Ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/09/10-o-neos-epikefalhs-oikonomologos-toy-dnt.html
Ο Μορίς Ομπστφελντ ανέλαβε από χθες τα καθήκοντα του επικεφαλής οικονομολόγου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κατηγορήσει τους δανειστές για «κοντόφθαλμη» πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Το στίγμα του διαδόχου του κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ δίνει με τον τίτλο «Ο συνάδελφος του κυρίου Κρούγκμαν» η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο Μορίς Ομπστφελντ, ο οποίος διετέλεσε και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι στο εξής ο σημαντικότερος σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή του Μορίς Ομπστφελντ σε αυτό το αξίωμα έχει και ένα πολιτικό μήνυμα. Ο επιφανής οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δεν δίστασε στην πρόσφατη κρίση για το ελληνικό ζήτημα να επικρίνει τους δανειστές για τη στάση τους και να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά τους «ατυχή» και «κοντόφθαλμη». Τους κατηγορούσε ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφθούν ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Οπως υπενθυμίζει η Süddeutsche Zeitung, δεν είχε διστάσει πριν από τέσσερα χρόνια να ζητήσει δημοσίως από την Αγκελα Μέρκελ να επιδείξει «περισσότερο θάρρος» και να τονίσει πως η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναπόφευκτη και πως «ένα πρόγραμμα περικοπών δεν επαρκεί για την Ελλάδα».
Ο 63χρονος οικονομολόγος είναι πολυγραφότατος και ιδιαίτερα δημοφιλής στους φοιτητές. Εχει συγγράψει δύο βιβλία τα οποία θεωρούνται κλασικά, το ένα μαζί με τον συντηρητικό ερευνητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και το δεύτερο μαζί με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.
Οπως αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Μορίς Ομπστφελντ θεωρεί ότι τα μεγάλα πλεονάσματα χωρών όπως της Γερμανίας είναι εξίσου προβληματικά όσο τα μεγάλα ελλείμματα και πιστεύει πως το ευρώ δεν μπορεί να έχει μέλλον εάν δεν υπάρξει και μια ενιαία νομισματική και οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη. Ακόμα πιστεύει ότι θα ήταν προτιμότερο η Γερμανία να εγγυηθεί τα χρέη του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς όρους. Προτροπές του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν μπορεί κανείς να «στύβει» χώρες όπως την Ελλάδα, θυμίζουν πολύ τον δικό του τρόπο έκφρασης.
Έντυπη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services