», δήλωσε ο Κάμερον στο κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
«Η αλλαγή που βλέπουμε είναι προφανώς οι επενδύσεις στις υποδομές μας, το ότι κινεζικές εταιρείες απασχολούν ανθρώπους, δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αλλά νομίζω πρόκειται για μια μεγάλη νίκη και για την Κίνα, το ότι αποκτά πρόσβαση σε μια χώρα που είναι ηγετικό κράτος-μέλος της ΕΕ και έχει τόσες πολλές επαφές και ρόλους σε διεθνές επίπεδο».
Η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Κάμερον επιδιώκει να διαπραγματευθεί εκ νέου τους όρους της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ και να προκηρύξει δημοψήφισμα ως τα τέλη του 2017 για να αποφασιστεί εάν θα παραμείνει ή όχι σε αυτή. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το Πεκίνο ανησυχεί για τις συνέπειες της ενδεχόμενης αποχώρησης της Βρετανίας—που προωθεί σθεναρά το ελεύθερο εμπόριο—από την ΕΕ. Η κινεζική πολιτική ηγεσία ανησυχεί για την εξασθένιση της Ένωσης που θεωρεί ένα ζωτικής σημασίας αντίβαρο στην επιρροή των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, η επίσκεψη του Σι προβλέπεται να γίνει σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα κι ο πρόεδρος της Κίνας αναμένεται να παρακαθίσει σε γεύμα που σχεδιάζει να του παραθέσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ.
Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών της χώρας με την Κίνα. Νωρίτερα φέτος διαχώρισε τη θέση της από τις ΗΠΑ, τον πιο στενό σύμμαχο του Λονδίνου, και έγινε ιδρυτικό μέλος της νέας κινεζικής τράπεζας επενδύσεων στις υποδομές.
Ο Κάμερον υπογράμμισε ότι οι βρετανικές εξαγωγές στην Κίνα τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
«Προφανώς υπάρχουν ζητήματα προς το παρόν τα οποία αντιμετωπίζονται στην Κίνα και νομίζω ότι η ανάπτυξη (της κινεζικής οικονομίας) θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Στοιχεία που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αύριο Δευτέρα θα δείξουν ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας μειώθηκε κάτω από το 7% το τρίτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η κινεζική πολιτική ηγεσία προσπαθεί να διασκεδάσει τους φόβους των αγορών για το εάν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, μετά την κρίση στα κινεζικά χρηματιστήρια και την απροσδόκητη υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιούαν το καλοκαίρι.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται παρά τα θερμά λόγια να προκύψουν ελάχιστα από την επίσκεψη του Σι, αφού οι οριστικές συμφωνίες για προγράμματα πυρηνικής ενέργειας ή σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας στη Βρετανία απέχουν ακόμη αρκετά.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι ενδέχεται να ανακοινωθεί ότι το Πεκίνο θα εκδώσει κρατικά αξιόγραφα, αποτιμημένα σε γιούαν, στο Λονδίνο. Εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για το πρώτο χρηματοοικονομικό κέντρο εκτός της Κίνας όπου το Πεκίνο θα δημοπρατεί κρατικά ομόλογα, σημειώνει η εφημερίδα Financial Times.

http://www.newsbeast.gr/worl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services