«Ανάσανε» η Μυτιλήνη: Πάνω από 10 χιλιάδες μετανάστες εγκατέλειψαν το νησί

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/09/9-anasane-i-mutilini-pano-apo-10-hiliades-metanastes-egateleipsan-to-nisi.html

Σε λιγότερες από 24 ώρες έχουν αναχωρήσει από το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες δίνοντας ανάσα στους μόνιμους κατοίκους και βάζοντας ένα τέλος, στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε

Χρειάστηκε να περάσουν μήνες ταλαιπωρίας, οργής και αγανάκτησης από κατοίκους και μετανάστες μέχρι να βρεθεί μια κυβέρνηση που θα έπραττε το αυτονόητο στη Μυτιλήνη.


Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατάφερε σε λίγες ημέρες να πετύχει όσα δεν ήταν ικανή να πετύχει σε εφτά μήνες η προηγούμενη κυβέρνηση με σημαιοφόρο την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Με άμεσα και δραστικά μέτρα μετά την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στη Μυτιλήνη που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος, οι μετανάστες κατάφεραν να βρουν άκρη με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα και από κει στη βόρεια Ευρώπη για τη δική τους Γη της Επαγγελίας.

Σε λιγότερες από 24 ώρες έχουν αναχωρήσει από το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες δίνοντας ανάσα στους μόνιμους κατοίκους και βάζοντας ένα τέλος, ελπίζουμε όχι προσωρινό, στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα στους δρόμους και τους καταυλισμούς γύρω από το λιμάνι.

Την Δευτέρα αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση περί των 8.000 ατόμων. Συγκεκριμένα, αναχώρησαν για Πειραιά με τα πλοία «Πάτμος» και «Τέρα Τζετ» 3.800 άτομα, ενώ το βράδυ αναχώρησαν για τον Πειραιά 3.200 άτομα με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη» και περί τα 1.000 άτομα με το «Blue Star 1» για Καβάλα.

Αντιδράσεις για την επιλογή το χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης
Στο μεταξύ, κύμα αντιδράσεων προκαλεί η λειτουργία κέντρου καταγραφής στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης και μάλιστα στο γήπεδο μπροστά από το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ και βέβαια δίπλα του σχολικού συγκροτήματος Λυκείων και γυμνασίων του Υφαντηρίου! 

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος τονίζει ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε μόνο για λίγες ημέρες και μέχρι την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Από το Δήμο Λέσβου γίνεται γνωστό ότι, μετά τα τελευταία γεγονότα και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί μας, σε συνεργασία με την Πρωθυπουργό κα Βασιλική Θάνου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, “Γεώργιος Σκούφος”.

Η παραχώρηση του εν λόγω χώρου, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, με σκοπό την όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας.

Ήδη, από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες».

Όπως δηλώνει ο Δήμαρχος Λέσβου την Δευτέρα στο συγκεκριμένο χώρο καταγράφηκαν πάνω απο 10.000 μετανάστες ενώ οι προσεγγίσεις πλοίων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες ημέρες να φανεί η αποσυμφόρηση στην πόλη. 

Ακύρωση στην άφιξη έξι κρουαζιερόπλοιων λόγω της κατάστασης
Σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Λέσβου έχει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί τις τελευταίες μέρες από την αθρόα εισροή χιλιάδων μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες ακυρώθηκαν αφίξεις 6 κρουαζιερόπλοιων με 5.000 περίπου επιβαίνοντες. 

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, αλλά και μεσοπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην τουριστική φήμη του νησιού ιδιαίτερα στη σημαντική αγορά των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος. Ας σημειωθεί ότι τα κρουαζιερόπλοια αντί της Μυτιλήνης θα προσεγγίσουν το λιμάνι της Μύρινας Λήμνου.

Με αφορμή τις σημαντικότατες επιπτώσεις τής καθημερινά αυξανόμενης ροής προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού παρουσία του υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη, του γενικού γραμματέα Ηλία Ξανθάκου, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Γεράσιμου Ζαχαράτου, της προέδρου του ΕΟΤ Ελισάβετ Χατζηνικολάου και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Νίκου Κατρακάζου.

Στη σύσκεψη καταγράφτηκαν οι επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στον τουρισμό των νησιών, τόσο την τρέχουσα περίοδο, όσο και την ερχόμενη τουριστική περίοδο, ο προγραμματισμός και η ανάληψη άμεσων μέτρων. Αποφασίστηκαν στοχευμένες δράσεις προβολής των νησιών που έχουν πληγεί, τόσο από το υπουργείο Τουρισμού όσο και τον ΕΟΤ, με όλα τα πρόσφορα μέσα, καθώς επίσης και η άμεση παρουσία στη Λέσβο, τη Σάμο αλλά και νησιά του Νοτίου Αιγαίου του αναπληρωτή γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού και της προέδρου του ΕΟΤ, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς θα οργανώσουν το εν λόγω πρόγραμμα ειδικής τουριστικής προβολής.

«Προσπαθήσαμε, με πρώτη την περιφερειάρχη μας, να αναδείξουμε το πρόβλημα που προκαλείται στον τουρισμό ειδικά την ερχόμενη τουριστική περίοδο και να προτείνουμε άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από τον υπουργό, τον κύριο Χριστοδουλάκη, αλλά και από τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος.

Βίντεο: Συγκεντρωμένοι πρόσφυγες φωνάζουν «ευχαριστώ» στους κατοίκους!
Ένα συγκινητικό βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας με εκατοντάδες πρόσφυγες να έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης και να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους κατοίκους της Μυτιλήνης για την φιλοξενία και την υπομονή τους.

Δείτε το βίντεο:


http://www.protothema.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files