-->

Ανασχηματισμός, χρέος και εκλογές τον Σεπτέμβριο -Τι μας περιμένει τώρα

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/07/16EKLO.html
Την αλληλουχία των κινήσεων της κυβέρνησης που προκρίνει ο ίδιος καταγράφει το πρωί της Πέμπτης με ανάρτησή του στο Τwitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"», σημειώνει.
Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το γραφείο του στη Βουλή, μετά τη σύσκεψη με συνεργάτες του που ακολούθησε την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
Οι δραματικοί τόνοι του Γαβριήλ
Λίγα λεπτά αργότερα, με γραπτή του δήλωση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, αλλά παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίδη ήρθε μετά από δίωρη περίπου σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Νίκο Παππά, τον Νίκο Φίλη, τον Νίκο Βούτση και τον Πάνο Σκουρλέτη.
Ολα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση θα είναι ο σαρωτικός ανασχηματισμός, ο οποίος πιθανότατα θα γίνει σήμερα Πέμπτη το απόγευμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίδης φαίνεται να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους 32 βουλευτές που καταψήφισαν και τους 6 που δήλωσαν «παρών», αλλά και τη μία βουλευτή που ήταν απούσα από τη διαδικασία.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σακελλαρίδη:
«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Βούτσης: Περιμέναμε 45 να ψηφίσουν «όχι» και καταψήφισαν 39, κάτι είναι αυτό
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας δρομολογεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς φάνηκε πως μέχρις ενός σημείου οι παρεμβάσεις του απέδωσαν και απέτρεψαν ευρύτερες διαρροές, δεδομένου ότι υπήρχαν εκτιμήσεις έως και για 50 πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία.
Στο εξής, πάντως, ο κ. Τσίπρας εξαρτάται απολύτως από τις ψήφους της αντιπολίτευσης και των ΑΝΕΛ για την ψήφιση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου στο πλαίσιο της συμφωνίας.
5 υπουργοί εκτός κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται ότι θα απομακρυνθούν τουλάχιστον πέντε υπουργοί που καταψήφισαν τη συμφωνία ή έχουν ήδη παραιτηθεί (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος, Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη), ενώ σε δεύτερη φάση όλα δείχνουν πως ο κ. Τσίπρας προανατολίζεται στην δρομολόγηση διαδικασιών για προσφυγή στις κάλπες αφότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της δύσκολης συμφωνίας, η οποία θα απαιτήσει ούτως ή άλλως και άλλες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπου τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.
Εκλογές τον Σεπτέβριο
Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, την παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών. Στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι μετά την ανταρσία 39 βουλευτών και την απώλεια της δεδηλωμένης η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί και οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.
Πιθανότερη ημερομηνία είναι ο Σεπτέμβριος, αφού ως τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας, η εκταμίευση των χρημάτων και η αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας προς τους δανειστές.
Είναι πολύ πιθανό, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει προεκλογική εκστρατεία με το επιχείρημα της αναδιάρθρωσης του χρέους και θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε αυτή την κατεύθυνση.
Μιλώντας, εξάλλου, στη Βουλή, το βράδυ της Τετάρτης, κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της συμφωνίας, δήλωσε ότι ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ μιλάει τώρα για αναμόρφωση χρέους και ότι το ΔΝΤ θέτει, με κάθετο τρόπο, ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι νικηφόρες για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δείχνει αυτή τη στιγμή κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Στη Βουλή δήλωσε μάλιστα ότι το παλιό σύστημα δεν πρέπει να προσδοκά ότι θα επιστρέψει στα πράγματα, γιατί ο ελληνικός λαός το έχει καταδικάσει.


Πηγή iefimerida.gr  

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3