-->

Ερχονται μέτρα - έκπληξη για χαλάρωση των capital controls

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/09/10capital-controls.html
Νέο γύρο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν τα capital controls σε πολίτες και επιχειρήσεις, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και κατόπιν συνεννόησης του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΦΕΚ με νέα υπουργική απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες επιχειρήσεις να προχωρούν σε συναλλαγές με το εξωτερικό χωρίς προβλήματα, για συγκεκριμένα ποσά και προϊόντα. Θα χαλαρώσουν ουσιαστικά οι ασφυκτικοί περιορισμοί για αγορές αγαθών που έχουν «στραγγαλίσει» κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που επιβιώνουν οριακά.
Ωστόσο, πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο κάνουν λόγο και για ένα άλλο επίσης σημαντικό μέτρο προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Εξετάζεται το σενάριο οι πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατούν μετρητά εκτός τραπεζών και αποφασίσουν να τα επιστρέψουν στο γκισέ να μπορούν να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίστανται τον περιορισμό του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ ή των 420 ευρώ σωρευτικά την εβδομάδα, αλλά θα μπορούν να «σηκώσουν» όποιο ποσό από τα χρήματα αυτά ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρος ή το σύνολο αυτό του ποσού.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί κάποιος να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αρκεί να μπορεί να ξαναεμπιστευτεί τις τράπεζες θεωρώντας ότι δεν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις του ή για νέο «μπλόκο». Να ξανα-αυστηροποιηθούν δηλαδή κάποια στιγμή οι κανόνες και να «εγκλωβιστούν» τα χρήματα που επέστρεψε στις τράπεζες.
Οι επιχειρήσεις
Σε πρώτη φάση τα αιτήματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να διεκπεραιώνονται απευθείας από τα τραπεζικά καταστήματα και όχι κεντρικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.
Παράλληλα, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, σχεδιάζεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδας από φοιτητές εσωτερικού και στρατευμένους προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα ποσό εώς 2.000 ευρώ.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται σήμερα θα προβλέπει, σύμφωνα με την Καθημερινή, τον διπλασιασμό - από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ - του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό παρέχοντας περαιτέρω διευκολύνσεις ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το φθινόπωρο. Το ποσό, μάλιστα, θα μπορεί μάλιστα να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα.
Σε μια προσπάθεια παροχής κινήτρων για επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες κατά πληροφορίες στο ΦΕΚ που θα δημοσιευθεί θα αναφέρεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα "σηκώσουν" χωρίς, δηλαδή, τους περιορισμούς των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.
Εκτός capital controls κατά τις ίδιες πληροφορίες θα βρεθούν και οι προθεσμιακές καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με την μοναδική προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης θα δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1800-2000  ευρώ το μήνα αρκεί ο δικαιούχος να μην έχει επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό.
Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2015 έφυγαν από τις τράπεζες σχεδόν 45 δισ. ευρώ και ο «επαναπατρισμός» τους θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών και θα διευκολύνει και την ανακεφαλαιοποίηση.


http://www.imerisia.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3