-->

Blue moon: Μαγικές εικόνες από όλο τον πλανήτη [photos]

σως πολλοί να περίμεναν στρέφοντας τα μάτια τους στο νυχτερινό της 31ης Ιουλίου να δουν... μπλε το φεγγάρι, όμως, δεν ήταν παρά μία ακόμη κανονική πανσέληνος, που δεν έχασε βέβαια σε τίποτα από τη μαγεία της.
 http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/1blue-moon-photos.html  



Ρομαντικοί όλου του πλανήτη για να χαζέψουν και να φωτογραφίσουν το ολόγιομο φεγγάρι, ενώ και αττικός ουρανός φωτίστηκε μοναδικά από την πανσέληνο.
Οσο για το... μπλε χρώμα, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία εξηγεί πως το φεγγάρι μπορεί να φανεί μπλε αν τα νέφη από την έκρηξη ενός ηφαιστείου δημιουργήσουν τις κατάλληλες σκιές στην ατμόσφαιρα.
Εξηγεί την αγγλική φράση «once in a blue moon» που λέγεται όταν θέλει κάποιος να δείξει ότι γίνεται κάτι πολύ σπάνια. Αυτό που λέμε σε απλά ελληνικά «μία στο τόσο», στα αγγλικά λέγεται «μία σε κάθε μπλε φεγγάρι».
Ομως, η NASA σπεύδει αμέσως να ξεκαθαρίσει πως «φέτος το blue moon σημαίνει απλά το τέλος του Ιουλίου» και σημειώνει ότι φέτος τον Ιούλιο θα σημειωθούν δύο πανσέληνοι. Η μία έγινε στις 2 Ιουλίου και η επόμενη θα γίνει απόψε και θεωρείται μπλε φεγγάρι και ορίζεται έτσι, επειδή έχει καθιερωθεί σαν σύγχρονη λαϊκή δοξασία η κάθε δεύτερη πανσέληνος ενός μήνα να ονομάζεται blue moon.
Πώς γεννήθηκε ο σύγχρονος όρος «μπλε φεγγάρι»Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Για παράδειγμα, αναφέρει η NASA, τo 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά απο την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα συννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για έτσι η σελήνη... έγινε μπλε!
Η NASA επεσήμανε και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού.
Η επόμενη μπλε πανσέληνος θα «ανατείλει» το 2018.
Πηγή: ethnos.gr

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3