Βρήκαν το δεύτερο -και πολύ μεγαλύτερο- Stonehenge

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/09/8-Stonehenge.html
Περίπου 100 ογκόλιθοι βρέθηκαν θαμμένοι κοντά στο Στόουνχεντζ, και όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, μπορεί να πρόκειται για το μεγαλύτερο μονολιθικό μνημείο που έχει χτιστεί ποτέ στη Βρετανία.

Οι 4.500 ετών ογκόλιθοι, ορισμένοι εκ των οποίων φτάνουν σε ύψος τα 5 μέτρα, ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια ειδικών ραντάρ και σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για ένα μνημείο «εξαιρετικής κλίμακας και μοναδικό».

Η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι Stonehenge είναι κυκλικό, ενώ το νέο εύρημα έχει ευθεία παράταξη και μήκος σχεδόν 1/4 του μιλίου, γεγονός που το κατατάσσει σε ένα απ' τα μεγαλύτερα μνημεία.

Οι ερευνητές του Στόουνχεντζ έχει χαρτογραφήσει το υπέδαφος της περιοχής σε ένα πενταετές πρότζεκτ. Το νέο μνημείο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από το περίφημο Στόουνχεντζ και θεωρείται ότι ήταν χώρος λατρείας.

Της ανακάλυψης είχαν προηγηθεί εντατικές μελέτες της περιοχής γύρω ααπό το Στόουνχεντζ, οι οποίες είχαν οδηγήσει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μόνο αυτό και ένα ακόμη μικρότερο πέτρινο μνημειο ήταν οι πιο σημαντικές δομές.

Οι τελευταίες εκθέσεις τώρα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη γειτονιά του Στόουνχετζ τα τείχη Durrington, είχαν μία προηγούμενη φάση που συμπεριελάμβανε μία μακρά σειρά από όρθιους ογκόλιθους, πιθανώς τοπικής προέλευσης και ότι η διαμόρφωσή τους είναι μοναδική στη βρετανική αρχαιολογία.

Η νέα ανακάλυψει παρέχει σημαντικά συμπεράσματα για την κατανόηση του Στόουνχεντζ και τις τοποθεσίας του.

Οι Durrington Walls χτίστηκαν έναν αιώνα μετά το κυκλικό Stonehenge (τον 27ο αιώνα π.Χ, ωστόσο η νέα λίθινη παράταξη ίσως είναι σύγχρονη ή και πρότερή του.

Όχι μόνο αυτό το νέο στοιχείο αποδεικνύει την πρώιμη φάση της μνημειακής κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα ιερά της προϊστορικής Ευρώπης, αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα για το τοπίο στο οποίο έζησαν αυτοί που έχτισαν το Stonehenge και πώς το άλλαξαν με το μνημείο που χτίστηκε την 3η χιλιετηρίδα πΧ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών, Vince Gaffney, του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, δήλωσε: Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο μνημείο σαν αυτό, οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Είναι εντελώς νέο και εξαιρετικής κλίμακας».

Με τη σειρά του ο αρχαιολόγος Nick Snashall υπογράμμισε ότι η παρουσία αυτών των ογκόλιθων που περικλείουν το χώρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους νεολιθικούς οικισμούς στην Ευρώπη, προσθέτοντας ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Στόουνχεντζ.

Τα ευρήματα θα ανακοινωθούν κατά την πρώτη ημέρα του Βρετανικού Επιστημονικού Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive