-->

Επηρεασμένες από τα capital controls οι επιχειρήσεις

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/21capital-controls.html
Αρνητικά επηρεασμένες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που βιώνουν μείωση των πωλήσεών τους, υποχρεώνονται να λάβουν δραστικά μέτρα όπως η καθυστέρηση πληρωμών, ενώ έφθασαν, από τον φόβο του «κουρέματος» να αποπληρώσουν νωρίτερα τις υποχρεώσεις τους.
Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων κατά το διάστημα 13-17 Ιουλίου, η Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η λειτουργία του 58% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί πολύ από τους περιορισμούς στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσει υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού.
Λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, το 69% των επιχειρήσεων υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων, με 18% των επιχειρήσεων να αναφέρει πτώση μεγαλύτερη του 50%.
Μέτρα 
Οι επιχειρηματίες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική αργία. Καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους (45%) και σε λιγότερες περιπτώσεις και τη μισθοδοσία. Για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους, πολλές επιχειρήσεις (46%) αξιοποιούν λογαριασμούς στο εξωτερικό για εισπράξεις και πληρωμές. Ένα μικρό ποσοστό (15%) πραγματοποιεί πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών, ενώ 11% των εταιρειών οδηγήθηκε σε πάγωμα της παραγωγικής διαδικασίας λόγω έλλειψεων σε πρώτες ύλες.
Λόγω του φόβου για «κούρεμα» των καταθέσεων, πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές (40%) και προπληρωμή μισθών (46%). Ένα μικρότερο ποσοστό των συμμετεχόντων αναφέρει μειώσεις μισθών και απολύσεις, ενώ περίπου το 1/3 προβαίνει σε μειώσεις σε μη μισθολογικά λειτουργικά κόστη, όπως για παράδειγμα τις δαπάνες μάρκετινγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 70% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα κρατήσουν περισσότερους από τέσσερις μήνες, με το 44% να εκτιμά διάρκεια μεγαλύτερη των δέκα μηνών. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένει «κούρεμα» καταθέσεων: το 22% εκτιμά «κούρεμα» μεγαλύτερο του 25%. Σε ποσοστό 80% πιστεύουν ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (97%) επιθυμεί την εξέλιξη αυτή.
Οι προτεραιότητες που πιστεύουν ότι πρέπει να θέσει η κυβέρνηση άμεσα είναι η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και η αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μακροπρόθεσμα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό, αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Θεόδωρος Φέσσας: Μείωση έως 80%
Πτώση 30% ως 80% ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενο παρουσίασε ο τζίρος των επιχειρήσεων από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή τα capital controls ως σήμερα, δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, επισημαίνοντας ότι μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές παραμένει ο κίνδυνος του Grexit, αν και με μικρές πιθανότητες.

http://www.imerisia.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3