-->

Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/09/10-o-neos-epikefalhs-oikonomologos-toy-dnt.html
Ο Μορίς Ομπστφελντ ανέλαβε από χθες τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κατηγορήσει τους δανειστές για «κοντόφθαλμη» πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Το στίγμα του διαδόχου του κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ δίνει με τον τίτλο «Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν» η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο Μορίς Ομπστφελντ, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι στο εξής ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή του Μορίς Ομπστφελντ σε αυτό το αξίωμα έχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη». Τους κατηγορούσε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Οπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από την Αγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».
Ο 63χρονος οικονομολόγος είναι πολυγραφότατος και ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές. Εχει συγγράψει δύο βιβλία τα οποία θεωρούνται κλασικά, το ένα μαζί με τον συντηρητικό ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.
Οπως αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Μορίς Ομπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη. Ακόμα πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να «στύβει» χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.
Έντυπη

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3