Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες μετά την αύξηση του ELA

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/16ela.html

Η ΕΚΤ αύξησε τη ρευστότητα κατά 900 εκατ. ευρώ - Ποσό 180 ευρώ κάθε τρεις ημέρες σε μία δόση θα μπορούν να σηκώνουν οι πολίτες από τα ΑΤΜ - Ο Nτράγκι είπε ότι τα capital controls έχουν προστατέψει τους καταθέτες

Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ.


Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι το ποσό της αύξης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος είπε ότι τον Ιούνιο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 8,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα capital controls έχουν προστατέψει τους καταθέτες.

Κατά πληροφορίες, συνεπεία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες, προκειμένου να μην βρίσκονται κάθε μέρα στις ουρές.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή για τις τράπεζες, που θα αποφασίσει αν θα παραταθεί και με ποιους όρους η τραπεζική αργία που, τυπικά, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανοίξουν τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει απόψε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προβλέπει ότι η τραπεζική αργία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, ενώ από Δευτέρα θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ, πιθανώς και για άνοιγμα όλων των υποκαταστημάτων, διατηρώντας όμως τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και σε ορισμένες τραπεζικές εργασίες.


Οι δηλώσεις Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο σημείωσε ότι «το θέμα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό μέσα στα νομικά και θεσμικά όρια».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες ήταν αξιόχρεες έναντι εχεγγύων και, όταν αυτό άλλαξε, η ΕΚΤ αποφάσισε να παγώσει τον ELA. Υπήρχαν και χώρες που πρότειναν να μηδενιστεί εντελώς ο ELA, ανέφερε ακόμη.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει με την έγκριση του πακέτου και τις ψηφοφορίες και τη θετική έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την ελληνική Βουλή» σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Αναφορικά με το Grexit, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Αυτό που είπα στις συνόδους στις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος και σε αυτούς που έλεγαν ότι πρέπει να είχα κόψει τον ELA, ήταν ότι δεν εξαρτάται από την ΕΚΤ για το ποιος είναι μέλος της ευρωζώνης».

«Υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και εάν αυτό επαληθευθεί εξαρτάται απολύτως από την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα μέλη. Η υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης» είπε ο κ. Ντράγκι.

Σημείωσε, δε, ότι δεν θέλει να σχολιάσει το πρόγραμμα, γιατί βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Είπε, ωστόσο, ότι «στόχος της συμφωνίας είναι να υπάρξει ένα δυνατό πρόγραμμα που προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και να είναι βιώσιμο δημοσιονομικά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των τραπεζών».


Το «σήμα» της ελληνικής Βουλής

Η ΕΚΤ, μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή, έλαβε το σήμα που χρειαζόταν για να αυξήσει την παροχή ρευστότητας και συνεδρίασε, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που διακρατά και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου θα αποπληρωθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.ά.) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή, η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.

http://www.protothema.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive

Free Search Engine Submission
Submit your website to 20 Search Engines - FREE with ineedhits! Search Engine Submission and Marketing Services Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Sonic Run: Internet Search Engine Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free! GreekBloggers.com Blog This Here LocalSubmit.com : search engine submissions and website promotion with free advice Entertainment
RSS Search Blogs lists and reviews Blogorama - The Blog Directory All4blogs.gr Follow my blog with Bloglovin Google+ Bokabilligaflyg.com Free List of Directories - Browse through Directory Critic's large collection of quality free web directories that you can get your site listed in. Search Engine Submission - AddMe Greek Directory collagen type 2 Add URL - To New Alternative Search Engine SEO Services