ΣΥΡΙΖΑ και... αντιπολίτευση περιμένουν την κίνηση Τσίπρα

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, απ' όπου ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης (μεθαύριο Πέμπτη) θα ξεκινήσει τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά του στο πολιτικό πεδίο, «κινούνται» τις τελευταίες ώρες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το σύνολο των στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης
 http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/18-tsipras.htmlΠαρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκαλύψει ούτε στους στενούς συνεργάτες του τις πραγματικές προθέσεις του, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο κερδίζει συνεχώς έδαφος, κάτι που πιστοποιείται και από δηλώσεις κορυφαίων υπουργών (όπως ο κ. Σκουρλέτης) που προκρίνουν ως αναγκαία επιλογή πλέον την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Σύμφωνα με τα όσα άφησαν να διαρρεύσουν κυβερνητικές πηγές, το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού θα είναι να ζητήσει (πιθανότατα τη Δευτέρα) από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης και το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στο τέλος της τριήμερης συζήτησης να καθορίσει τις εξελίξεις.
Με αυτήν την κίνηση καθιστά υπεύθυνους για τη συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης ή την ανατροπή της τα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» και προσωπικά τον κ. Π. Λαφαζάνη, που μέχρι στιγμής έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν στηρίζουν μια μνημονιακή κυβέρνηση. Ωστόσο δεν έχουν αποσαφηνίσει το εάν θα ψηφίσουν λέγοντας «όχι» στην ολομέλεια της Βουλής ή θα απόσχουν από τη διαδικασία.
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ
«Καθαρό ναι»
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει σε αυτή τη συζήτηση ένα «καθαρό ναι» από τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εάν δεν το λάβει από 151 και πλέον βουλευτές, τότε οι εκλογές θα είναι μονόδρομος. Μέχρι στιγμής, πάντως, η «κοινοβουλευτική αριθμητική» συνηγορεί υπέρ των εκλογών, εφόσον ο πρωθυπουργός δεν επιλέξει και πάλι να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.
Η βάση από την οποία ξεκινά η πλειοψηφία είναι οι 118 θετικές ψήφοι που έλαβε (από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 10 περίπου, καθώς πολλοί βουλευτές που ψήφισαν «παρών» για το 3ο Μνημόνιο, τώρα θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης (είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των κυριών Διώτη και Κατριβάνου που δήλωσαν χθες ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν τους ζητηθεί).
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
Αυτό σημαίνει ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ότι τα «ναι» δεν θα υπερβούν τα 128 και είναι πλέον στην ευχέρεια του πρωθυπουργού το πώς θα ερμηνεύσει το αποτέλεσμα.
Εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός ζητώντας την ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή εάν θα δηλώσει ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα προσφύγει σε εκλογές. Το κλίμα που σήμερα επικρατεί πάντως «δείχνει» ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη λύση των εκλογών, εφόσον δεν έχει πάνω από 151 θετικές ψήφους.
Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης ανέβασε και άλλο τον πήχη, λέγοντας ότι εάν ψηφίσουν θετικά οι 162 βουλευτές της πλειοψηφίας «δεν θα παραστεί ανάγκη να προχωρήσουμε σε εκλογές» (Σκάι), ενώ ο κ. Π. Σκουρλέτης από την πλευρά του είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εκλογές» καθώς η σημερινή πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, είναι πολύ διαφορετική από το προηγούμενο διάστημα και δεν πρέπει να παίζουμε με τη δημοκρατία.
Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε περίπτωση που δεν λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, η πλειοψηφία των συνταγματολόγων επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί ο «κύκλος» των διερευνητικών εντολών.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ
Bουλευτής ΝΔ
Στον Αλ. Τσίπρα η ευθύνη
«Αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού η επιλογή και η μεθόδευση πρόωρων εκλογών, την οποία εάν επιλέξει θα το πράξει για να λύσει το εσωκομματικό του ζήτημα. Δηλαδή το ζήτημα της απώλειας της στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, είτε επικαλούμενος λόγους μείζονος εθνικού συμφέροντος, είτε ζητώντας και ενδεχομένως μη λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών πριν από τη διάλυση της Βουλής και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας η σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διερεύνηση δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης».
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
«Εάν η κυβέρνηση ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και καταψηφιστεί ή εάν ψηφιστεί από λιγότερους από 120 βουλευτές (το "παρών" μετρά εναντίον), τότε παραιτείται, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του άρθρου 37 του Συντάγματος. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κι αν δεν βρεθεί λύση (το πιθανότερο στη σημερινή συγκυρία), τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και η χώρα πηγαίνει σε εκλογές».
Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Διερευνητικές εντολές
«Σε περίπτωση καταψήφισης της κυβέρνησης στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ακολουθεί υποχρεωτικά η διαδικασία διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, δεδομένου ότι κανένα κόμμα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων-φορείς των εντολών δεν είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το τριήμερο που τους δίδεται κατά το Σύνταγμα και άρα η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και αυθημερόν με κατάληξη προφανώς τον διορισμό υπηρεσιακής-εκλογικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου».
Γιάννης Σαραντάκος

http://www.ethnos.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files