Συμφωνία για τριετές πρόγραμμα - 26 δισ. σε δόσεις η πρώτη εκταμίευση

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/08/15symfwnia-gia-trietes-programma.html
 Το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συμφωνήθηκε στο Εurogroup της Παρασκευής, μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. Μέχρι 86 δισ θα είναι το δάνειο της Ελλάδας και θα έχει διάρκεια τριών ετών ενώ η πρώτη εκταμίευση ύψους 26 δισ θα δοθεί σε δόσεις και μόνο μετά την ολοκλήρωση και περαιτέρω προαπαιτούμενων μέχρι τον Οκτώβριο. Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχουν εκταμιευθεί 13 δις για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας 
Μετά από πολλές αρνητικές συνεδριάσεις  των τελευταίων μηνών η συνεδρίαση της Παρασκευής εξελίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα  με τους εταίρους να επαινούν τις ελληνικές αρχές που απέδειξαν την ισχυρή δέσμευσή τους για την επίτευξη συμφωνίας καθώς εξομάλυναν τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις και ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις ταχύτατα. Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικονομία θα επιστρέψει “σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, υψηλά επίπεδα απασχόλησης και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.”Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να κάνει εικασίες για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «εμένα μου αρκεί ότι μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου ενέκρινε το πρόγραμμα».
Όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα αυτοί έχουν μειωθεί δραματικά για φέτος αντανακλώντας την πολύ άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων μηνών.  Έτσι για το 2015 ο στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0.25%, αντί για πλεόνασμα και το πλεόνασμα θα ξεκινήσει από το 2016 στο 0.5% , το 2017 1,75% και 3.5% το 2018. 
Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Νταίσελμπλουμ τόνισε ότι οι όροι που έχουν συμφωνηθεί θα πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω κάτι που θα γίνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όχι αργότερα από τις 15 Νομεβρίου. Άλλωστε ένας από τους όρους για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό μέσα στον Οκτώβριο. Η κα Λαγκάρντ που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης είπε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο του ΔΝΤ. 
To Eurogroup τονίζει ότι χρειάζεται η Ελλάδα ένα πιο ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και καλωσορίσε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές υιοθετούν νέες νομοθεσίες για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ταμείο στην Ελλάδα κάτω από την επίβλεψη των σχετικών Ευρωπαϊκών Θεσμών μέχρι το τέλος του 2015 και θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των ανεξαρτήτως αποτιμούμενων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την λειτουργία του ταμείου θα πρέπει να καταθέσει η ελληνική πλευρά μέχρι τον Οκτώβριο ενώ το ταμείο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στην αρχή του 2016.
Σημαντικό θέμα επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Οι εταίροι καλούν  τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα ανοίγοντας την αγορά των κόκκινων δανείων αλλά  προστατεύοντας τους  ευάλωτους καταθέτες και συγχρόνως να ερευνήσει την πιθανότητα δημιουργίας μίας “ bad bank” . O κ. Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο bail- in καταθετών αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για bail- in για ανώτερους ομολογιούχους. 
Άλλα 15 δις θα είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των στρες τεστ που θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο . Aυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν πρώτα στον ESM και μετά θα απελευθερωθούν μόνο ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του  ΕSM.
Τσακαλώτος: Επιτέλους συμφωνία
«Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε μετά το τέλος της συμφωνίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, στις δηλώσεις του τόνισε πως ελπίδα του είναι η συμφωνία να οδηγήσει την χώρα μας μπροστά, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε “bail- in”. Είπε ακόμα πως η συμφωνία «δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που θα δημιουργήσει σε πολλές κοινωνικές ομάδες.
«Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες», κατέληξε.
Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπαίνει σε νέο δρόμο
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε: «Πλέον στην Ελλάδα γίνεται πραγματικά μια σοβαρή προσπάθεια να μπει η χώρα σε νέο δρόμο και να αντεπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες που έχει. Γι' αυτό και συμφωνήσαμε στο Eurogroup να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, παραμένουμε προσεκτικοί, γιατί το ποσό που θα διατεθεί», ανέφερε σχετικά την κατάληξη του Eurogroup και την επίτευξη συμφωνίας.
Για ένα επιτυχές «αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία έκανε τις προσπάθειες που αναμενόταν» και μια «απόδειξη ότι η Ευρώπη είναι ικανή να προχωρήσει στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι. Έθεσαν σε δοκιμασία την υπομονή των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις και ακόμη περισσότερο εκείνη των πολιτών μας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην άβυσσο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Αλλά σήμερα, είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι όλα τα μέρη τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» και «το μήνυμα του Eurogroup είναι σαφές: σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει με τρόπο αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.


http://www.kathimerini.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Στηρίξτε την προσπάθεια μας!

