Επιτείνεται η κλιματική αλλαγή και τον 21ο αιώνα

 http://freshsnews.blogspot.com/2015/06/6-21klimatiki-allagi.html
Άσχημα νέα για τους παγετώνες, καθώς νέα στοιχεία ανατρέπουν την εντύπωση πως στον 21ό αιώνα υπήρξε επιβράδυνση στην άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή. | AP Photo/Dar Yasin 

Παρά την εντύπωση πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε κάποια ανάπαυλα και επιβράδυνση στην άνοδο της θερμοκρασίας και στην κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα συνεχίζεται αδιάλειπτα η επιδείνωση του προβλήματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που αμφισβητεί τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία το 2013 επίσης είχε διακρίνει ένα τέτοιο «διάλειμμα» στην κλιματική αλλαγή.
Οι μελετητές συμπέραναν ότι δεν καταγράφεται κάποια διακριτή μείωση στον ρυθμό ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη ανάμεσα στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα και στα πρώτα 15 χρόνια του 21ου αιώνα (η δεύτερη αυτή περίοδος θεωρείται από πολλούς κλιματολόγους ένα είδος ανάπαυλας στην υπερθέρμανση).
Οι ερευνητές δείχνουν πως οι θερμοκρασίες στον τρέχοντα αιώνα δεν εμφανίζουν τάσεις επιβράδυνσης σε σχέση με τον 20ό αιώνα. Αντίθετα, ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι κατά την τελευταία 15ετία τουλάχιστον ο ίδιος με εκείνον του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. 
Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, δεν είναι παρά μια στατιστική και επιστημονική πλάνη, που οφείλεται σε ανακριβή δεδομένα και εσφαλμένη ερμηνεία τους.
«Η κοινή γνώμη πρέπει να πληροφορηθεί ότι στην πραγματικότητα η (παγκόσμια) θερμοκρασία σήμερα συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής, Τόμας Καρλ. «Η δήλωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προ διετίας, ότι η παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία εμφανίζει πολύ μικρότερη αύξηση κατά την τελευταία 15ετία έναντι των τελευταίων 30 ή 60 ετών, δεν ισχύει πλέον», πρόσθεσε.
Επισημαίνεται πως το 2014 υπήρξε το πιο ζεστό έτος στην μετεωρολογική ιστορία, δηλαδή μετά το 1880, ενώ επίσης ο φετινός Μάρτιος, καθώς και το πρώτο τρίμηνο του 2015, ήσαν ο πιο θερμός Μάρτιος και το πιο ζεστό πρώτο τρίμηνο στα χρονικά.
Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», προχωρώντας σε μια νέα διαχρονική ανάλυση των επιφανειακών παγκόσμιων θερμοκρασιών.
 

www.efsyn.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Συνολικές προβολές σελίδας

 

Fresh News Achive