-->

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης

Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά - Δεν αναμένονται αποφάσεις» - -Μετατίθεται για την Πέμπτη το EuroWorkingGroup
 http://freshsnews.blogspot.com/2015/06/3-giounken.html


Σε εξέλιξη από τις 9.30 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης βρίσκεται τα γραφεία της Ευρωπαικής Επιτροπής η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται να γίνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής τους.

Ντάισελμπλουμ - Βίζερ

Αξιζει να σημειωθεί ότι στα γραφεία της ΕΕ έφτασαν περί τις 9 μ.μ. ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο στενός συνεργάτης του, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.

Το γεγονός ότι επισκέφθηκαν την Κομισιόν για να συζητήσουν με τον κ. Γιούνκερ πριν τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν σημαίνει ότι οι δύο αξιωματούχοι είναι παρόντες στη συνάντηση. 

Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Εσπευσμένως στις Βρυξέλλες πηγαίνει σήμερα Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας έπειτα από πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει αναλυτικά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια στενεύουν και ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και η συνεδρίαση του euroworking group.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ. Τσακαλώτος.

Την Πέμπτη το EuroWorking Group

Tο μεσημέρι της Τετάρτης ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα EuroWorkingGroup και μετατίθεται για την Πέμπτη μετά την κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ ο Πρωθυπουργός με τους Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Το πρωί της Τετάρτης το Bloomberg μετέδωσε πως με τον έλληνα Πρωθυπουργό αναμένεται να συναντηθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ λίγο αργότερα ο Guardian ανέφερε: «Είναι επίσημο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμμετέχει στην συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ». Σχολιάζοντας μάλιστα και την παρουσία εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σημείωσε ότι θα υπάρξει... συνωστισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.


Κομισιόν: Δεν αναμένουμε τελικό αποτέλεσμα από τη βραδινή συνάντηση

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στο Eurogroup να λάβει μια ομόφωνη απόφαση για συμφωνία με την Ελλάδα ανέφερε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως από την σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκερ δεν θα πρέπει να αναμένεται ένα τελικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Σχοινάς ερωτήθηκε για πληροφορίες που προήλθαν από πηγές της ευρωζώνης και ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση Τσίπρα - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ξεκαθάρισε δε πως η πρόσκληση ήταν «προσωπική». Προσέθεσε δε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup.
Ερωτηθείς για το εάν έχουν υπάρξει δύο κείμενα συμφωνίας, ένα ελληνικό και ένα προερχόμενο από τους θεσμούς ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η Επιτροπή έχει σκόπιμα επιλέξει να μην σχολιάζει τη διακίνηση εγγράφων. Ως προς τη διαδικασία αποσαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία στο Brusselsς Group.
Πρωτογενές πλεόνασμα: Τι ζητούν οι δανειστές, τι δίνει η Αθήνα
Πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για φέτος ζητούν από την Ελλάδα οι θεσμοί στην πρότασή τους, η οποία τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν είχε φτάσει στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, η πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% για το 2016, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, το οποίο επίσης αναφέρει πως οι προτάσεις των δανειστών θα παρουσιαστούν στον έλληνα πρωθυπουργό κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες.

Επίσης, η ελληνική πρόταση προβλέπει περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, καθώς και έσοδα ύψους 950 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ, ο οποίος θα έχει τρεις συντελεστές, 6%, 11% και 23%.

Στην ελληνική πρόταση υπάρχει και το αίτημα για δέσμευση από τους δανειστές για ελάφρυσνη του ελληνικού χρέους, πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης.


http://www.tovima.gr/

Συνολικές προβολές σελίδας

 
Website Worth Calculatorsiteprice.org domain valuewebsite worth domain value

3