H Fresh News είναι μια μή κερδοσκοπική σελίδα και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης στα μέλη αλλά και στούς επισκέπτες του. Τα έξοδα συντήρησης καλύπτονται απο χορηγίες - δωρεές των μελών. Η οποιαδήποτε εισφορά έχει αποκλειστικά υποστηρικτικό και συμβολικό χαρακτήρα και δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο απόκτηση ή διεκδίκηση ξεχωριστών προνομίων. Οι Εισφορές μπορούν να γίνονται μία ή περισσότερες φορές σε χρονικά διαστήματα. Το Online σύστημα που έχει επιλεγεί είναι το PAYPAL το οποίο θεωρείται το πιό ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα online συναλλαγών παγκοσμίως.

Σου αρέσει το Blog ?Βάλε το e-mail σου να σου στέλνουμε κάθε μερα

Fresh News Achive

Find Us On Facebook

Link to us

Αν σας αρέσει αυτό το blog , βαλτετο στο site σας.Προαιρετικά χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης Widget για να προσθέσετε αυτό το σύνδεσμο στο Blogger blog σας.

Blogger templates

Powered By | blogger widgets

Translate...

Fresh News
Webutation

About

Ετικέτες

ΑΓΓΛΙΑ Αγιος Βαλεντίνος αγρότες αθλητικό μάρκετινγκ Αθλητισμος Αμερικη Αμφίπολη ΑΝΕΞΉΓΗΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ Αξίες απεργίες Αποκαλυψεις αποκριες Αρχαια Ελλαδα-Ancient Hellas Αστεια αστυνομια Αυτοκίνητο Βαρουφάκης Γερμανια ΓΥΝΑΙΚΑ Δημοψήφισμα Διακοπες Διακόσμηση Διάστημα Διατροφη ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δικαιοσύνη ΔΝΤ εγκλημα ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις εκδηλωση Εκκλησια ΕΚΛΟΓΕΣ Εκλογές 2012 Εκλογές 2013 Εκλογες 2015 Εκπαιδευση Έκτακτα Ελλαδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ενδιαφέροντα ΕΝΦΙΑ εξελιξη Επιστημες ΕΠΙΣΤΗΜΗ Εργασία ΕΡΤ Ευρ.Ενωση ΕΥΧΑΙΤΗΡΙΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ Ζώα Ζώδια Ζωή Κωνσταντοπούλου Ηθη κ Εθιμα ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ιστοριούλες Καθαρά Δευτέρα ΚΑΙΡΟΣ καλοκαιρι καρναβάλι Κίνα Κοινωνια Κορέα Κόσμος ΚΡΙΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ Κυνηγι Κύπρος Λαφαζάνης ΛΟΝΔΙΝΟ 2012 Μακεδονία Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Μεταναστευτικο μνημονίο ΜΟΔΑ Μουντιαλ 2014 ΜΟΥΣΙΚΗ Μπαλτακος ΝΔ ΝΔ-ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ νεα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Νομοθεσια Ντόναλντ Τραμπ Οικολογία Οικονομία Ολυμπιακή Φλόγα Ομορφιά Ομπάμα Ονειρα ότι να 'ναι ΠΑΙΔΙ Παραξενα Παρέλαση Παρισι πασοκ Πασχα Περιβαλλον περιεργα πετρελαιοκηλίδα ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ Πολιτικη Πολιτισμος Ποταμι Πρέσπες Πρωτομαγιά Πρωτοχρονιάς ΡΑΝΤΕΒΟΥ Ρωσια ΣΕΙΡΗΝΕΣ σεισμός Σινεμα στρατος συλλαλητήριο Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΜΑ Συριζα Σχεσεις Σώρρας Ταϊβάν Ταινιες Ταξιδι Τατσόπουλος τεστ Τεχνες Τεχνολογία Τζορτζ Μάικλ Τηλεοπτικές άδειες Τοπικα Τουρισμός Τουρκια τροικα Τρομοκρατία Τσιπρας Υγεια Υπολογιστες Φθινοπωρο Φύση ΦΩΤΙΕΣ χιονια Χορός ΧΡΗΣΙΜΑ Χριστούγεννα Χρυσής Αυγή ψαρεμα Ψυχολογία Ψωνίζουμε Ελληνικά Aνάπτυξη ACTA ANONYMOYS Brexit Celebrities EKTATO epic fail Euro 2012 Eurovision Facebook Gaming GOOD NEWS Grexit Hollywood Internet ISIS Lifestyle Media nerit.gr Norman Atlantic Sandy Sex Showbiz sok Survey SURVIVOR Twitter viral X-Files