/* ---- Δαιφημησεις αυτοματε απο την google --------- */ Τι συζητούσαν Τσίπρας και αρχηγοί επί επτά ώρες στο Προεδρικό | Fresh News

Τι συζητούσαν Τσίπρας και αρχηγοί επί επτά ώρες στο Προεδρικό

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/7ti-suzitousan-tsipras-kai-arxigoi.html
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας τη νίκη του στο δημοψήφισμα, για να αποσπάσει την υποστήριξη των υπολοίπων -πλην ΚΚΕ- στην προσπάθειά του για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.

Όμως όπως μετέφεραν οι συνομιλητές του παρότι είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, κάτι που του αναγνωρίζουν- «έμοιαζε καταβεβλημένος» ίσως από το βάρος της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και των δυσκολιών που θα συναντήσει στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

«Έδειχνε να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών», περιέγραφε ένας από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη.

Ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αλλά ζήτησε «καθαρές κουβέντες» για το τί προτίθεται να κάνει, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι υπόλοιποι που του ξεκαθάρισαν ότι η ευθύνη της επανέναρξης των συνομιλιών με τους εταίρους είναι δική του όπως και η συμφωνία που θα φέρει.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αποφασισμένος να πάει σήμερα στις Βρυξέλλες και να γυρίσει με συμφωνία.

Όπως έλεγε ένας από τους συμμετέχοντες ο κ. Τσίπρας τους είπε «θα πάω και θα φέρω οπωσδήποτε συμφωνία».

Οι αρχηγοί εξήγησαν ότι δεν αποδέχονται ότι το “όχι” στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για ρήξη. Το ίδιο είπε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε κατά την διάρκεια του Συμβουλίου και ο κ. Ολάντ στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τελικά περιέλήφθη και στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Παυλόπουλος μετέφερε την συνομιλία του και τα αιτήματα του κ. Ολάντ προκειμένου να μπορεί ο γάλλος Πρόεδρος να υποστηρίξει την Ελλάδα τόσο στην συνάντηση του με την κα Μέρκελ όσο και στην Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της Συσκεψης μίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Πούτιν ο οποίος επίσης τον συμβούλεψε να κλείσει την συμφωνία.

Ο κ. Μειμαράκης όπως και η κυρία Φώφη Γεννηματά του άσκησαν σκληρή -στην γραμμή των προηγούμενων αρχηγών των κομμάτων τους- αν και πολιτισμένη κριτική επικεντρώνοντας κυρίως στις καθυστερήσεις του. Του είπαν ότι ακόμη και το δημοψήφισμα θα έπρεπε να το έχει αποφασίσει νωρίτερα και πολύ περισσότερο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ του ζήτησαν να φέρει πάση θυσία συμφωνία. Πιο «σκληρή» κριτική πάντως του άσκησε από εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίο μάλιστα αστειευόμενος κάποια στιγμή φέρεται να είπε ότι «αφού ότι κι αν αποφασίσετε, θα διαφωνήσω, να φύγω καλύτερα», για να προκαλέσει τα χαμόγελα.

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την απόφαση του δημοψηφίσματος και πρόβαλε το αίτημα της δημοκρατίας που ανακύπτει. Οι συνομιλητές του όμως του απάντησαν ότι φυσικά και σέβονται την δημοκρατία ωστόσο «τί θα κάνεις αν σου απορρίψουν την πρόταση που θα υποβάλεις την Τρίτη;», κάτι στο οποίο ο κ. Τσίπρας δεν είχε απάντηση.

Έτερο θέμα στο οποίο ο πρωθυπουργός έδειξε αμηχανία ήταν όταν οι συνομιλητές του τον ρώτησαν: «Μπορείς να περάσεις από την Βουλή την όποια συμφωνία;». Αν και έδειξε ότι μπορεί πλέον να ξεπεράσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί.

Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης -πάντα πλην ΚΚΕ- του ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν την διαπραγμάτευση και την συμφωνία ωστόσο δεν του δίνουν λευκή εντολή καθώς επίσης ότι «εσύ έχεις την ευθύνη για τους χειρισμούς και για το αποτέλεσμα», καθώς όλοι τους συμφωνούν ότι αυτό που θα έλθει θα είναι ένα βαρύ μνημόνιο. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και όπως είπε εις εκ των αρχηγών “η χώρα είναι μεταξύ Γολγοθά και κόλασης”. Συμφώνησαν επίσης να είναι σε συνεχή επαφή και να τους ενημερώνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Φυσικά εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής και η οποία ξεκινά από την τελευταία πρόταση που υπέβαλλε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ βελτιωμένη σε κάποια σημεία.

Οι αρχηγοί θεώρησαν την πρότασή του «μαξιμαλιστική» σε κάποια σημεία και του ζήτησαν να την περιορίσει καθώς όπως εκτιμούν το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν θα είναι θετικό και μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη και νέες περιπλοκές.

Συζήτηση έγινε για το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και για τις ιδιωτικοποιήσεις από τις οποίες μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με έναν από τους συνομιλητές του ο κ. Τσίπρας παρουσίασε πρόγραμμα για το 2014 και 2015 περί τα επτά δισ. ευρώ που κατά την δική του ερμηνεία μπορεί να φθάσει και τα δέκα κατά την διαπραγμάτευση. Εκεί που όλοι συμφώνησαν ήταν στα μέτρα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας από τους εταίρους να περιληφθούν στην τελική συμφωνία. Συμφώνησαν επίσης και συμπεριελήφθη στο κοινό ανακοινωθέν να ζητήσει ρύθμιση του χρέους.

Στη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μία σειρά προτάσεις μεταξύ των οποίων, να μην καταργηθεί η έκπτωση του 30% στα νησιά, να αρθεί το μέτρο της προκαταβολής 100% του φόρου στις επιχειρήσεις, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες να ξεκινήσουν από το 2016, να καθυστερήσει η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ μετά το 2019 και η περικοπή του 20% στους δικαιούχους να γίνει σταδιακά, να μεταφερθούν γι αργότερα οι φόροι υπέρ τρίτων.

Στο ανακοινωθέν πάντως περιελήφθησαν μόνο οι γενικοί άξονες αφού δεν υπήρχε απάντηση στο τί θα γίνει αν οι εταίροι απορρίψουν τις προτάσεις της κυβέρνησης. Το πολιτικό πλαίσιο δίνεται από τον πρόλογο: «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου». Πάντως όλοι οι αρχηγοί εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας μετακινήθηκε προς τις θέσεις τους ή προς τις θέσεις των δανειστών όπως εκτιμά ο κ. Κουτσούμπας.

Πηγή: protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive