Boeing 777: Ειδικό δικαστήριο για το μαλαισιανό αεροσκάφος που κατερρίφθη στην Ουκρανία θέλει η Ολλανδία

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/4-boeing-777-.html
Ως την "καλύτερη επιλογή" χαρακτήρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε την εγκαθίδρυση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τη συντριβή του Boeing 777 τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία


Η εγκαθίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ είναι η "καλύτερη επιλογή" προκειμένου να δικαστούν οι υπεύθυνοι για τη συντριβή του αεροσκάφους Boeing 777 το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, έκρινε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.


Το να συσταθεί "ένα δικαστήριο του ΟΗΕ είναι η καλύτερη επιλογή για να διωχθούν εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για την τραγωδία με την MH17, καθώς προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα να οδηγηθούν ενώπιον ενός δικαστηρίου", επισήμανε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Μαλαισία γνωστοποίησε χθες ότι ένα σχέδιο απόφασης, το οποίο προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός τέτοιου δικαστηρίου και τους κανονισμούς λειτουργίας του, θα διανεμηθεί στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ουκρανία συνέβαλαν στην κατάρτιση του σχεδίου απόφασης, το οποίο ωστόσο προσκρούει στις έντονες επιφυλάξεις της Ρωσίας.

"Το να εξασφαλιστεί (σ.σ. ότι θα αποδοθεί) δικαιοσύνη για τα θύματα ήταν προτεραιότητά μας από την αρχή", συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε: "ζητάμε τώρα την υποστήριξη του ΟΗΕ για να εγκαθιδρυθεί" το δικαστήριο, πρόσθεσε.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς, η εγκαθίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ θα προσέφερε "μεγαλύτερη νομιμοποίηση και καλύτερες πιθανότητες να υπάρξουν δικαστικές διώξεις" των προσώπων που ευθύνονται για την αεροπορική τραγωδία.

Αλλά "δεν υπάρχουν εγγυήσεις και αυτή δεν είναι η μοναδική επιλογή" που υπάρχει, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, σύμφωνα με την ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η εγκαθίδρυση ενός τέτοιου δικαστηρίου θα ήταν "ατυχής και αντιπαραγωγική".

Σύμφωνα με τη Μαλαισία, το σχέδιο απόφασης του ΣΑ θα επικαλείται το κεφάλαιο επτά του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ώστε να είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού να συνεργαστούν με το δικαστήριο διότι σε διαφορετική περίπτωση θα διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines είχε καταρριφθεί την 17η Ιουλίου 2004 ενώ βρισκόταν πάνω από την ανατολική Ουκρανία, σε μια περιοχή όπου μαίνονταν μάχες ανάμεσα σε ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Η πλειονότητα των 298 επιβαινόντων στο αεροσκάφος ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε με έναν αντιαεροπορικό πύραυλο προηγμένης τεχνολογίας τον οποίο είχε παραδώσει στους αντάρτες η Μόσχα, ενώ η Ρωσία κατηγορεί για την κατάρριψη τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η Ολλανδία ανέλαβε να ηγηθεί της έρευνας για το δυστύχημα.

(Πηγή: ΑΠΕ)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services