-->

Κολομβία: «Ξήλωσε» την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ο πρόεδρος της χώρας

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/7-kolombia.html
"Οι αλλαγές αυτές είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία", δήλωσε ο Σάντος Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε χθες ότι απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων, μετά τις αποκαλύψεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με τις οποίες στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται να γνώριζαν για εκτελέσεις που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.


"Οι αλλαγές αυτές είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία", δήλωσε ο Σάντος σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό του στρατού ξηράς, στρατηγό Χάιμε Αλφόνσο Λασπρίγια, τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχο Ερνάντο Ουίλς, και τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, πτέραρχο Γκιγέρμο Λεόν.

Σε αντικατάστασή τους, ο πρόεδρος Σάντος διόρισε επικεφαλής του στρατού ξηράς τον στρατηγό Αλμπέρτο Μεχία Φερέρο, του πολεμικού ναυτικού τον ναύαρχο Λεονάρντο Σανταμαρία και της πολεμικής αεροπορίας τον πτέραρχο Κάρλος Μπουένο.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Ροντόλφο Παλομίνο, και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Ένρι Μπλέιν, διατηρήθηκαν στις θέσεις τους.
"Θέλω να ευχαριστήσω εξ ονόματος όλων των Κολομβιανών τον στρατηγό Λασπρίγια, τον πτέραρχο Λεόν και τον ναύαρχο Ουίλς", δήλωσε ο Σάντος, ο οποίος στην συνέχεια ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία στους νέους αρχηγούς.

Στις 24 Ιουνίου, η HRW, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσίευσε έκθεση, την οποία απέρριψε ωστόσο ο Σάντος, σύμφωνα με την οποία "πολλοί στρατηγοί και συνταγματάρχες" γνώριζαν για περιπτώσεις εκτελέσεων αμάχων που έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη κατά "γενικευμένο και συστηματικό" τρόπο μεταξύ του 2002 και του 2008.

Το σκάνδαλο αυτό που έχει μείνει γνωστό στην Κολομβία με το όνομα "θετικά ψέματα" αφορά στρατιωτικούς που επέτρεψαν να εκληφθούν σκοτωμένοι άμαχοι ως αντάρτες που έχασαν την ζωή τους στο πεδίο των μαχών, προκειμένου να εξασφαλίσουν προαγωγές και παράσημα.
Στην έκθεση της HRW κατηγορούνταν κυρίως οι στρατηγοί Χουάν Πάμπλο Ροντρίγκες και Χάιμε Λασπρίγια.

Οι δύο άνδρες ήταν επικεφαλής ταξιαρχιών στους κόλπους των οποίων καταμετρήθηκαν, σύμφωνα με την HRW, η οποία στηρίχθηκε σε στοιχεία της κολομβιανής δικαιοσύνης, τουλάχιστον 76 φερόμενες εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Όταν ήταν υπουργός Άμυνας, από το 2006 ως το 2009 στην κυβέρνηση του προκατόχου του Αλβάρο Ουρίμπε, ο Σάντος είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά τους 27 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων 3 στρατηγούς που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο εξωδικαστικών εκτελέσεων.
Σύμφωνα με την HRW, η κολομβιανή εισαγγελία ερευνά για περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις "θετικών ψεμάτων".


http://www.protothema.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3