«Θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos» http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/31podemos.html 

Στο φως η μυστική συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Πόουλ Τόμσεν που καθόρισε την τύχη της Ελλάδας και τη μοίρα του κ. ΤσίπραΣτις 22 Σεπτεμβρίου 2014 ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το Βερολίνο προκειμένου να συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Είχαν προηγηθεί οι ατυχείς για εκείνον ευρωεκλογές, έβλεπε τον Αλέξη Τσίπρα να έρχεται με φόρα και αναζητούσε αντίμετρα ικανά να ανακόψουν την πορεία της Αριστεράς προς την εξουσία. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να ασκήσει την επιρροή της στην τρόικα ώστε να είναι χαλαρότερη η αντιμετώπισή της στην περιβόητη πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος από το Μνημόνιο. Πίστευε ότι, αν κατάφερνε να κλείσει το Μνημόνιο, θα διέθετε στη φαρέτρα του ένα ισχυρό επιχείρημα απέναντι στον επελαύνοντα κ. Τσίπρα.
Αόριστη υπόσχεση

Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είπε η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν τότε, η κυρία Μέρκελ έδωσε μια αόριστη υπόσχεση στον κ. Σαμαρά χωρίς να δεσμευτεί.  Το ενδιαφέρον είναι ότι η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ένα δείπνο του γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά στην Πορτογαλία, στο περιθώριο μιας συνάντησης εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ο κ. Σόιμπλε δεν άφησε κανένα περιθώριο πρώιμης εξόδου από το Μνημόνιο.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ο τότε έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη μεσολάβηση της κυρίας Μέρκελ. Το δυστύχημα για τον κ. Σαμαρά ήταν ότι λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ ακολούθησε μυστική επαφή του κ. Σόιμπλε με τον Πόουλ Τόμσεν στο Βερολίνο. Εκείνη η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ενημερώθηκε γι' αυτήν και το περιεχόμενό της αργότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ενας αμερικανός δημοσιογράφος τού μετέφερε σχετικές πληροφορίες. Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, «Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι εκείνη η συνάντηση Σόιμπλε - Τόμσεν ήταν απολύτως καθοριστική για τις ελληνικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Οπλο και εργαλείο

Οι δυο τους συναντήθηκαν προκειμένου να αξιολογήσουν τις ελληνικές προοπτικές. Είχαν πλήρη ενημέρωση, διέθεταν τα στοιχεία και έβλεπαν καθαρά την επερχόμενη επικράτηση της αριστερής αντιπολίτευσης. Λέγεται ότι σε εκείνη τη συνάντηση οι κ.κ. Τόμσεν και Σόιμπλε έκριναν ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν μετρημένες και δεν πίστεψαν ούτε στιγμή το επιχείρημα του τότε έλληνα πρωθυπουργού ότι τυχόν διευκολύνσεις στο οικονομικό πεδίο θα άλλαζαν την πορεία των πολιτικών πραγμάτων.

Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε είχε εδραία πεποίθηση ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση προς τον κ. Σαμαρά θα κατέληγε όπλο και εργαλείο στα χέρια του κ. Τσίπρα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να προικοδοτήσει διά του κ. Σαμαρά και να εγκαταστατήσει στο κέντρο της ευρωζώνης έναν αριστερό πολιτικό, ο οποίος από τότε διεκήρυττε ότι σκοπός του ήταν να μεταβάλει τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, να καταργήσει τη λιτότητα και να στρέψει τη Γηραιά Ηπειρο προς κεϊνσιανή κατεύθυνση.

Και είναι αλήθεια πως, αν τότε ο κ. Σαμαράς αντιμετωπιζόταν με σχετική ελαστικότητα, ολοκληρωνόταν επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση, δίδονταν τα υπόλοιπα χρήματα του δεύτερου μεγάλου δανείου και δινόταν λύση στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας θα ερχόταν στην εξουσία με προίκα μοναδική που πιθανώς θα του επέτρεπε να κινείται ως ταύρος εν υαλοπωλείω στα κέντρα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις προσώπων που πληροφορήθηκαν όσα συζητήθηκαν σε εκείνη τη μυστική  συνάντηση του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε ήταν κάθετος, παρότι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι «άκουγε» με μεγαλύτερη συμπάθεια τα επιχειρήματα του κ. Σαμαρά.

Η προσαρμογή

Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ήταν αδιανόητη οποιαδήποτε διατάραξη των βασικών κατευθύνσεων της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Προτιμούσε να δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού συστήματος και κυρίως να αναγκάσει τον επερχόμενο κ. Τσίπρα να προσαρμοσθεί και να αναγκασθεί να κινηθεί εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών κανόνων και ιδιαιτέρως των αρχών οικονομικής πολιτικής που είχε επιβάλει ο ίδιος στο Εurogroup. Δεν ήθελε σε καμία περίπτωση ένα ελληνικό προηγούμενο που θα ενθάρρυνε αντίστοιχες κινήσεις στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού.Το δυστύχημα είναι ότι τότε η διαφορά ως προς το δημοσιονομικό κενό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας ήταν λίγο υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε, δεν δεχόταν πρόσθετα μέτρα και ο κ. Σόιμπλε οχυρωμένος δεν έκανε βήμα πίσω παρά θέλησε να περιμένει την εκλογή του κ. Τσίπρα. Σε εκείνη τη φάση στις πολλές επαφές που έγιναν μεταφέρθηκε χαρακτηριστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η απειλή ότι «θα σας γδάρουν σαν λαγούς και θα ανεμίζουν τα τομάρια σας στους Podemos».

O κ. Τσίπρας αγνόησε εκείνες τις προειδοποιήσεις, δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τη στρατηγική του γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά αντιθέτως επέλεξε προς έκπληξη των περισσοτέρων τον Γιάνη Βαρουφάκη, ένα πρόσωπο προκλητικό και  αμφιλεγόμενο, να χειρισθεί τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.
Η πικρή αλήθεια

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Ο Σόιμπλε απεδείχθη ανθεκτικότερος, η στρατηγική του επικράτησε, ο ριζοσπάστης κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να υπογράψει μια σκληρή συμφωνία, το κόμμα του διασπάστηκε και σήμερα οδεύει προς μια ανοιχτή και αβέβαιη εκλογική αναμέτρηση.Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κ. Σόιμπλε έφερε την ελληνική πολιτική στα μέτρα του. Οι δικοί μας δυστυχώς απεδείχθησαν χαϊβάνια, όπως λέει και ένας παλαιός της πολιτικής.       

http://www.tovima.gr/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files